Revoluţia fiscală bagă în şomaj firmele mici

Revoluţia fiscală bagă în şomaj firmele mici

0 97

Este avertismentul preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov la doar două luni de la intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal. La Braşov, aproape 4000 de angajaţi sunt în pericol să-şi piardă locul de muncă

Este avertismentul preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov la doar două luni de la intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal. La Braşov, aproape 4000 de angajaţi sunt în pericol să-şi piardă locul de muncă dacă nu se vor face cât mai repede corecţii la codul fiscal. Revoluţia fiscală afectează şi companiile mari şi întreprinderile mici şi mijlocii care se plâng de creşterea costurilor cu angajaţii după ce au fost nevoite să crească salariile.

Intens contestata revoluţie fiscală a trebuit ajustată după încasarea salariilor pe luna ianuarie. Dacă multe din companiile mari au ales să plătească angajaţilor prime pentru a compensa trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, IMM-urile au majorat salariile brute pentru ca angajaţii să-şi păstreze veniturile.

Lipsa creşterii productivităţii şi a programelor guvernamentale de investiţii va duce la închiderea unora dintre ele, spune preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, Silviu Costea.
Cele mai afectate de modificările Codului Fiscal par să fie Societăţile cu Răspundere Limitată Debutante.

SRLD-urile beneficiau de scutirea de contribuţii sociale din partea angajatorului pentru maximum 4 salariaţi, în limita salariului mediu pe economie pentru maximum 3 ani.

Odată cu modificările codului fiscal au crescut costurile cu forţa de muncă. Astfel, angajaţii celor 1548 de SRLD-uri din Braşov s-ar putea trezi în şomaj.

Potrivit datelor Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov este vorba de aproape 4000 de persoane.
La Braşov există în jur de 150.000 angajaţi şi, pentru ca aceştia să nu piardă bani, angajatorii trebuie să le majoreze salariile brute cu 22% pentru a compensa trecerea contribuţiilor în sarcina lor. Termenul de transmitere a actelor adiţionale la contractele de muncă, în REVISAL, este până la dată de 31 martie 2018.

Vifor Rotar

 

COMENTARII