Război total între operatorul municipal și cel privat pe traseele metropolitane

Război total între operatorul municipal și cel privat pe traseele metropolitane

1 564

Reduceri de prețuri, acuzații de evaziune și procese în instanță –Operatorul privat Transbus Codreanu a redus preţurile după introducerea liniilor RATBV pe rutele Cristian – Braşov şi Braşov – Sânpetru – Bod. Astfel, cursa de Cristian costă 1,5 lei, cea de Sânpetru 2 lei, iar cea de Bod – 3 lei, tarifele fiind mai mici decât cele percepute de RATBV.
Respectiv preţul unei călătorii a fost decis de a fi 2 lei pentru Cristian, de 2,5 lei pentru Sânpetru şi de 3,5 lei pentru Bod, pentru o călătorie de 50 de minute, cursă care se poate prelungi în acest interval şi pe rutele din interiorul municipiului Braşov.

Codreanu acuză: Scripcaru spune că este bună concurența, dar asat este una neloială
Patronul firmei de transport Constantin Codreanu acuză RATBV de concurenţă neloială. „Eu am preluat, firma de stat care se ocupa de transportul de persoane în judeţ. De 30 de ani nu am încasat subvenţii de la bugetele locale şi am obţinut traseele în urma unor licitaţii publice. În schimb, RATBV nu a primit traseele în urma organizării unor licitaţii şi încasează subvenţii de la primării. La un moment dat, primarul Braşovului, George Scripcaru, a spus că este bună concurenţa, dar în acest caz este vorba de concurenţă neloială. Sunt de acord să fie concurenţă, dar cu aceleaşi reguli pentru toţi. Din punctul meu de vedere, acest transport metropolitan produce pagube la bugetele locale, pentru că subvenţiile acordate se vor reflecta în taxele şi impozitele plătite de oameni”, a argumentat Codreanu. El propune ca statul ar trebui să susţină doar acele trasee care nu aduc profit, iar cele generatoare de venituri sunt atribuite prin licitaţii, fără a se acorda subvenţii.
El mai contestă şi faptul că, prin acelaşi act normativ, au fost desfiinţate staţiile de tranzit din Cristian (pentru traseul Braşov – Moieciu) şi Ghimbav (pentru cursele Braşov – Făgăraş şi Braşov – Dumbrăviţa). „Dacă un om vrea să meargă din Cristian la Moieciu, trebuie să vină cu RATBV până la Braşov. În aceeaşi situaţie sunt şi călătorii care vor să meargă de la Ghimbav la Făgăraş sau Dumbrăviţa”.

Codreanu a atacat în instanță CL Brașov, Asociația metropolitană, CL Bod, CL Ghimbav, RATBv și CJ Brașov
Patronul firmei private amintite Constantin Codreanu a anunţat că au fost deschise procese pe fond împotriva Consiliului Judeţean Braşov, Consiliului Local Braşov, RATBV, Asociaţiei Metropolitană de Transport Braşov, Consiliului Local Bod, Consiliului Local Cristian şi Consiliului Local Ghimbav, prin care solicită anularea dreptului RATBV să circule pe traseele 110, 210 şi 420. „În momentul în care au fost semnate contractele de delegare de gestiune cu primăriile, pentru cele trei trasee s-au folosit de o interpretare a legii, cu care noi nu suntem de acord”, a precizat reprezentantul operatorului de transport. De asemenea, el susţine că legislaţia prevede că dacă se acordă o licenţă pentru un traseu nou, aceasta nu se poate suprapune mai mult de 50% peste un traseu existent. Din punctul lui de vedere, chiar şi în cazul traseului Braşov – Cristian este încălcată această prevedere, având în vedere că există o licenţă pentru Braşov – Râşnov.

