Proiectul bugetului de stat pe 2019 a fost aprobat de Guvern

Proiectul bugetului de stat pe 2019 a fost aprobat de Guvern

0 219

În cadrul şedinţei de Guvern de vineri, 8 februarie, au fost aprobate proiectul de lege privind bugetul de stat pe anul 2019, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019 şi Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2019-2021.

Premierul a precizat, în deschiderea şedinţei de Guvern, că proiectul a fost intens dezbătut cu toate părţile relevante şi în constituirea lui s-a avut în vedere susţinerea a trei piloni principali: sănătatea, educaţia şi investiţiile publice.

„De asemenea, am luat în calcul alocări bugetare care vor onora obligaţiile asumate de România în faţa partenerilor externi, cum ar fi 2% din PIB pentru Apărare, ceea ce asigură respectarea angajamentelor asumate de România în relaţia cu partenerii NATO şi sumele necesare organizării acţiunilor Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premeierul a dat asigurări că sunt acoperite în buget şi creşterile de pensii şi salarii. „Asiguram finanţarea majorarii pensiilor şi a salariilor din sistemul public plata drepturilor şi a indemnizaţiilor sociale şi susţinerea politicilor de stimulare economica măsuri asumate prin programul de guvernare continuăm creşterea punctului de pensie cu 15 la sută începând cu 1 septembrie 2019”, a mai spus Dăncilă.

Cele mai mari ponderi în PIB le au:

 Cheltuielile cu asistența socială – estimate la 109,8 miliarde lei,ü respectiv 10,7% din PIB (se mențin la aceeași pondere ca și în anul 2018);

 Cheltuielile de personal – în sumă de 102,5 miliarde lei (10% dinü PIB), pe fondul aplicării Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, însă pe orizontul de referință se înregistrează o traiectorie descendentă a ponderii acestora în PIB;

 Cheltuielile cu bunuri și servicii – estimate laü 46,5 miliarde lei (4,5% din PIB), în creștere cu 1,8 miliarde lei față de cele efectuate în anul 2018; din această creștere 1,5 miliarde de lei reprezintă bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate;

 Cheltuielile cu investițiile – preconizate la 46,8 miliarde leiü ü(4,57 % din PIB), în creștere cu 12,5 miliarde lei față de 2018.  Cheltuielile cu dobânzile aferente datoriei publice – estimate la 13,5 miliarde lei, au o pondere mai redusă în PIB de 1,3% în anul 2019 față de 1,4% în anul 2018. Datoria publică În anul 2017 România se situa pe locul 5 printre statele membre UE cu cel mai scăzut nivel de îndatorare, cu o valoare a datoriei publice în PIB de 35,1%, semnificativ sub nivelul înregistrat la nivelul zonei Euro (88,9% din PIB) și Uniunii Europene (83,2% din PIB ).

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.