,,Pe ulița cu dor” a lui Mihaela Cătălui promovează la Radio România...

,,Pe ulița cu dor” a lui Mihaela Cătălui promovează la Radio România Brașov tradiția și spiritualitatea românească

0 346

Pentru a păstra și un „gust-clasic” arhaic, Radio România Brașov FM are în grila de programe și emisiunea de folclor a doamnei Mihaela Cătălui emisiune ce se intitulează „Pe uliţa cu dor”, emisiune ce se regăsește în fiecare sâmbătă și duminică de la ora 12.00.
Realizatoarea este (re)cunoscută pentru modul în care a provat de-a lungul timpului copii și tineri iubitori de folclor, insuflându-le acestora pasiunea pentru tot ceea ce înseamnă cultură tradițională românească.
Sursa intervievată este căsătorită cu scriitorul Iulian Cătălui, are un băiat de 17 ani şi se autodefineşte ca o susţinătoare a familiei în care „tradiţia şi spiritualitatea se întâlnesc”.
Provin dintr-o zona etno-folclorică încărcată de autenticitate şi iubire faţă de strămoşi, un loc în care şi acum, ca element de poveste şi culoare, vă spun că se mai păstrează chiar şi lada de zestre”.  
Arealul de care povesteşte interlocutoarea noastră este în zona Rupea, mai exact din satul Dacia. „De copil am participat la evenimentele ce adunau lumea satului şi am purtat cu mare plăcere costumele populare autentice, păstrate şi conservate cu grijă de părinţi şi bunici. M-am născut şi am crescut în această lume rurală a prieteniei şi comunităţii şi mi-a rămas întipărită în suflet acea lume pastorală. Acum simt că am o datorie morală de a transmite această paletă culturală ce include obiceiurile locului, jocurile, cântecele către cei mai tineri ca noi.  Încerc să aduc o parte din dota populară în lumea mult mai cosmopolită atrasă şi distrasă de tehnologie din mediul urban”.
De altfel, Mihaela Cătălui are o experienţă întinsă pe mai mulţi ani în promovarea şi realizarea de spectacole folclorice cu tineri, spectacole ce au avut loc în ţară şi străinătate.

De exemplu, cu ceva timp în urmă a participat cu un grup de elevi la festivalul „Primăvara Românească” de la Bruxelles, eveniment ce a avut loc într-un spaţiu deschis şi unde echipa coordonată de Mihaela a prezentat cântece tradiţionale româneşti, prestanța lor fiind savurată şi de primarul de atunci al capitalei din Belgia, Philippe Close.
Intervievata noastră lucrează acum la un proiect cultural ce urmează să prezinte obiceiuri în principal româneşti, dar şi săseşti şi secuieşti, proiect ce urmează să fie pus în practică.

Dorim să prezentăm atât particularităţile definitorii ale comunităţilor ce locuiesc în acest spaţiu al toleranţei, dar şi confluenţele şi influenţele care s-au exercitat şi sedimentat de-a lungul timpului între comunităţi”, ne-a mai declarat aceasta.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.