Retrocedarea Castelului Bran, ilegala?

Retrocedarea Castelului Bran, ilegala?

0 454


Cotidianul Gardianul a publicat o ampla ancheta privind legalitatea retrocedarii castelului Bran catre Dominic de Habsburg, sustinand ca a intrat in posesia raportului intocmit de subcomisia parlamentara insarcinata cu verificarea legalitatii retrocedarii.


Potrivit ziarului amintit, raportul parlamentar dovedeste clar ca actul de retrocedare este lovit de nulitate, verdictul judecatoresc si punerea grabita in posesie fiind nelegale.


Dupa cum se spune in articol, o prima hiba ar fi mostenitorii care au solicitat retrocedarea. Din cei cinci urmasi ai Principesei Ileana, Stefan von Habsburg-Lothringen, Dominic von Habsburg-Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen, Elisabeth Sandhofer si Alexandra Baillou, intr-o prima faza doar trei, Dominic von Habsburg-Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer iar ulterior unul singur, Dominic de Habsburg au semnat cererea de retrocedare, dintre urmasii in viata lipsind de pe lista tocmai cel numit de principesa drept executor testamentar, Stefan von Habsburg-Lothringen.


De fapt Stefan, precum si Alexandra Baillou au fost omisi in actul de mostenire de notarul din Bucuresti care a emis respectivul act.


Nici testamentul principesei nu a fost respectat. Astfel, Principesa Ileana ii numise ?executori testamentari pe fiul ei, Stefan si pe Maica Cristophora. Nici pomeneala de asa ceva!


Nu in ultimul rand, asa cum deja v-am informat, retrocedarea s-a facut din domeniul public al statului, legea permitand transferul de proprietate doar din domeniul privat. Luandu-se act de aceasta scapare, castelul a fost trecut in domeniul privat al statului la cateva luni dupa emiterea dispozitiei de restituire.


In aceste conditii, Comisia a concluzionat ca retrocedarea este lovita de nulitate, iar punerea in vanzare a domeniului de catre Dominic de Habsburg este nelegala. Potrivit sursei citate, raportul incrimineaza graba cu care s-a facut punerea in posesie si faptul ca nu au fost consulati specilisti care ar fi constatat nelegalitatea demersului.


Intrucat raportul nu a fost prezentat Parlamentului spre a se lua o decizie, momentan nu este nimic de facut. Dar oare va putea Parlamentul sa ia Castelul inapoi? Oare faptul ca doar trei dintre mostenitori au revendicat ce repercursiuni poate avea? Vor primi 3/5 din castel? Situatia este delicata, iar Parlamentul nu pare preocupat sa ia problema in dezbatere.


?


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.