Pentru noi vrem pilonul de pensii înapoi: administratorii de pensii private au...

Pentru noi vrem pilonul de pensii înapoi: administratorii de pensii private au luat pentru ei jumătate din profitul deponenţilor!

0 751

Motto:
Administratorii de fonduri ce au pe mână 55 miliarde lei, au obținut pentru depunători un câștig de 165 milioane în 2018, iar pentru această performanță ei au încasat 484 milioane lei!!!

Declarația ministrului finanțelor publice, Florin Cîțu, potrivit căreia Guvernul PNL intenționează să mărească treptat contribuția către fondurile private de pensii până la nivelul prevăzut inițial de lege, în urmă cu 11 ani, a readus în actualitate discuțiile despre performanța administratorilor privați. Fără intenția de a da un verdict în acest sens, vă atragem atenţia că fie vorbim de pilonul doi, trei, 2333,2 dată stelara necuantificabilă, tot de o gogoriţă vorbim de la debutul sistemului, în 2008, până la finele lui 2018.  Prin lege, reprezentanții administratorilor de pensii private nu pot face estimări privind suma ce va fi acumulată la finalul stagiului de cotizare. Totuși, de-a lungul timpului au existat studii care, bazându-se pe experiența țărilor cu o tradiție mai veche în domeniu, au arătat care este importanța pensiilor private. Numai că la noi se face ca la o cooperativă agricolă de influenţă sovietică treaba. De ce? Explicăm imediat.
Şi pentru a nu fi acuzaţi de partizanat vom prelua declaraţiile unui fost ministru – atenţie liberal – citate din presa de specialitate şi  date statistice.

Pentru început iată ce spune pe pagina sa de faceboock: Ionuţ Popescu  (fost ministru liberal):
,,Problema fundamentală, atunci când vorbim de pensii, nu este dacă am avut noroc de un an mai bun sau mai prost, ci de GARANȚII! Pensiile nu pot fi un fel de loterie, ele trebuie să se bazeze pe garanții! Ce garanții există că în următorii 5 ani, să zicem, performanțele acestor fonduri nu vor fi foarte slabe? Ar putea să fie ani buni, dar ce garanții există? Asta este întrebarea principală! Nu dacă avem un an mai bun sau mai prost… Dar, cum administratorii de fonduri nu au nici cea mai mică obligație pentru un randament minim, nici măcar cât rata inflației, atunci înseamnă că nu avem nicio garanție! E la noroc și la ce-o da Domnul!
Să ne rugăm ca randamentele fondurilor să fie bune, așa cum se anunță a fi în 2019! Dar pe rugăciuni ar trebui să ne bazăm atunci când e vorba de pensii? Nu pe niște obligații ale administratorilor? Nu pe niște garanții din partea lor, pe care să le fi cerut legiuitorul de la început? Asta mi se pare mie a fi chestiunea esențială, dincolo de randamentul, mai bun sau mai rău, obținut într-o perioadă sau alta…”

Pentru că:
Administratorii celor șapte fonduri de pensii private din România (unele dintre ele rezultate din fuziunea cu alte fonduri) au reușit, în primii zece ani de activitate (2008-2018), să obțină un randament cumulat de sub 9%, potrivit datelor analizate de ECONOMICA.NET.
În termeni absoluți, spun sursele citate vorbim de un plus de circa 5 miliarde de lei, raportat la activul total de la finalul anului 2018, adică 55 de miliarde de lei. Un miliard de euro adus în plus la pensiile celor peste 7 milioane de români care au conturi deschise în pilonul II, adică pensia privată obligatorie. Calculul nu este însă atât de simplu , pentru că, pentru prestația lor, administratorii au încasat comisioane. Datele analizate arată că este vorba despre aproximativ 2,2 miliarde de lei. Altfel spus, mai bine de 40% din banii obținuți în plus de administratorii de fonduri private au fost ,,confiscaţi” de comisioanele încasate.

Evoluţie ticăloasă a comisioanelor încasate de administratorii de fonduri: comisionul a ajuns de la 4% la 250% din randament
Pe de altă parte, evoluția comisioanelor încasate de administratorii de pensii private, ca pondere în activul anual net este una paradoxală, atunci când în ecuație introducem și elementul randament. Dacă în anii din perioada 2010-2014, ponderea comisionului în activ era de aproximativ 4%, raportat la randamentul anual obținut în acea perioadă caracterizată de dobânzi mari la depozite și titluri de stat, comisionul era undeva la 30-35%, acum ponderea de doar 1% în activ  reprezintă peste 250% din randament.

