Prof. univ. dr Adrian Nastase: „…generația Unirii a făcut din crezul politic...

Prof. univ. dr Adrian Nastase: „…generația Unirii a făcut din crezul politic un Ideal național!”

0 590

Prin aceste rânduri, eu doresc să fac un apel catre toți cei implicați sau care se pot implica în activitatile referitoare la Centenar, să conștientizăm cu toții importanta pregatirii acestui moment, să ne bucurăm de prezent elogiindu-i pe cei care ni l-au făcut posibil. Și mai ales să învățăm! Să învățăm din trecut! M-as bucura, de asemenea, daca am realiza faptul ca,  la scara istoriei, un mandat de președinte, premier, ministru sau parlamentar nu înseamnă mare lucru. Sau poate însemna enorm. Oamenii politici își dovedesc vocatia in funcție de reacțiile lor din momente esențiale de istorie. Detaliile contează doar pentru „mica istorie” dar oamenii politici sunt analizați după fapte, pe care uneori le aflam din documente.

Actuala generație politică poate avea un atu substanțial pe care, în cazul în care-l folosește, se poate considera demnă de a fi continuatoare unor politicieni care au realizat și menținut România aproape în granițele sale naturale. Ion I. C. Brătianu, Nicolae Titulescu, Regina Maria, Nicolae Iorga, Iuliu Maniu, Alexandru Vaida Voevod, Eremia Grigorescu, Alexandru Averescu sunt doar câteva nume din generația celor care au consolidat România. După Tratatele de Pace de la Paris, statul nostru aproape și-a dublat populația și teritoriul. Nu fără eforturi, nu fără șicane. Au rezistat presiunilor. Știm că deciziile politice majore nu sunt întotdeauna pe placul tuturor.

Ionel Brătianu când s-a întors de la Paris, de la Tratatele de Pace, după prestanța curajoasă și demnă avută în numele României, a coborât din tren la Predealpentru a evita un protest de amploare pregătit de opoziție în Gara de nord din București. După un timp, citind documentele, știm insa că omul politic a acționat în acord cu conștiința proprie si cu interesul national. Tot de la acele personalități am învățat că funcțiile presupun responsabilitate iar preluarea lor venea după multe negocieri, condiții, nu puține, fiind cazuri când cea mai înaltă funcție în stat, la acea vreme cea de prim ministru, era refuzată! Pentru că, acele personalități, dincolo de divergențele politice, au fost buni români. Și-au iubit țara, unii dintre ei au murit pentru ea.

Anul 2018 poate fi anul Re-întregirii românilor in Idealul unitatii lor.
Dincolo de disensiunile politice, de viziunile diferite privind economia, cultura, educația, sănătatea, generația 2018 se poate ridica la nivelul altor generații care au rămas în istorie. De aceea, Departamentul Centenar – in opinia mea – ar trebui să conecteze mediul academic, societatea civila, mass-media, oamenii politici, fundațiile culturale astfel incat împreună să reușească să se ridice la nivelul așteptărilor societății.Știu că așteptările privind Centenarul sunt foarte mari. Și toate instituțiile de cultură își doresc ca măcar în ceasul al XII-lea să fie ascultate, să se găsească finanțari pentru a remedia ceea ce se solicită de ani buni. Dacă nu acum, când?

Dragi prieteni, românii nu sunt poate nici cei mai viteji dintre popoare, dar nici cei mai slabi. Suntem o țară plină de resurse, o țară entuziastă, o țară atașată de valorile europene. Si avem un trecut valoros. De aceea, noi, cei de azi, avem datoria, intre altele, de a restaura casele memoriale ale personalităților Marii Uniri. Avem datoria de a studia operele acelor elite care au înfăptuit idealul de secole al tuturor românilor. Avem datoria de gândi o strategie privind limba română. Liantul românilor, indiferent de granițe, este limba. Avem datoria de a redescoperi aceste Modele, de a le face cunoscute tinerilor. Faceți un apel la memorie. Să vă aduceți aminte  cum descria Liviu Rebreanu societatea româneacă din primul război mondial. Să recitiți mustrările de conștiință ale ofițerilor români. Apoi să vă gândiți la starea de spirit de astazi.În ceea ce mă privește, consider că Departamentul Centenar, trebuie să pună accent pe unitatea poporului român. Este important să ne redescoperim trecutul, cultura. Să promovăm cercetarea istorică. Doar prin cunoaștere putem face comparații, putem ști ce ne lipsește, ne putem găsi modele.

