Românii care muncesc în străinătate un nou record la …trimis bani în...

Românii care muncesc în străinătate un nou record la …trimis bani în țară!

0 317
Românii plecaţi în străinătate au reuşit o performanţă notabilă. Pe parcursul anului trecut, aceştia au trimis în ţară aproape 5 miliarde de dolari.

Este, practic, un record al ultimului deceniu, după cum arată, un raport al Băncii Mondiale. Banii se regăsesc în consum, dar şi în piaţa imobiliară, pentru că cei mai mulţi cumpără case pentru bătrâneţe.
Dacă presupunem ca diaspora noastră număra cca. 5 milioane de persoane, reiese că au trimis acasă în jur de o mie de dolari fiecare. Este cea mai mare sumă din ultimii 10 ani, cu aproape un miliard şi jumătate în plus faţă de recordul pe care-l aveam până acum, cel din 2013, arata datele Băncii Mondiale.

Dan şi Cristina, ca bucătari în Florida, de 6 ani, trimit şi acasă, în judeţul Braşov, cam 700 de dolari pe lună. Copiii lor, de 6 şi 10 ani, au rămas în grija bunicilor. Cuplul a pus însă deoparte şi bani pentru o casă nouă, conform stirilor PROTv.

Unde se duc banii?
Dacă ne luăm după câţi bani au reuşit să trimită acasă anul trecut, românii plecaţi afară par să aibă un comportament de economisire mult mai mare decât al celor rămaşi acasă.
Una din concluzii ar fi că românii din străinătate cheltuiesc cel mai mult pentru copii şi pentru a-şi lua aici locuinţe pe care le văd că investiţii sigure şi rentabile. De pildă într-un ansamblu rezidenţial din Braşov, jumătate dintre clienţi sunt din diaspora.
Sunt analiști analiştii financiari care spun că aceşti bani, aruncaţi în consum au contribuit şi la creşterea inflaţiei care a atins luna trecută 4 la sută.
Sunt și alti comentatori care nu pun pe seama acestui fapt creșterea inflației ci pe modul dezastro de administrare a LEULUI  de catre guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Este foarte simplu sa dai drumul unui flux inflaționist doar printr-o singură pârghie – CURSUL DE SCHIMB LEU/EURU... Simultan cu modificarea cursului cresc preturile la combustibili, la energie, importuri etc. Si asa ajumgem la o inflatie de 3-5%. Că lucrurile stau asa este confirmat de ultima inițiativă a presedintelui Iohannes, care dorește să arbitreze o negociere Guvern – BNR.

Vlad T.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.