Ministrul liberal care a introdus cota unică: ,, Fondurile private au obținut pentru depunători 165 de milioane de lei și au încasat 484 de milioane de lei” Anul 2018, ultimul pentru care avem date de ansamblu, dar și anul în care mai multe legi promovate de PSD au făcut administratorii de fonduri să își propovăduiască propriul final pare să fi fost, totuși, unul foarte bun pentru aceștia din punct de vedere al veniturilor.
Ionuț Popescu, fost ministru liberal al finanțelor, cunoscut pentru apetența sa pentru  piețele libere, dar și pentru introducerea cotei unice de 16%, face un calcul simplu. Potrivit acestuia, în 2018, administratorii au scos un randament de circa 1%, mult sub dobânzile la care se împrumută statul, dar și cu mult sub nivelul comisioanelor încasate.

Concret, Popescu arată, pe baza datelor disponibile, că administratorii au adus un plus de 165 de milioane de lei și au  avut venituri  de 484 de milioane de lei. Iată ce a transmis Popescu, pe pagina sa de Facebook: ” Să revenim puțin la Pilonul doi de pensii, despre care guvernul ne spune că e speranța românilor care vor ieși la pensie, că acolo trebuie virați mai mulți bani! Să vedem ce performanțe au avut aceste fonduri în 2018, unde avem date definitive. Cu procente, cifre, fără păreri, fără lozinci! Pe ansamblu, în 2018, an în care România avut o creștere economică de peste 4%, în care statul s-a împrumutat la dobânzi de 4-5% (fondurile plasează mulți bani în obligațiuni de stat), ei, ce credeți, ce randamant au avut fondurile de pensii? MAI PUȚIN DE 1%!!! Adică, mult sub rata inflației! Deci banii celor care contribuie la aceste fonduri s-au înmulțit cu mai puțin de 1%! Dacă luăm în calcul faptul că inflația a fost în 2018 de 4,6%, înseamnă că toți cei care au bani la aceste fonduri au avut de pierdut în 2018! Acestea sunt cifrele! Vi se pare scandalos? Să ne imaginăm ce se va întimpla în anii în care creșterea economică se va reduce la 1-2% iar dobânzile la obligațiunile de stat vor merge spre zero? Stați să vedem cum au evoluat profiturile firmelor care administrează aceste fonduri! Ei, bine, administratorii de fonduri au avut un 2018 absolut minunat! Administratorii Pilon II au avut în 2018 marje de câştig cuprinse între 29% şi 44%. Frumos, elegant, cât de cât? Poate exista o afacere mai frumoasă pe planeta asta? Hai, că procentele sunt înșelătoare, să vorbim despre cifre concrete: fondurile administrau în 2018 vreo 50 miliarde lei care au produs pentru depunători 165 milioane lei! Atât s-a putut! 55 miliarde au produs 165 milioane! Ce venituri au avut administratorii acestor fonduri în 2018? Ei, aici a mers mult mai bine treaba: „Veniturile totale ale administra­torilor au însumat peste 484 mil. lei în 2018, cu 12,5% mai mult decât în 2017.”

Adică, administratorii de fonduri ce au pe mână 55 miliarde lei, au obținut pentru depunători un câștig de 165 milioane, iar pentru această performanță ei au încasat 484 milioane lei!!!

Poate exista în tot Universul o afacere mai minunată decât aceea de a fi administrator de fonduri?”
Rămâne de văzut dacă pensiile private obligatorii sunt nu ştiu ce  alternativă.. Un studiu al NN, de exemplu, arăta că pensia privată este singura formă de economisire pentru majoritatea românilor și că, la nivelul anului 2045, ea va aduce pensionarilor circa 10% din ultimul salariu, în condițiile în care, la acel moment, pensia totală nu va depăși 33% din ultimul salariu.  Cu alte cuvinte, pensia privată va fi circa 30% din pensia totală, nivel care poate face diferența dintre o viață decentă și supraviețuire, după cum notează și autorii studiului citat.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.