Primii zimbrii de la Rezervaţia Vama Buzăului au fost lăsaţi în libertate

Primii zimbrii de la Rezervaţia Vama Buzăului au fost lăsaţi în libertate

Doi masculi şi două femele au fost eliberaţi la începutul lunii în Munţii Ţarcu şi Poiana Ruscă, în zona Carpaţilor de Vest şi de Sud-Vest,într-un proiect coordonat de WWF. Autorităţile locale din Vama Buzăului caută finanţare pentru extinderea rezervaţiei cu încă 80 de hectare. Specialistii sustin ca specia s-a adaptat si se reproduce fără probleme

Doi masculi şi două femele au fost eliberaţi la începutul lunii în Munţii Ţarcu şi Poiana Ruscă, în zona Carpaţilor de Vest şi de Sud-Vest,într-un proiect coordonat de WWF.
Autorităţile locale din Vama Buzăului caută finanţare pentru extinderea rezervaţiei cu încă 80 de hectare. Specialistii sustin ca specia s-a adaptat si se reproduce fără probleme.
Prima zonă de resălbăticire, Măgura Zimbrilor, aflată la baza Munţilor Ţarcu numără acum, cu perechea de la Vama Buzăului, 30 de exemplare de zimbri.
În fiecare primăvară sau la început de vară au loc transporturi de zimbri de la centrele de reproducere, grădini zoologice şi rezervaţii naturale din Europa. O a doua zonă de resălbăticire s-a deschis în Munţii Poiana Ruscă, în Hunedoara unde a ajuns o altă pereche de zimbri de la Vama Buzăului. Selecţia şi transportul au fost sprijinite de experţii Societăţii Române de Sălbăticie.
România face parte dintr-un proiect internaţional de repopulare cu zimbri şi îşi propune să lase în sălbăticie sute de animale care ajuta la menţinerea echilibrului în natura şi înmulţirea florei.
Prin donarea celor 4 exemplare, Rezervaţia „Valea Zimbrilor-Vama Buzăului” îşi atinge pe lângă scopul turistic de peste 20 de mii de vizitatori în 2017 şi pe cel de centru de reproducţie.
Autorităţile braşovene speră chiar să extindă spaţiul rezervaţiei în semilibertate cu încă 80 de hectare şi ulterior să redea în sălbăticie mai multe exemplare în Munţii Ciucaş.
În România zimbrii au dispărut în urmă cu aproape 200 de ani iar în prezent mai există în captivitate şi în libertate doar 160 de exemplare.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.