RATBV SA va cumpăra 105 autobuze ecologice de 114 milioane cu bani...

RATBV SA va cumpăra 105 autobuze ecologice de 114 milioane cu bani împrumutaţi de la BERD

0 122

Contractul în valoare de 114 milioane de lei a fost semnat în prezenţa reprezentanţilor administraţiei locale şi a mai multor consilieri locali. Cele 105 autobuze vor respecta criteriile de emisie EURO-6, iar utilizarea lor va genera reduceri semnificative ale emisiilor toxice

Contractul în valoare de 114 milioane de lei a fost semnat în prezenţa reprezentanţilor administraţiei locale şi a mai multor consilieri locali. Cele 105 autobuze vor respecta criteriile de emisie EURO-6, iar utilizarea lor va genera reduceri semnificative ale emisiilor toxice.
Semnarea acestui contract este o primă etapă în implementarea strategiei prevăzute şi în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, de a trasforma transportul în comun în principala opţiune de transport din municipiul Braşov.
În următoarea etapă municipalitatea va depune prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 un proiect în vederea obţinerii de finanţări nerambursabile pentru achiziţia de autobuze electrice sau hibrid. Acestea vor asigura transportul în zona istorică, dar şi în zonele în care circulaţia este foarte densă şi poluantă. Potrivit primarului George Scripcaru, împrumutul de 25 de milioane de euro pentru flota de transport în interiorul municipiului Braşov, contractat cu BERD, va putea fi prelungit pentru transportul metropolitan.Venera Vlad, director asociat BERD, Infrastructura Municipală şi de Mediu, estimează că autobuzele vor fi aduse la Braşov în câteva tranşe până la sfârşitul anului viitor.
Municipalitatea poartă discuţii cu reprezentanţi BERD şi pentru alte investiţii – în ianuarie edilii vor prezenta un plan de reabilitare a centrului istoric, apoi un proiect pentru o sală multifuncţională polivalentă de 15.000 de locuri, având drept finanţatori BERD şi Guvernul României prin ministerul de resort.
Împrumutul pentru RATBV este cel de-al cincilea proiect din cadrul Programului Cadru pentru mobilitate durabilă şi acces la transportul rutier al BERD, care finanţează îmbunătăţiri în infrastructura şi serviciile de transport public din ţară. BERD a investit până în prezent în România peste 7,6 miliarde de euro în 406 de proiecte din ţară.

Vifor Rotar

 

COMENTARII