Placă omagială în onoarea fotografului Halasz Gyula

Placă omagială în onoarea fotografului Halasz Gyula

0 122

În urmă cu 101 ani îşi încheia studiile liceale la Braşov. A continuat apoi la Budapesta şi în Berlin; s-a stabilit mai apoi în Franţa, la Paris, unde a devenit un apropiat al boemei pariziene, care l-a poreclit „ochiul Parisului”

În urmă cu 101 ani îşi încheia studiile liceale la Braşov. A continuat apoi la Budapesta şi în Berlin; s-a stabilit mai apoi în Franţa, la Paris, unde a devenit un apropiat al boemei pariziene, care l-a poreclit „ochiul Parisului”. Este vorba despre fotograful Brassai, pe numele său real Halasz Gyula, născut în Braşov, dar naturalizat francez.

De astăzi, corpul T al Universităţii Transilvania poartă o placă omagială, în onoarea fotografului care şi-a lua numele oraşului natal şi pe care l-a făcut cunoscut în Franţa şi în întreaga lume.
Dezvelirea plăcii comemorative a fost doar prima parte a evenimentelor comemorative dedicate fotografului în acest an.

Luna martie nu a fost aleasă întâmplător, spune Ion Ciolacu, preşedintele Alianţei Franceze Braşov, care aminteşte că este luna francofoniei în anul sărbătoririi în Anului European al Patrimoniului Cultural.Omagierea lui Brassai precede Sezonul cultural România-Franţa, care urmează să se deschidă la sfârşitul acestui an şi care va dura până la mijlocul anului 2019.
Brassai este pseudonimul artistic pe care şi l-a luat Gyula Halasz, de la oraşul natal – Braşov. A fost jurnalist, desenator, pictor, scriitor, fotograf, un artist complet. Deşi format în pictură şi sculptură la Academia de Arte din Budapesta şi mai apoi la Berlin, Brassai a excelat în fotografie. În Franţa a ajuns în 1925, unde a devenit prieten al artiştilor din boema pariziană.

A eternizat în opera sa viaţa de noapte a Parisului din anii 1930 şi a fost supranumit de prietenul său, scriitorul Henry Miller, „ochiul Parisului”. Evenimentele omagiale au fost organizate de Alianţa Franceză, Agenţia Consulară a Franţei şi Universitatea Transilvania.

Vifor Rotar

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.