Romsilva recuperează în instanță mii de hectare de la urmașii unui horthyst

Romsilva recuperează în instanță mii de hectare de la urmașii unui horthyst

0 897
Romsilva și Instituția Prefectului județului Mureș au câștigat, definitiv și irevocabil, procesul cu urmașii baronului Daniel Banffy, menținând astfel în proprietatea statului peste 9.300 de hectare de pădure din județul Mureș, pe raza comunelor Stânceni, Răstolița și Lunca Bradului. Aceste suprafețe se alătură celor peste 220 de mii de hectare de pădure recuperate sau menținute în patrimoniul statului de către juriștii Romsilva, în ultimii doi ani și jumătate, se arată într-un comunicat al Regiei Naționale a Pădurilor.
Trei urmași ai baronului Daniel Banffy obțineau în iunie 2007, pe cale judecătorească, reconstituirea dreptului de proprietate pentru cele 9.323,8 hectare cu păduri, pășuni și fânețe.
Pentru câțiva ani, specialiștii Direcției Silvice Mureș și ai Prefecturii Mureș au derulat o amplă cercetare arhivistică, în România și Ungaria, referitoare la documente ce au stat la baza preluării în proprietatea statului a celor 9.323,8 hectare.
În urmă cu patru ani, la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securități au fost descoperite o serie de documente care au condus la exercitarea unei căi de atac extraordinare împotriva hotărârii judecătorești prin care se reconstituia dreptul de proprietate urmașilor baronului Daniel Banffy.
Astfel, s-a descoperit că baronul Daniel Banffy a fost inculpat, în anul 1946, și condamnat șase ani mai târziu pentru instigare la crime împotriva umanității, judecătorii dispunând și confiscarea averii acestuia, pentru fapte comise în timpul ocupației horthyste, care au condus la moartea mai multor locuitori ai comunei Lunca Bradului.

Romsilva recuperează în instanță mii de hectare de la urmașii unui horthyst

Așadar, proprietățile baronului Daniel Banffy nu au fost preluate abuziv de către regimul comunist, ci legal, pe baza legilor postbelice ce pedepseau crimele de război și colaborarea cu inamicii României și statelor Aliate. Pe baza acestor documente, juriștii au promovat o cerere de revizuire, procesul fiind strămutat la Judecătoria Giurgiu, care a dat câștig de cauză Direcției Silvice Mureș și Instituției Prefectului județului Mureș în anul 2016, hotărâre menținută și în recurs de către magistrații Tribunalului Giurgiu.
Cazul poate readuce în discuție dobândirea de către FDGR a bunurilor organizației naziste interbelice „Deutsche Volksgruppe in Rumänien”. Forumul Democrat al Germanilor din România a fost „împroprietărit”, printr-o sentință, cu bunurile confiscate de la organizația fascistă Grupul Etnic German, deși acestea nu intraseră abuziv în posesia statului român, ci prin aplicarea legilor postbelice stabilite de Aliați în privința organizațiilor naziste și a colaboratorilor acestora.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.