Primul muzeu românesc din Braşov – găzduit de Muzeul Civilizaţiei Urbane

Primul muzeu românesc din Braşov – găzduit de Muzeul Civilizaţiei Urbane

0 214

Este vorba de o expoziţie ce reuneşte informaţii şi fotografii despre prima instituţie muzeală românească la Braşov după Unirea din 1918, dare şi de o incursiune în istoria culturală a Braşovului

Este vorba de o expoziţie ce reuneşte informaţii şi fotografii despre prima instituţie muzeală românească la Braşov după Unirea din 1918, dare şi de o incursiune în istoria culturală a Braşovului.
În 1908, la Braşov era deschis Primul Muzeu Săsesc din Ţara Bârsei, într-un corp al actualului Liceu „Johannes Honterus”. în 1 decembrie 1937, însă, românii au deschis şi ei un muzeu – primul muzeu românesc, sub egida ASTRA, în Casa Baiulescu, prin donaţia substanţială a finanţistului Dumitru Furnică, membru al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, născut în Şcheii Braşovului.

Donaţia sa a însemnat medalii, monede, tablouri, hărţi, insigne. Expoziția deschisă acum la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului își propune să pună în lumină acțiunile întreprinse după Unirea din 1918 de către intelectualii români, pentru consolidarea sentimentului național și afirmarea românilor ca națiune.

Tradiţia începe din secolul al 19-lea şi are în prim plan familii de seamă în Braşov, precum cea a Mureşenilor. Totuşi, prima iniţiativă a Despărţământului ASTRA, după reorganizarea din 1926, a fost înfiinţarea unei biblioteci publice, nucleul fiind fondul de carte al lui Alexandru Bogdan.
Biblioteca Judeţeană păstrează multe documente despre bibliotecă şi celelalte instituţii culturale ale ASTREI.

Altă parte din documente a luat drumul Arhivelor, obiectele sunt la muzee, cele de etnografie sunt în colecţia Muzeului de Etnografie, iar cele de artă sunt în colecţiile Muzeului de Artă Braşov.
Expoziţia este organizată în cadrul programului Centenarului Marii Uniri, derulat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi în ea, parteneri sunt instituţiile muzeale braşovene, Arhivele Naţional Braşov şi Biblioteca Judeţeană George Bariţiu. Ea poate fi vizitată până în aprilie 2019.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.