Potecă tematică pentru persoanele cu deficiențe de vedere

Potecă tematică pentru persoanele cu deficiențe de vedere

Pe aleea de sub Tâmpa nevăzătorii brașoveni pot recunoaște plante din aria protejată cu ajutorul simțului tactil. În fața Direcției de Tineret și Sport au fost amenajate panouri informative în limbaj tactil Braille iar persoanele cu deficiențe de vedere pot simți chiar scoarța mai multor specii de copaci

Pe aleea de sub Tâmpa nevăzătorii brașoveni pot recunoaște plante din aria protejată cu ajutorul simțului tactil. În fața Direcției de Tineret și Sport au fost amenajate panouri informative în limbaj tactil Braille iar persoanele cu deficiențe de vedere pot simți chiar scoarța mai multor specii de copaci.

Proiectul a fost implementat prin intermediul Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă Alutus în parteneriat cu Agenția Metropolitană Brașov, Asociația Nevăzătorilor Brașov, Facultatea de Alimentație și Turism Brașov și DJST Brașov. Poteca tematică nu este o potecă clasică pentru că și mobilitatea persoanelor cu deficiențe de vedere este redusă. Pe câteva panouri au fost concentrate diverse informații.

Ana Maria Lazăr, de la Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS, spune că este vorba despre un mic text privind identificarea după scoarța copacului după forma frunzelor precum și un text despre utilizarea speciei respective.

Scoarța este reală iar celelalte două panouri sunt realizate cu imprimare 3D.
Proiectul dorește să crească gradul de conștientizare asupra necesității conservării biodiversității dar și a necesității desemnării și protejării ariilor natuale protejate.

Plantele au fost alese special pentru a putea fi recunoscute după textură dar și după miros.
La Brașov sunt aproximativ 2700 de persoane cu deficiențe de vedere.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.