Promisiune de plafonare a preţului carburanţilor din partea Ministerului Finanţelor și a...

Promisiune de plafonare a preţului carburanţilor din partea Ministerului Finanţelor și a Consiliului Concurenţei

0 496
(FILES) A picture taken on May 2, 2006 of an Albanian service station employee holding a fuel pump at a petrol station in Tirana.Oil prices struck a record high of 109.20 dollars per barrel on March 11, 2008 after the dollar hit a fresh all-time low against the euro, traders said. The euro reached a record high of 1.5495 in European trading, while a weaker US currency increases demand for dollar-denominated oil as it becomes cheaper for buyers using stronger currencies. AFP PHOTO FILES / GENT SHKULLAKU

Cu Sfânta bătaie de joc a producătorilor și comercianților de combustibil te întâlnești zilnic. Se vede de la distanță ca toți sunt înțeleși pe o piață în care autoritățile asistă nepuntinceoase la cum sunt jefuiți românii. Crește nu crește valoarea barilului de petrol ei, producătorii de benzină, motorină etc., mai saltă  prețul ca la o comandă aproape săptămânal. Te uiți și te minunezi cum, parcă într-o înțelegere cu Isărescu, saltă euro crește și prețul la combustibil. Asta da blat.
Este imposibil ca românul să pună un leu intr-un depozit de economii dacă apare o creștere de salariu sau de pensie,  că imediat vine guvernatorul BNR și modifică cursul de schimb leu/euro/dolar/etc. Toate cresc ca la un semnal după ce combudtibilul este realiniat la noua evoluție a schimbării valutare. O bătaie de joc care nu se mai termină și care golește buzunarele si conturile cetățenilor de ani buni.
Autoritățile, intr-o „înțelegere profundă” a situației nu au făcut nimic. Mai mult decât atât a venit Ponta cu „vrăjeala” că face autostrăzi și a mărit acciza (supraacciza) la combustibil cu un singur rezultat s-a marit prețul combustibililor.  EL a plecat, supraacciza a rămas, autostrăzile sunt tot acolo, pe planșe și masterplanuri iar românii mor în …accidente rutiere.

Consiliul Concurenţei se mai bagă în seamă
În urmă cu câteva zile Consiliul Concurenţei ne promite prin gura de aur a șefului autorității că analizează, împreună cu Ministerul Finanţelor, posibilitatea de a plafona preţul carburanţilor. Nu o face pentru că aceste creșteri sufocă economia ci pentru că la nivelul Guvernului a apărut intenţia de a elimina supraacciza.
„Este o idee recentă şi ne vom consulta cu Ministerul Finanţelor pe această temă. Mi se pare absolut legitimă intenţia Guvernului de a se asigura că reducerea de taxe se reflectă şi la pompă”, a spus preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu (în foto jos) intr-o declaratie pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, Consiliul Concurenţei a analizat până acum mai multe situaţii în care taxele aplicate unor produse au scăzut sau au crescut, precum reducerea TVA la pâine, iar analizele au arătat că aceste scăderi sau creşteri se reflectă şi în preţurile finale. Ce vrăjeală!Bogdan Chiritoiu, presedinte Consiliul Concurentei
„Vom analiza dacă de această dată este cazul să luăm măsura plafonării. Legislaţia naţională prevede situaţii în care preţurile pot fi plafonate sau îngheţate, iar o astfel de măsură este compatibilă cu legislaţia europeană”, a arătat oficialul Concurenţei.
Argumente pentru plafonare prețurilor sunt și chiar recunoscute de Chirițoiu, care amintește că această  măsura s-a mai aplicat de două ori până acum în România, cel mai recent în cazul poliţelor RCA, iar Comisia Europeană nu a considerat că această măsură ar fi fost ilegală.
Chiriţoiu a precizat că analiza sectorială pe care o derulează Consiliul Concurenţei în ceea ce priveşte preţul carburanţilor va fi gata în curând, iar raportul va fi făcut public la începutul anului viitor. Oare de ce nu mai repede? Alt blat? Și să vedeți ce profund e omul și mai ales ce explicatie are: „Datele arată că variaţia barilului de ţiţei se transmite şi în preţ, adică, atunci când cotaţia barilului creşte, se majorează şi preţul la pompă, iar, când barilul scade, scade şi preţul în benzinării”. Conform WIKIPEDIA Bogdan Chiriţoiu (medic după studii) este „politolog român, care a deținut funcția de consilier de stat în Administrația Prezidențialeă (Trăian Băsescu): la Departamentul de Politici Economice și Sociale (2005 – 2008) și la Departamentul de planificare și Analiză Politică (2008 – 2009). Din 5 mai 2009 este președinte la Consiliul Concurenței. Ne mai mirăm cu cine ține omul?

Ce se aude de la Ministrul Finanţelor
Eugen Teodorovici, ne-a vorbit de la Antene, despre posibilitatea plafonării preţurilor la carburanţi, odată cu eliminarea supraaccizei. „Discutăm cu cei de la Consiliul Concurenţei pentru a găsi o formulă legală ca această scădere să se regăsească în economie şi la nivelul fiecărui consumator”, a declarat Teodorovici.
Încă din septembrie, Teodorovici a anunţat că analizează eliminarea supraaccizei la carburanţi şi va face o propunere în acest sens până la finele anului.
„O să fie o discuţie la nivel de Guvern. Va fi o propunere din partea noastră ca Minister de Finanţe vizavi de supraacciză. Până la final de an o să vedeţi o propunere în acest sens. Vom face analize şi vedem exact care este situaţia. După cum ştiţi bine, în România prima acţiune este să spui că e un minus pe buget dacă scoţi o taxă, un impozit. Trebuie să te uiţi la efectul de runda a doua. Dacă o astfel de măsură poate produce în economie efecte pozitive, este foarte bine”, a completat ministrul de resort.
Dacă cineva a vrut să acționeze acesta a fost Ministerul Finanţelor. Vă reamintim că Finanțele intenţionat, în luna iulie, să plafoneze şi preţul gazelor şi a iniţiat chiar un proiect de hotărâre de Guvern în acest sens. Două zile mai târziu, însă, proiectul a fost retras de pe site-ul ministerului, iar Teodorovici a afirmat că subiectul va fi reluat „când vom fi cu toţii pregătiţi”.

Legea îi apără tot pe ei
Potrivit Legii concurenţei, în sectoarele economice sau pe pieţele unde concurenţa este exclusă sau substanţial restrânsă prin efectul unei legi sau datorită existenţei unei poziţii de monopol, Guvernul poate, prin hotărâre, să instituie forme corespunzătoare de control al preţurilor pentru o perioadă de cel mult trei ani, care poate fi prelungită succesiv pe durate de câte cel mult un an, dacă împrejurările care au justificat adoptarea respectivei hotărâri continuă să existe.
Totodată, pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale, precum: situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de şase luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult trei luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri.
Intervenţia Guvernului în aceste situaţii se face cu avizul Consiliului Concurenţei.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.