Populaţia de peste Prut are altă mentalitate… Corbii albi sau Cioara...

Populaţia de peste Prut are altă mentalitate… Corbii albi sau Cioara vopsită?

0 88

Prezent la conferinţa de presă în care se anunţa deschiderea subredacţiei portalului româno-maghiar de la Sfântu Gheorghe, Csaba Szabó a spus că cea ce a găsit în Moldova de peste Prut nu se compară cu ceea ce avem noi, aici, sau în restul Europei. Acesta este de părere că oamenii se raportează total diferit la România, decât o fac cei care locuiesc aici, având aspiraţii total diferite de ale românilor din ţară în ceea ce priveşte migraţia către alte ţări.
„Eu când m-am dus prima oară în Găgăuzia, tot cu întrebările voastre m-am dus şi deja când am trecut graniţa,un prieten m-a prevenit că nu sunt în Europa Centrală. Când treci Prutul, dispare Europa Centrală,naţiunea de dincolo de Prut are altă mentalitate. Am stat de vorbă cu moldoveni şi mi-au explicat că a fi moldovean înseamnă să ţii la ţara ta, să mori pentru Basarabia. Ei concep că dacă spui că eşti român, eşti cu Băsescu, cu Becali, iar a fi moldovean eşti pur”, a declarat coordonatorul portalului Corbii Albi şi fondator al Asociaţiei Clubul Media, „Corbul Alb.
Dar ce au cautat alde Csiby Barna, Csaba Szabo si alti „activisti” ai autonomiei intr-o „republica”, cat jumatate din județul Covasna care au recunoscut ca:” În ţinutul secuiesc există deja autonomie – cheia succesului în ceea ce priveşte înţelegerea interetnică, sunt proiectele”…

În privinţa autonomiei pe care Găgăuzia o are, şi autonomiei pe care ţinutul secuiesc o doreşte, Csaba Szabó a spus că „aici la noi e autonomie totală. Că drapelul se mai ia jos, aia înseamnă că 99% este autonomie. Până acum nimeni nu s-a uitat la satele ungureşti care aveau scris numai în maghiară. Şi pe vremea lui Ceauşescu nu era nicio problemă. Pe nimeni nu a interesat, dar acum se inventariază problemele de către ambele părţi. Când or să apară banii şi proiectele şi lumea prinde viaţa şi ce merită să facem împreună, atunci va merge treaba. Aici, în Sfântu Gheorghe a pornit.”
Szabo a explicat că tipul de autonomie pe care îl au găgăuzii este… unul fără conţinut, ei nebeneficiind în niciun fel de ceea ce autonomia promitea poporului  găgăuz, în schimb, în ţinutul secuiesc există deja autonomie, ca şi conţinut, dar nu există cadrul legal. „La noi comparaţiile sunt forţate şi cu Tirolul de Sud, unde e total altceva. Rădăcinile problemelor sunt altele”, crede coordonatorul portalului Corbii Albi.

Ceea ce propune coordonatorul portalului Corbii Albi pentru ca cele două comunităţi, să depăşească problemele de comunicare, sunt proiectele. Mai exact, acesta este de părere că banii sunt cei care fac diferenţa, iar prezenţa lor va îmbunătăţi relaţiile dintre cele două comunităţi. „Eu aşa aş face: m-aş duce într-o zonă unde se bat ungurii cu românii şi i-aş întreba dacă vor 100.000 de euro, spre exemplu. Le-aş spune că trebuie făcut un singur lucru: voi secuii trebuie să luaţi drapelul României şi să staţi acolo. Voi românii trebuie să ţineţi drapelul secuilor, şi aşa se obişnuiesc cu acest compromis, pentru bani. După cinci ani, eu sunt convins că dacă aş întreba: Vă mai bateţi? ei m-ar întreba: Ceva bani mai există? Noi credem că, convieţuirea constă în… pupături între unguri şi români. Nu! Este prea mult, dar a conversa înseamnă mult mai mult. Cineva de la Chişinău a zis că România e o ţară virtuală. Noi avem nevoie de o Românie a proiectelor”, este de părere Csaba Szabó.
Deși e cam aiurea ce zice 
Csaba bacsi, dar zau ca n-ar fi rau… Atata doar ca …asta va fi in spatiul virtual!! Realitatea este alta…

 

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.