S-a promis schimbare – Bacalaureatul 2018 se va susține în două etape!

S-a promis schimbare – Bacalaureatul 2018 se va susține în două etape!

2018 ar putea fi un an de răscruce pentru învățământul românesc. Bacalaureatul se va susține în două etape, salariile dascălilor se vor da prin inspectorate, iar din vară, profesorii vor începe un un program de formare, care se va întinde pe patru ani. Sunt principalele modificări din Educație, făcute de Liviu Pop. Măsurile ministrului n-au fost văzute cu ochi buni de toată lumea, de vreme ce a fost propus de cel puțin două ori pentru schimbare.

Anul acesta, elevii de clasa a XII-a vor susține examenul maturității în două etape.
Probele orale și competențele digitale
vor începe în a doua jumătate a lunii februarie. Va fi doar încălzirea, pentru că la probele orale elevii nu primesc note, ci doar calificative: mediu, avansat sau experimentat. Practic, doar cine nu se prezintă sau refuză să răspundă pică testul. Greul vine abia în vară, în a doua etapă a bacalaureatului, când absolvenții de liceu vor susține probele scrise.
O altă schimbare este digitalizarea examenelor naționale. Șeful din Educație ar vrea ca lucrările scrise ale candidaților să fie scanate și apoi corectate online, printr-un sistem asigurat de Serviciul de Telecomunicații Speciale. O măsură care presupune investiții mari, dintr-un buget oricum limitat. Și traseul salariilor pentru dascăli a fost modificat. De anul acesta, profesorii își vor primi lefurile prin inspectoratele școlare, nu prin consiliile locale, ca până acum.

Primăriile nu mai au vreun cuvânt de spus nici în concursul pentru directorii de școală.
Cel mai mare proiect de reformare a Educației va începe tot anul acesta. Este vorba de programul „CRED”, prin care 55.000 de profesori vor învăța să se adapteze nevoilor copiilor, în următorii patru ani.
Și tot de anul acesta vom avea o singură editură care se va ocupa de manualele școlare: Editura Didactică și Pedagogică, din subordinea Ministerului Educației. Propunerile pentru reformarea sistemului, dar mai ales scandalul manualelor, l-au adus pe Liviu Pop de cel puțin două ori pe lista neagră a premierului Tudose.
Precaut, ministrul Pop și-a făcut bilanțul după numai 6 luni de mandat.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.