Protest dramatic al comunităţii româneşti în faţa Primăriei orașului Sf. Gheorghe!!

Protest dramatic al comunităţii româneşti în faţa Primăriei orașului Sf. Gheorghe!!

2 115

Aproximativ 150 de persoane, majoritatea membre ale unor organizaţii nonguvernamentale româneşti din judeţul Covasna, au pichetat joi după-amiază, timp de o oră, sediul Primăriei Sfântu Gheorghe, în semn de protest faţă de decizia autorităţilor locale de a nu permite accesul interpreţilor şi formaţiilor folclorice româneşti pe scena principală din centrul municipiului cu prilejul Zilelor oraşului,

Protestatarii au purtat steaguri tricolore, au intonat Imnul de stat al României şi au cântat mai multe melodii patriotice, iar la final au înaintat o petiţie conducerii Primăriei.De asemenea, au afişat pancarte pe care scria „Libertatea de a fi român e sfântă”, „Tradiţia fiecărui popor – portul, dansul şi cântecul popular, trebuie tratată cu respectul pe care îl merită. Locul acestor valori este în centru, nu la margine”, „Antal Arpad (primarul municipiului – n.r.) nu uita, Sfântu nu-i moşia ta”, „Dorim să fim respectaţi”, „Dorim unitate, nu discriminare”.

Preşedinta Asociaţiei ASTRA – Despărţământul Covasna-Harghita, Maria Creţu-Graur, iniţiatoarea acestui protest, a declarat că nemulţumirile au apărut în momentul în care organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe au hotărât să mute scena Comunităţii din centrul oraşului în curtea unei scoli periferice, într-un loc izolat şi mai puţin vizibil publicului,inclusiv şi programele cultural-artistice  romanesti, prevăzute a se desfăşura aici.
În urma acestei schimbări, romanii le-au solicitat organizatorilor accesul pe scena principală a interpreţilor pe care i-a invitat la zilele oraşului, având în vederea notorietatea acestora, însă a fost refuzată. INCREDIBIL!!

„Este o situaţie care frizează nebunia. (…) Am ajuns, practic, în situaţia în care am ieşit în stradă ca să fim lăsaţi să ne putem manifesta cultural în limba română, într-un oraş din România. (…)
Este evident că Antal Arpad se comportă ca un grof pe propria mosie. (…)
Facem un apel la bunul-simţ al primarului, să înţeleagă că nu ne dorim nimic altceva decât să ne manifestăm cultural în centrul oraşului de Zilele oraşului şi nimic altceva. (…)
Şi noi trăim aici şi plătim taxe şi impozite şi vrem să fim respectaţi’, a declarat preşedintele Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa, Dan Tănasă, care s-a aflat printre manifestanţ
i.

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

 1. Dar in jud.Covasna(ca si in judetul Brasov,la doar 33 de km de capitala jud.Covasna!)
  exista destui parlamentari romani care sa „picheteze” zilnic primaria grofului Antal!
  Individul , care de loc este din orasul Rupea,judetzul Brasov ,se rupe in „figuri”
  revizioniste, uitand ca din 1940,cand ,tot asa,cu Hitler in spate,au sfidat Europa,
  si au incendiat Transilvania! Dar ungurii fac acelesi lucru si acum!! Schimbati retzeta
  mai iredentistilor,nu vedeti ca sunteti in afara istoriei?
  prof.Deak Andrei

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.