Republica Moldova ăn vizorul lui Putin după ce a primit statutul de...

Republica Moldova ăn vizorul lui Putin după ce a primit statutul de observator în Uniunea Economică Eurasiatică (UEE)

0 99

Liderii statelor membre ale Uniunii Economice Eurasiatice (UEE) au convenit să acorde Republicii Moldova statutul de observator, a anunţat preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul şedinţei Consiliului Suprem Economic Eurasiatic de la Soci, informează site-ul agenţiei de ştiri Tass.

„Ne aşteptăm că în calitate de observator, Republica Moldova va participa activ la activităţile uniunii noastre”, a afirmat Putin, adăugând că „suntem gata să luăm în considerare şi aplicaţiile altor state, în primul şi-n primul rând, cele ale vecinilor noştri din Comunitatea Statelor Independente (CIS)”.

Prezent la Soci, preşedintele moldovean Igor Dodon a declarat că „este o zi importantă, un moment istoric – Republica Moldova a primit oficial statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice”, relatează Radio Europa Liberă.

Uniunea Economică Eurasiatică este o organizatie economico-politică similară Uniunii Europene, dar dominată de Federaţia Rusă, şi din care mai fac parte Belarus, Kazahstan, Armenia şi Kîrgîzstan. În plus, în 2016, Mongolia şi Tajikistan şi-au anunţat intenţiile de a adera la UEEA.

Republica Moldova are şi un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, ratificat de parlamentul moldovean pe 2 iulie 2014 şi care prevede cooperarea în domeniul cultural, comercial şi al politicii de securitate.

În 2014 şi Ucraina s-a aflat într-o poziţie similară cu cea a Republicii Moldova, având de ales între Uniunea Vamală (organismul premergător Uniunii Economice Euroasiatice) şi Uniunea Europeană. Atunci, oficialii de la Bruxelles, prin vocea Preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, au dat de înţeles Ucrainei că nu poate fi şi membru al zonei de comerţ liber a UE şi în acelaşi timp, şi membru al Uniunii Vamale

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.