Poftiți de jucați ,,Brașoveanca”(miercuri, 15 august, în Piața Sfatului)

Poftiți de jucați ,,Brașoveanca”(miercuri, 15 august, în Piața Sfatului)

0 83

Miercuri, 15 august, începând cu orele 16.00, brașovenii și turiștii sunt invitați în Piața Sfatului să joace ,,Brașoveanca”, alături de dansatori profesionisti din patru ansambluri de dansuri tradiționale, la ,,Ziua Jocului Brașoveanca”. Evenimentul include si un program artistic cu muzică natională si alte dansuri românesti și se încheie la ora 18.00. Ziua Jocului Brașoveanca este dedicată recuperării și recunoașterii acestui dans ca simbol al Brașovului și face parte din proiectul cultural Sm@rtCult Brasov, implementat de Asociația Mă implic (cofinanțator) în perioada 2 august-11 octombrie 2018 și finanțat din Bugetul Primăriei Brașov. Obiectivul proiectului Sm@rtCult este promovarea unor valori și simboluri locale, de importanță la nivel național.
,,Ziua Jocului Brașoveanca urmărește să aducă în atenția publicului jocul Brașoveanca ca o parte însemnată a patrimoniului imaterial al vechii comunități românești din Șcheii Brașovului. Originea jocului Brașoveanca se pierde în negura timpului, se știe însă că acest dans a fost inventat în Șchei și că a fost păstrat în cadrul jocurilor strămoșești, fiind unul dintre cele șase jocuri pe care junii și tinerii le dansau în public pentru a demonstra ca se pot integra în comunitatea adulților. Jocul a fost răspândit în Brașov, Transilvania și în Țările Române de către elevii care au venit să învețe la Gimnaziul Românesc și de studenții care l-au dus în marile centre universitare din România, Budapesta, Viena, Leipzig, Berlin. În ultima sută de ani, Brașoveanca a devenit un simbol al apartenenței la identitatea culturală națională, fiind dansat astăzi de către românii de pe patru continente”, a spus Alexandru Stanescu, istoric, consultant proiect.
Alte activități ale proiectului sunt realizarea unei aplicații IT, care să permită turiștilor să descarce pe smartphone trei trasee culturale care valorifică patrimoniul construit din zona istorică a Brașovului și organizarea unor infotrip-uri, în lunile septembrie-octombrie, cu ajutorul consultantului cooptat în proiect.
D.D.

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.