Stim, generația Unirii a făcut din crezul politic un Ideal. Armata română dar și clasa politică au luptat, fiecare cu armele proprii, pentru aceast Ideal. Au conștientizat că este momentul lor, au fost hotarati, au reușit. Cum putem explica generației de azi că politicienii Unirii au reușit să unească cele trei provincii iar cei de azi nu pot  nici să sărbătorească cel mai memorabil eveniment din istoria noastră? Azi, când folosim termeni ca patriotism sau iubire de țară, riscăm să devenim caraghioși. Din pacate… Este rezultatul reformelor dezastruoase din Educație. Ani de zile, nu s-a pus  accentul pe istorie, cultură, limba română, geografie. De aceea am ajuns astazi, în preajma sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, nepregătiți. Tot astazi, în loc să punem în aplicare activitățile dedicate Primului Război Mondial și Centenarului Marii Uniri, tragem de acest Departament Centenar  dintr-o parte în alta.

In 2014, i-am sugerat lui Victor Ponta sa-si centreze campania prezidentiala pe tema unitatii romanilor si a Centenarului. Ca premier, el i-a incredintat insa coordonarea acestui proiect („Romania 100”) vicepremierului Gabriel Oprea… Pana anul acesta, nu s-a mai intamplat mare lucru. In ultimile saptamani insa s-a creat o Comisie parlamentara care sa monitorizeze ceea ce coordoneaza Departamentul de la Guvern! Acum, se pare, se pregateste transformarea departamentului de la guvern in directie, prin transfer  la Ministerul Culturii. In timpul acesta, finantarile pentru proiecte legate de Centenar se fac DIRECT catre consiliile judetene!

M-am uitat astazi pe site-ul Mission Centenaire, care prezinta felul in care se desfasoara aniversarea, in Franta, a centenarului primului razboi mondial.  Structura respectiva, creata, in 2012, are ca fondatori ministerele de Externe, Educatie, Aparare, Interne, Economie, Cultura si comunicare. Participa, ca fondatori ai Misiunii, Institutul francez (ICR-ul nostru), organizatia veteranilor, Muzeul armatei, Arhivele armatei, Biblioteca nationala, Editura pedagogica, Asociatia primarilor si o institutie bancara. Pe acelasi site, veti afla ca exista structuri corespunzatoare, la nivelul fiecarui departament (judet), si veti putea  afla peste 700 de activitati  legate de sarbatorirea Centenarului. Sunt stiri si din celelalte tari europene si de pe alte continente. Dar nu vreti sa cititi singura stire referitoare la Romania!

Sigur, si la noi exista unele initiative – la universitati, la Academie, la ICR, etc. Si la Fundatia Titulescu au avut loc dezbateri despre Misiunea Berthelot, au fost lansate carti despre maresalul Prezan, despre primul razboi mondial. Dar lipseste  coordonarea si, bineinteles, finantarea.  Statele europene alocă fonduri semnificative, de ordinul zecilor de milioane de euro prinvind propriul lor Centenar. România, a alocat până în acest moment, zero fonduri.!!Ar trebui sa intelegem si nevoia de a explica, mai mult si mai bine, in afara tarii, semnificatia Marii Uniri, in conditiile in care, in mod cert, in urmatoarea perioada, se vor reactiva forte revizioniste.

A mai rămas putin până la debutul anului 2018. Adaug apelul meu la unirea forțelor și la  cinstirea istoriei,  a trecutului si a stramosilor.  Să oferim un exemplu copiilor noștri.  Să ne însușim lecțiile istoriei, să evităm derapajele datorate lipsei comunicării. Consider că Departamentul Centenar nu poate functiona eficient decat la nivelul guvernului, in subordinea primului-ministru, tinand seama de nevoia de coordonare interministeriala. Sigur insa, ar fi necesara si o legatura stransa cu Academia Romana si desemnarea unui consiliu de personalitati care sa dea autoritate Departamentului.
In felul acesta, s-ar da un mesaj public puternic legat de importanta acordata acestui eveniment.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.