Proaspăt reabilitată, Cetatea Feldioara se redeschide abia în septembrie

Proaspăt reabilitată, Cetatea Feldioara se redeschide abia în septembrie

0 376

Începute în anul 2013, când forul judeţean prelua în totalitate administrarea cetăţii, lucrările în valoare de 12,4 milioane de lei, au transformat din temelii vechiul edificiu teuton care datează din secolul al XIII-lea

Pe şantierele arheologice deschise la cetate au fost descoperite mai multe obiecte valoroase, din perioada Evului Mediu, care urmează să fie expuse în cetate. Începute în anul 2013, când forul judeţean prelua în totalitate administrarea cetăţii, lucrările în valoare de 12,4 milioane de lei, au transformat din temelii vechiul edificiu teuton care datează din secolul al XIII-lea.
Lucrările au constat nu doar în restaurarea zidurilor cetăţii, ci şi într-o cercetare arheologică aprofundată a întregului sit istoric.
Descoperirile arheologice au evidenţiat că dealul cetăţii a fost locuit cu mii de ani în urmă, fiind scoase la lumină artefacte surprinzător de bine conservate din perioadele neolitică (cultura Cucuteni), geto-dacică şi medievală, care urmează să fie valorificate în cadrul unor viitoare amenajări muzeistice.
În paralel au fost restaurate toate turnurile şi zidurile de incintă (turnurile de Nord, Sud, Est, Vest şi zidul Zwinger de protecţie), iar fortificaţiile teutone iniţiale au fost conservate.
În curtea interioară au fost puse în valoare, prin marcare la nivelul solului, resturile unei capele iniţiale şi ale unei mănăstiri cisterciene. De asemenea, a fost reconstruită fântâna şi s-a amenajat un spaţiu de belvedere pe zidul de strajă, de unde poate fi admirată panorama Ţării Bârsei.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.