Raportul Comisiei de anchetă pentru algerile din 2009 – fără legislație nu...

Raportul Comisiei de anchetă pentru algerile din 2009 – fără legislație nu pot fi rezultate și confirmate ipotezele

0 52
Raportul  Comisiei de ancheta pentru algerile din 2009 a fost finalizat în a doua jumatate a lunii ianuarie de presedintele comisiei de ancheta, deputatul PSD Oana Florea.
Raportul intocmit de comisie a fost adoptat prin vot de plenul Parlamentului, cu 205 voturi pentru, 94 impotriva şi 24 de abţineri, deputaţii minorităţilor naţionale anunţând că nu vor vota „o astfel de anchetă”, în timp ce UDMR a anunţat că se va abţine.
Mai exact, a fost adoptat un proiect de hotarare care prevede ca acest proiect sa fie trimis catre mai multe institutii ale statului – Presedintie, Guvern, Parchetul General, CSM.
„Parlamentul transmite prezenta hotarare, raportul final si dosarele cu materialele documentare care au stat la baza elaborarii raportului catre Administratia Prezidentiala – presedintelui Romaniei, Guvernul Romaniei, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si catre Consiliul Superior al Magistraturii, care au competente in domeniul analizat de comisia parlamentara de ancheta, pentru ca acestea sa-si poata exercita atributiile legale”, se arata in documentele ordinii de zi.
Concluzia raportului (după 8 luni de activitate) este ca au fost actiuni concertate, actiuni de schimbare a sefilor de prefecturi si a sefilor de deconcentrate din teritoriu cu intentia de a modifica rezultatul votului daca era necesar, dar neavand buletinele de vot, nu putem spune cu certitudine acest lucru. Putem deduce ca au fost aceste actiuni, ca au avut loc, ca s-a incalcat legea si ca au avut scopul de a influenta rezultatul votului”, a afirmat Oana Florea.
Potrivit acesteia, „cu privire la sufrageria” lui Gabriel Oprea, au fost audiate mai multe persoane, dintre care unele au refuzat sa se prezinte la comisie, altele au raspuns in scris, fara sa spuna nimic, in timp ce altii au mentionat ca au raspuns la Parchet.
„Nu am fost foarte ajutati in a gasi raspunsuri in aceasta privinta. In schimb, conform ordonantei din 20 iunie 2017 de clasare a dosarului, am aflat ca in casa domnului Oprea, in noaptea de 16-17 noiembrie 2009, au participat persoane cu functii de conducere in autoritatile publice, printre care George Maior, Florian Coldea, Laura Codruta Kovesi, Dan Andronic, Niculae Ontanu si Anghel Iordanescu.
Avand in vedere ca vorbim de persoane cu functii in stat si ca aceste persoane nu au vrut sa vorbeasca despre scopul in care se aflau acolo, face sa planeze suspiciunea ca in seara alegerilor acele persoane s-au intalnit la un eveniment privat cu scopul de a influenta rezultatul votului. Cu toate acestea, din probele administrate in cadrul anchetei, nu se poate trage o astfel de concluzie”, a explicat presedintele comisiei de ancheta.
Raportului Comisiei de ancheta pentru algerile din 2009, este departe, la nivelul concluziilor, de asteptarile firesti ale cetatenilor.  Este vizibil ca orice comisie parlamentara nu va putea depasi nivelul unor demonstratii si exercitii de imagine fără o legislație aplicata. Nu pot fi rezultate sau confirmate ipotezele fara obligativitatea oricarui roman, indiferent de functia detinută (prezenta sau anterioara),  de a se prezenta la Comisie. O lege este de dorit in acest domeniu si asta daca se vrea o crestere reala a rolului (imaginii) Parlamentului.
Horia D.R.
Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.