PSD ridică miza – nu va face alianțe politice la alegerile...

PSD ridică miza – nu va face alianțe politice la alegerile parlamentare. Ce vor face ALDE, PRO și PPU-SL?

1 148

Social democrații au decis, marți în ședința Consiliului Politic Naţional, să nu facă alianțe electorale la alegerile parlamentare din acest an. Surse din interiorul PSD au declarat că liderii PSD au luat decizia în consens, cu o largă majoritate. Astfel, nu va exista o colaborare între PRO România și ALDE la alegerile parlamentare dar, potrivit surselor citate, PSD ar putea să susțină candidați PPU-SL pe listele sale.
Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat la finalul ședinței Consiliul Politic Național că partidul nu va face nicio alianță electorală pentru alegerile parlamentare.

„Am luat hotărârea fiind ultima zi în care pot fi înscrise acorduri de alianțe politice și am luat decizia ca PSD să meargă singur la aceste alegeri parlamentare. Foarte mult a contat că la alegerile locale nu am avut nicio alianță”, a declarat Ciolacu.

Relația cu ALDE și PRO România
Potrivit unor surse credibile s-au purtat discuții, luni în Kiseleff (sediul PSD), cu liderii PRO România, ALDE și cei de la PPU-SL. „Cu PRO România și ALDE situația s-a tranșat repede. Erau semnale încă de săptămâna trecută că nu vom face alianțe impreună”, au explicat sursele citate. „PSD nu vrea să cedeze mandate de parlamentari unui partid care ne atacă zilnic. Cu mici excepții Ponta este detestat în partid. După ce și-a anunțat și candidați pentru București și a lăsat-o baltă pe Firea posibilitatea unei colaborări pentru parlamentare este extrem de redusă” se comentează in partid.
Liderul PSD a mai declarat la finalul ședinței că l-a ofertat pe Călin Popescu Tăriceanu de a candida pe listele PSD la următoarele alegeri parlamentare, dar acesta l-a refuzat.
Am discutat cu domnul Tăriceanu, eu nu fac politica sau mai exact nu o să fac greșelile pe care le-au făcut alți lideri PSD. Prefer să discut instituțional cu președintele partidului, nu să iau parlamentari la bucată, așa cum face domnul Orban. Am avut cu domnul președinte Călin Popescu Tăriceanu, i-am făcut propunerea să vină pe listele PSD. Dânsul a respins o astfel de variantă și respect total decizia domniei sale”, a spus Marcel Ciolacu.

Relația cu PPU-SL (partidul ANTENELOR, fostul PUR)
Aceleași surse susțin că la discuțiile de luni, partidul lui Dan Voiculescu ar fi primit locurile eligibile la alegerile parlamentare dar fără a face o alianță oficială. „Nu s-a comunicat nimic în CPN dar cel mai probabil vor oameni din PPU-SL care vor merge pe listele PSD la alegerile parlamentare. Nu se dorește o asociere publică cu partidul lui Voiculescu”, au explicat sursele citate.

Partidul lui Dan Voiculescu anunță că membrii săi nu vor candida pe listele altui partid la parlamentare, susținând că ”refuză orice compromis”.

După 2004, partidul patronat de Dan Voiculescu, fie că s-au numit Partidul Umanist din România (PUR) sau Partidul Conservator (PC), au reușit să acceadă în Parlament doar prin încheierea unor alianțe dubioase cu principalele partide PSD sau PNL.
În 2004 Voiculescu și-a trimis în parlament formațiunea în cadrul Alianței PSD+PUR, i-au trădat pe social-democrați și așa au dus țara la o guvernare portocalie, contribuind decisiv la instaurarea regimului securist a lui Băsescu (statul paralel, BINOM, protocoale secrete etc.).
În 2008 mogulul Antenelor a ajuns în forul legislativ în cadrul alianței PSD-PC (vechiul PUR a fost redenumit în PC – n. red.).
În 2012, același Voiculescu a conlucrat la constituirea USL, marea alianță dintre liberalii conduși de Crin Antonescu și social-democrații conduși de Victor Ponta, nu înainte însă de a încheia el însuși cu Antonescu Alianța de Centru Dreapta, între PNL și PC.
În 2016, oamenii din PC au acces în Parlament pe listele nou-înființatului ALDE, partid format prin fuziunea dintre PLR (formațiune politică înființată de Călin Popescu Tăriceanu care a părăsit PNL) și PC. Între timp, Voiculescu a reușit să-și înființeze cel de-al treilea vehicul politic în ultimii 16 ani, PPU (social-liberal).

Totuși PSD, ca oricare alt partid are nevoie de televiziunea lui Voiculescu iar Marcel Ciolacu este dispus să cedeze câteva locuri eligibile la parlamentare pentru vizibilitate și sprijinul mediatic al Antenelor.
La scurt timp după anunțul PSD, oamenii lui Voiculescu au anunțat decizia partidului „fără compromisuri”. O pretenție care nu va rezista prea mult. Asta pentru că o alianță in zona de dreapta (PNL sau USR) este imposibil de negociat și de acceptat. Nici varianta adoptată de ALDE și PRO, o fuziune, nu poate fi aplicată, iar o alință cu cei doi are acelaș rezultat ca imulțirea cu zero. Noi îi putem recomanda lui Voicuescu o posibilă alianță cu PER și Verzii care ar putea concentra un vot de cca. 10% la parlamentare. Sau de pe această platformă se poate construi un potențial de negociere cu PSD/PNL de 10-15%.
Pare că PSD ridică miza prin declarația că nu va face alianțe politice la alegerile parlamentare, asta și pentru că partidul lui Voiculescu este ZERO în teritoriu.

Comunicatul integral al PPU:
Candidații PPU (social-liberal) vor candida exclusiv pe listele propriului partid, refuzând orice formă de compromisuri politice
Referitor la informațiile privind anumite negocieri pentru alegerile parlamentare, Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) precizează că, pentru moment, principala prioritate politică a partidului o reprezintă alegerile locale.
Respingând orice înțelegeri netransparente, umaniștii își susțin necondiționat proprii candidați, având deplina încredere în capacitatea lor de a oferi soluții concrete și eficiente pentru problemele cu care se confruntă comunitățile locale.
Totodată, precizăm că strategia PPU (social-liberal) pentru alegerile parlamentare va fi definitivată în forurile de conducere ale partidului, în prima decadă a lunii octombrie, asumând două repere esențiale:
1. criteriile de promovare pe listele de candidați sunt competența profesională dovedită și capacitatea de a genera soluții pentru problemele cu care se confruntă largi categorii sociale.
2. candidații PPU (social-liberal) vor candida exclusiv pe listele propriului partid, refuzând orice formă de compromisuri politice.
Asumând valorile identitare – DEMNITATE, ONOARE, CURAJ – și principiile doctrinei umaniste social-liberale, de centru dreapta, PPU (social-liberal) susține necondiționat interesele clasei de mijloc, precum și necesitatea de a combate ferm orice formă de abuz de putere împotriva cetățenilor.


COMENTARII

  1. Nu cred. Ar însemna ca ciuma roșie să aibă principii, ceea ce-i absurd, știe toată lumea.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.