Românii au cea mai bună lege a pensiilor din ultimele decenii

Românii au cea mai bună lege a pensiilor din ultimele decenii

Camera Deputaților a adoptat miercuri Legea pensiilor cu 193 de voturi pentru, 1 vot împotrivă și 14 abțineri.

Alături de PSD-ALDE a votat și UDMR după ce deputații au admis, în plenul de marți un amendament al Uniunii inițial respins de Comisia de muncă.
Proiectul de lege merge la promulgare, Camera Deputaților fiind forul decizional în acest caz.

Alături de PSD-ALDE a votat și UDMR, care săptămâna trecută a refuzat să susțină proiectul. Fără voturile UDMR, PSD și ALDE nu au majoritate în Camera Deputaților și nu pot adopta legile organice. În urma negocierilor dintre Putere și liderii Uniunii, reprezentanții maghiarilor în Parlament au obținut ce și-au dorit.
Amendamentul UDMR, acceptat de coaliție, prevedea ca și persoanele cu grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare să beneficieze de pensie a fost acceptat și adoptat în plen la votul pe articole.
Deputații au adoptat marți pe articole legea pensiilor iar amendamentul UDMR a fost admis de plen, cu 215 voturi „pentru”, și prevede că: „Pensionarul este persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege şi a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum şi persoanele încadrate în grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare”.
Fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu a declarat, marţi, la dezbateri generale că punctul de pensie se dublează în mandatul actualei coaliţii de guvernare, iar în 2020 va fi de 1.775 de lei.
„Cel mai important principiu al legii este contributivitatea, dar s-a urmărit în acelaşi timp şi eliminarea mai multor inechităţi, cum ar fi pensii diferite între femei şi bărbaţi sau pensii diferite între persoane de acelaşi gen care aveau acelaşi punctaj, au lucrat acelaşi număr de ani şi cu toate astea aveau pensii diferite pentru că au ieşit pe legislaţii diferite la pensie.
În acelaşi timp, aş vrea să subliniez un lucru şi anume că nu mai este posibil ca persoane care au contribuit 35 de ani să aibă aceeaşi pensie minimă cu alte persoane care au contribuit sub 10 ani, aşa cum se întâmpla până acum, pentru că şi în funcţie de numărul de ani lucraţi se primeşte un procent în plus.
Vreau să subliniez un alt lucru, punctul de pensie se dublează în interiorul mandatului nostru, deci nu după 2021, aşa cum s-a tot repetat în spaţiul public, pornim de la 871 de lei punctul de pensie în anul 2016, în prezent suntem la 1.100 de lei, anul viitor va fi 1.265 de lei, iar în 2020, deci în interiorul mandatului nostru, va fi 1.775 de lei”,
a declarat Vasilescu.

Liderul PSD Liviu Dragnea spune, într-o postare pe Facebook, că, prin adoptarea în Parlament a noii Legi a pensiilor, „se prevăd creșteri consistente de pensii până în 2022, în unele cazuri chiar cu 250%”, și că el are „sentimentul datoriei împlinite față de părinții și bunicii noștri”.
„Legea pensiilor a fost adoptată. Se prevăd creșteri consistente de pensii până în 2022 – în unele cazuri chiar cu 250%. Se rezolvă inechitățile: pentru muncă egală se vor acorda pensii egale.
În premieră, se va putea cumpăra vechime în muncă de până la 5 ani, în ani diferiți, în funcție de nevoie.
Se vor lua în calcul toate tipurile de venituri pentru care s-au plătit contribuții în perioada 1975-2001, ceea ce înseamnă încă o creștere de minimum 10% a pensiilor.
Se reduce vârsta de pensionare pentru mamele care au minim 3 copii. Iată doar câteva dintre prevederile care vor aduce mai mulți pensionari în clasa de mijloc.
Am sentimentul datoriei împlinite față de părinții și bunicii noștri. În prag de sărbători, le urez seniorilor țării și tuturor românilor multă sănătate!”,
a scris Liviu Dragnea, miercuri seara, pe pagina sa de Facebook.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.