Primii ursuleţi născuţi în captivitate la Libearty!

Primii ursuleţi născuţi în captivitate la Libearty!

0 140

Cei trei pui de urs au două luni şi trăiesc într-un ţarc special, alături de mama lor. O delegaţie din Ungaria a venit la Zărneşti pentru a vedea cum arată sanctuarul. Ungurii vor să dezvolte rezervaţia de la ei, care adăposteşte 27 de urşi. Rezervaţia Libearty, care găzduieşte 87 de urşi pe cele 70 de hecare ale parcului, este cel mai mare sanctuar din sud estul Europei

Cei trei pui de urs au două luni şi trăiesc într-un ţarc special, alături de mama lor. O delegaţie din Ungaria a venit la Zărneşti pentru a vedea cum arată sanctuarul. Ungurii vor să dezvolte rezervaţia de la ei, care adăposteşte 27 de urşi. Rezervaţia Libearty, care găzduieşte 87 de urşi pe cele 70 de hecare ale parcului, este cel mai mare sanctuar din sud estul Europei.
Primii ursuleţi născuţi în captivitate la Libearty sunt trei ghemotoace de blană care se hârjonesc în ţarcul amenajat numai pentru ei, alături de mamă.
Mama ursuleţilor se numește Pamela, iar tatal Pluto. Doi urşi care au ajuns în sanctuar dupa ce au trăit chinuiţi în grădini zoologice. Acum au devenit părinţi.
Noii locuitori ai sanctuarului au venit pe lume în urmă cu două luni. Până acum doar doi dintre cei trei ursuleţi au fost şi botezaţi cu numele Mark și Di.
Masculii care ajung la rezervaţie sunt castraţi. Pluto a fost singurul urs care a fost scutit de această intervenţie, spune Cristina Lapis – preşedintele Asociaţiei Milioane de Prieteni, care îi îndeamnă pe iubitorii de animale să adopte un urs.
Adopţia este simbolică. Iubitorii de animale se ofera să suporte lunar o parte din costurile pentru îngrijirea lor. Pentru a le oferi si altor ursi o viaţă asemanatoare, o delegaţie dintr-un orăşel aflat la 25 de kilometri de Budapesta a venit la Zărneşti pentru a învaţa cum să îngrijească sălbăticiunile din rezervaţia lor.
Bela Pastor – primarul localitaţii Veresegyhaz a fost impresionat de ce a văzut la Libearty. „Diferenta dintre cele doua sanctuare este de la cer la pamant. Ce avem noi acasa este artificial pentru ca si pădurea a fost făcuta artificial, iar rezervația este foarte mică, nu ca paradisul acesta” a declarat la Zărnești edilul Bela Pastor.
Organizaţia Mondială de Protecţie a Animalelor a construit sanctuare asemănătoare în toata lumea. Specialiştii spun că Rezervaţia de la Zărneşti este, de departe, cel mai bine realizată.
Rezervația se întinde pe o suprafața de peste 70 de hectare și adăpostește acum 87 de ursi. Cei mai mulți dintre ei încep aici o viata noua, după ce ani de zile au trăit chinuiți in captivitate. Cei care vor să facă donaţii pot găsi informaţii pe pagina ampbears.ro.

Vifor Rotar

COMENTARII