Reînfiinţarea Liceului Teologic Romano Catolic din Târgu Mureş soluționată prin modificarea Legii...

Reînfiinţarea Liceului Teologic Romano Catolic din Târgu Mureş soluționată prin modificarea Legii educaţiei

0 92
Senatul României a adoptat modificarea Legii Educaţiei, care asigură temeiul juridic pentru reînfiinţarea Liceului Teologic Romano Catolic din Târgu Mureş, desfiinţat de către autorităţile locale – a anunţat UDMR. La jumătatea lunii noiembrie, Uniunea a depus un proiect de lege privind reînfiinţarea liceului catolic maghiar, dar, pentru ca acesta să fie adoptat de către Parlament, a fost necesară modificarea Legii educaţiei, deoarece în forma sa actuală aceasta prevedea că doar autorităţile locale sunt cele care pot înfiinţa instituţii de învăţământ – a explicat Attila Cseke, liderul senatorilor UDMR.

Attila Cseke a adăugat: modificarea Legii educaţiei este primul pas în procesul de reînfiinţare a liceului catolic. Într-o a nouă etapă, Parlamentul trebuie să adopte proiectul de lege al UDMR care se referă în mod specific la înfiinţarea şcolii catolice maghiare din Târgu Mureş.
„Eforturile noastre de a găsi o soluţie la nivel local pentru problema şcolii catolice maghiare au fost în zadar, toate încercările noastre fiind blocate. Instituţiile care asigură învăţământul în limba maternă reprezintă o garanţie a păstrării identităţii noastre naţionale, astfel protejarea lor şi asigurarea funcţionării acestora reprezintă pentru noi o prioritate. Astfel, considerăm că, în privinţa învăţământului în limba minorităţilor, este necesară asigurarea unei soluţii secundare pentru situaţiile în care se constată că, la nivel local, se fac eforturi pentru a împiedica desfăşurarea învăţământului în limba maternă, aşa cum se întâmplă în cazul liceului catolic maghiar din Târgu Mureş” – a declarat Attila Cseke, conform buletinului informativ al UDMR.

rador

Potrivit amendamentului adoptat, în afară de şcolile înfiinţate de administraţiile locale sau de biserici, respectiv a şcolilor private, în România instituţii de învăţământ în limba minorităţilor pot fi înfiinţate şi prin legi sau prin ordonanţe ministeriale. Modificarea Legii educaţiei a fost aprobată deja de către Camera Deputaţilor, astfel, pentru intrarea sa în vigoare mai este necesară doar semnătura şefului statului.

Proiectul de lege privind înfiinţarea şcolii catolice maghiare va fi dezbătut de Camera Deputaţilor în procedură de urgenţă. Proiectul de lege al UDMR ar urma să clarifice statutul juridic al şcolii catolice, înscrierea în noile clase ar permite revenirea claselor mutate într-o altă instituţie de învăţământ, respectiv ar clarifica şi situaţia profesorilor şi a personalului administrativ.

În septembrie, în urma unei covorbiri telefonice cu premierul ungar Viktor Orbán, Liviu Dragnea, preşedintele Partidului Social Democrat, a promis sprijin politic pentru rezolvarea situaţiei şcolii de la Târgu Mureş. La începutului lunii septembrie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a suspendat funcţionarea şcolii catolice maghiare, referindu-se la o procedură de urmărire penală demarată în cursul anului trecut şi care pune sub semnul întrebării legalitatea înfiinţării acestei şcoli.

Ca urmare a acestei măsuri, Guvernul ungar a anunţat că va sprijini aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) numai dacă Bucureştiul va asigura o rezolvare pozitivă a cazului referitor la instituţia de învăţământ din Târgu Mureş.

COMENTARII