Refugiatul politic Elena Udrea are un nou termen de la Instanţa Supremă...

Refugiatul politic Elena Udrea are un nou termen de la Instanţa Supremă pe 9 mai 2018!

0 87

Instanţa Supremă a respins audierea la distanţă a Elenei Udrea în Dosarul „Gala Bute”, deoarece din actele prezentate magistraţilor nu rezultă că a dobândit statutul de refugiat politic în Costa Rica.
Avocatul Elenei Udrea susţine că aceasta are acolo reşedinţa şi statut de refugiat politic pentru un an.
Pe de altă parte, judecatorii au încuviinţat trimiterea unei adrese către DNA pentru a preciza dacă SRI a acordat sprijin tehnic procurorilor în instrumentarea cauzei, în virtutea protocolului semnat între Ministerul Public şi SRI.
Ultimul termen din Dosarul „Gala Bute”, în care fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, a primit o condamnare la 6 ani cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în primă instanţă, a fost stabilit pe 9 mai 2018. Aşa au decis magistraţii Curţii Supreme vineri, la o şedinţă de judecată la care Elena Udrea a fost absentă, invocând faptul că a obţinut statutul de refugiat politic în Costa Rica.

Detalii despre statut de refugiat politic
Procedura pentru dobândirea statutului de refugiat politic în Costa Rica este una extrem de simplă. Conform site-urilor de specialitate, pentru demararea procedurilor de acordare a statutului de refugiat politic nu sunt necesare formalităţi sau formulare complexe.
Potrivit Agenţiei pentru Refugiaţi a Organizaţiei Naţiunilor Unite, după ce este înaintată o cerere de azil politic, persoana care aplică trebuie să ofere o descriere detaliată a motivelor pentru care a fost nevoită să-şi părăsească ţara. După ce aceste informaţii au fost oferite autorităţilor din Costa Rica, aplicantul va fi programat la un interviu. Până la data prezentării, aplicantul completează şi o listă cu cereri. Unul din documentele necesare este cazierul din ţara de origine, însă se specifică că, dacă aplicantul nu poate furniza un document oficial, atunci este suficientă o declaraţie dată sub jurământ cu privire la informaţiile personale şi informaţiilor din cazier.

MAE: Elena Udrea nu a solicitat asistenţă sau protecţie consulară
Ministerul Afacerilor Externe ne-a comunicat că Ambasada României la Ciudad de Mexico, care asigură reprezentarea diplomatică în Costa Rica, „nu a fost notificată de autorităţile din Costa Rica în legătură cu vreo cerere de acordare a statutului de azilant politic în această ţară, formulată de persoana în cauză. Pe de altă parte, cetăţeanul român în cauză nu a contactat misiunea diplomatică română din Ciudada de Mexico cu solicitări de servicii, asistenţă sau protecţie consulară”.

Carnetul provizoriu de refugiat (se acordă automat)  al Elenei Gabriela Udrea   
Totuşi, în urma completării acestui chestionar, sistemul de acordare al avizului este activat, aplicantul sau aplicanta primind un document provizoriu prin care se atestă statutul de aplicant pentru azil politic. Acest document oferă dreptul de şedere în ţară în perioada în care autorităţile analizează aplicaţia de azil. În plus, o persoană ce deţine acest document nu poate fi deportată, fiind acordat gratis, tuturor persoanelor, inclusiv copiilor.
Potrivit şi altor surse, toate persoanele ce sosesc în Costa Rica cu statutul de refugiat primesc o carte de identitate specială pentru refugiaţi, diferită de documentele de identitate eliberate cetăţenilor străini rezidenţi temporar sau permanent pe teritoriul statului Costa Rica.
Interviul este pasul decisiv în acordarea statutului de refugiat politic, informaţiile oferite în timpul acestuia fiind confidenţiale, autorităţile din Costa Rica neavând dreptul să le facă publice unor părţi terţe, de exemplu autorităţilor din statul de origine.
Acordarea sau negarea statutului de azil politic în Costa Rica necesită aprobarea ministrului de Externe al ţării, fiind emisă o rezoluţie ministerială ce trebuie să fie contra-semnată chiar de preşedintele ţării.   Toate persoanele ce sosesc în Costa Rica cu statutul de refugiat primesc o carte de identitate specială pentru refugiaţi, diferită de documentele de identitate eliberate cetăţenilor străini rezidenţi temporar sau permanent pe teritoriul statului Costa Rica.
Costa Rica este un stat-RSD, Stat ce Determină Statutul Refugiaţilor, ceea ce înseamnă că autorităţile de aici sunt principalele responsabile în determinarea statutului persoanelor care aplică pentru azil.

 

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.