S-a declanșat bătălia pentru președinția Senatului

S-a declanșat bătălia pentru președinția Senatului

0 135

În urma deciziei Curții Constituționale, Teodor Meleșcanu trebuie să se retragă din funcția de președinte al Senatului fie printr-o demisie, fie printr-o hotărâre a senatorilor de aplicare a deciziei.
În prezent, social-democrații dețin cele mai multe voturi în Senat, mai exact 69, care echivalează și cu jumătate plus unu din numărul senatorilor.
Teodor Meleșcanu a fost ales pe 10 septembrie 2019, la propunerea PSD, președinte al Senatului.

Conform regulamentului intern, fiecare grup poate să susțină un singur candidat. Astfel, grupurile parlamentare fac câte o propunere pentru șefia Senatului, iar senatorul care întrunește jumătate plus unu din numărul de mandate, adică 69 de voturi, va fi validat în funcție.

Președintele interimar, Marcele Ciolacu, despre șefia Senatului: Nu mai mergem cu Meleșcanu!
Este evident, social-democrații au cele mai mari șanse la ocuparea funcției de președinte al Camerei Senatului. Sunt avansate mai multe nume Șerban Nicolae, Titus Corlățean, Robert Cazanciuc, Liviu Pop și Ecaterina Andronescu. Cel mai probabil, se va discuta întâi în conducere și se va agrea o nominalizare în consens și cu grupul PSD din Senat.
Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri, că PSD va avea candidat propriu pentru șefia Senatului și că nu îl va mai susține pe Teodor Meleșcanu. Liderul PSD a adăugat că a luat act de decizia CCR, însă e dreptul lui Meleșcanu să fie în funcție până la publicarea deciziei în MO, anunță Mediafax.

„Sunt cinci sau șase colegi. Noi am luat o hotărâre în Biroul permanent național. Deja am anticipat acest lucru, este normal. Grupul PSD de la Senat va hotărî prin vot cine va fi candidatul. O să fie o propunere din partea PSD, nu vom merge cu propunerea tot cu domnul Meleșcanu. Nu este membru al PSD, dânsul este afiliat”, a spus Marcel Ciolacu, la Realitatea Plus.
„Constituțional există o decizie, urmează să vina motivarea. E dreptul domnului Meleșcanu să vadă motivarea (…). După motivare vom propune un nou președinte la Senat. Este posibil să se facă această schimbare până vom vota moțiunea. Moțiunea se votează în februarie. Atributul datei este al Biroului Permanent Reunit”, a completat Ciolacu.

Liberalii ar propune-o pe Alina Gorghiu pentru șefia Senatului.
Premierul Ludovic Orban a anunțat că PNL o propune pe Alina Gorghiu să preia președinția Senatului în locul lui Teodor Meleșcanu. „Cu siguranță, candidatul pentru președintia Senatului, votat și în biroul național, este Alina Gorghiu”, a declarat Ludovic Orban.

Reamintim că judecătorii CCR au decis, miercuri, că alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului nu a respectat regulamentul și este neconstituțională. După mai bine de patru lui de la sesizarea depusă de parlamentarii ALDE, PNL, PMP, UDMR judecătorii CCR au luat o decizie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.