În război și cu Consiliul Județean
Patronul firmei de transport, Codreanu spune că  „În primul rând solicităm emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care să se suspende aplicarea hotărârii de Consiliu Judeţean din 20 iunie, prin care a fost actualizat Programul judeţean de transport public de persoane prin curse regulate 2014 – 2019, având în vedere că a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 51 din 26 iunie 2019. Guvernul a decis prelungirea programele de transport până la data de 30 iunie 2023. Pentru ruta Braşov-Bod-Sânpetru, am primit, în data de 30 iunie 2019, de la ARR, o prelungire a licenţei de transport până la data de 30 iunie 2023”. În această speţă, termenul de judecată a fost ieri, iar potrivit unor surse din Consiliul Judeţean Braşov, a fost amânată pronunţarea.
Prin respectiva hotărâre de Consiliu Judeţean, din programul de transport, valabil de la data de 1 iulie 2019 au fost scoase traseele care sunt acoperite de RATBV-ul metropolitan, respectiv cele deservite de liniile Braşov – Cristian (linia 110), Braşov – Ghimbav (linia 210) şi Braşov – Sânpetru – Bod (linia 420).
În rest, potrivit actului normativ aprobat de Consiliul Judeţean Braşov, pentru toate celelalte rute, actualii operatori au primit dreptul de a mai asigura serviciul de transport până la data de 2 decembrie 2019.

FORT acuză că – și la Brașov – operatorii municipali au prețuri excepțional de umflate, inclusiv la Brașov
Şi Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) a transmis presei un comunicat prin care amintește că le-au fost prelungite, la cererea lor, licenţele până în 2023, printr-o ordonanţă motivată de un vid legislativ în domeniu.
La cererea operatorilor de transport, absolut toate licenţele de traseu, emise după atribuirea programelor judeţene din 2013, au fost prelungite până în iunie 2023, situaţie valabilă pe întreg teritoriul naţional, în toate judeţele”, se arată în comunicat.
Ei mai acuză că ,, Autorităţile locale competente, prin operatorii locali (la transportul în interiorul localităţii) şi prin operatorii regionali (la ADI-uri) au «grevat» bugetele locale cu costuri «ireale» (de tarif/km) de 4-5 ori mai mari decât cele în regim comercial.
De exemplu: Piatra Neamţ – 9 lei/km; Braşov – 7-9 lei/km; Vaslui – 7.75 lei/km; Iaşi – 7.5 lei/ km.
Astfel, se observă faptul că autorităţile locale nu s-au implicat în transportul judeţean (de la apariţia Legii nr. 92/2007), iar acolo unde totuşi au făcut-o, au stabilit bugete de compensare mult mai mari decât cele de pe piaţă, preferând să-şi compenseze proprii operatori, dar împovărând bugetele locale cu costuri «neoperaţionale» în pofida oricărui calcul economic.  Un operator propriu, al UAT-ului sau ADI-ului face transport public la tarife de 4-5 ori mai mari decât tarifele de pe piaţă comercială (liberă)
”.

Dragoș David acuză evaziunea fiscală la operatorii privați
Directorul Agenţiei Metropolitane Braşov (AMB) Dragoş David,  spune, conform BZB că: „Ne puteţi explica cum poate rezista în piaţa un operator cu atâtea probleme şi de ce vă bucuraţi pentru OUG 50/2019 dacă vă este aşa de greu?
Să fie vorba de evaziune fiscală? Să fie vorba de plata la negru?
Să fie vorba de nerespectarea orarului din programul judetean (adică mergem doar la orele in care avem mulţi clienţi)? Oare de ce nu s-au implicat judeţele? Dacă costul/km este mai mare de 4-5 ori rezultă un cost de 1,5 – 2,25 ron/km la transportatorii privaţi!
Vă rog să explicaţi! Un aspect bun într-o legislaţie dedicată transportului comercial”.

Iulian Rinder

COMENTARII

  1. Domnule Dragos ,am si eu o antrbare DE CAND PRIMARIA BOD(SI SUNT VREO 15 ANI ) VA PLATESTE BANUTI AIA PENTRU ZONA METROPOLITANA CE ATI REALIZAT PT COMUNA ,VA ROG DATI UN COMUNICAT DE PRESA CE REALIZARI SAU SPUNETI CE ATI FACUT CU BANI,PE MANDATELE ANTERIOARE SE PLATEA (nu mai retin dar ma voi documenta ) SI ACUM BOUL ASTA ATI DA DE ZECE ORI MAI MULT FACETI PUBLIC VA ROG,

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.