S.R. Stănescu scrie despre salva de tun a OMV în războiul...

S.R. Stănescu scrie despre salva de tun a OMV în războiul gazelor

0 209

Grupul austriac OMV, prin vocea lui Manfred Leitner, a anunțat zilele trecute, într-un atac frontal la adresa României, că țara noastră „nu are politicile adecvate pentru investiția în gazele din Marea Neagră”, iar baza rămâne tot Rusia.
Declarație interpretată drept un semnal că nu va investi în Marea Neagră, în urma adoptării legii offshore, ce impune un regim fiscal necompetitiv. Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu scrie, într-un articol publicat de corectnews.com, că, prin declarațiile șefilor OMV Petrom, confom cărora se amână sine die exploatarea perimetrului offshore de la Neptun Deep, dar și că susțin finalizarea proiectului ruso-german Nord Stream 2, „este anunțat un război total”.

S.R. Stănescu scrie despre salva de tun a OMV în războiul gazelor: „Este anunțat un război total. Guvernul Austriei să știe că, dacă a scos sabia, declanșând un conflict economic și politic cu România, de sabie va pieri”

„România este prinsă la mijoc în acest debut al unui război energetic, care riscă să se transforme într-un război economic între Statele Unite și Uniunea Europeană, condusă hegemonic de Germania, și nu se poate plasa în altă tabără decâ în cea americană, nu numai fiindcă suntem aliați strategici cu Statele Unite, ci și deoarece Nord Stream 2 lezează în mod direct interesele pe termen mediu și lung ale țării noastre”, scrie jurnalistul.
Sorin Roșca Stănescu amintește că, „unul dintre motivele conflictului politic americano-german, care riscă să degenereze într-un război economic, este decizia strategică luată la Berlin de a finazia proiectul Nord Stream 2”.
„Este vorba practic de un gazoduct, care urmează să lege Federația Rusă de Berlin și prin intermediul căruia Germania urmează să primească în viitor, așa cu a primit și până acum, gaz rusesc în condiții preferențiale față de statele europene mai mici, în special cele din Europa de sud-est. Austria s-a afiliat și ea politic acestui proiect și, economic, prin intermediul OMV. Se creează o axă Moscova-Berlin, la care vor adera câteva state din nucleul dur al Europei, printre care și Austria, și care, sub pretextul asigurării independenței energetice a Europei pe termen lung, încearcă de fapt să pună Uniunea Eurpeană la cheremul Moscovei. Dar ce alternativă are Europa de a-și asigura în viitorii an aprovizionarea cu gaze? Una dintre soluții este exploatarea în condiții avantajose pentru statul român, dar și pentru multinațioalele implicate, a uriașelor zăcăminte de gaze din subsolul românesc al Mării Negre.
O soluție complementară este utilizarea gazelor lichefiate, care urmează să fie furnizate de Statele Unite prin intermediul Portului Constanța, ambele proiecte urmând să transforme România într-un important hub al comerțului cu gaze din Europa. Înțelegând că finalizarea proiectului ruso-german poate face dependentă Uniiunea Eurpeană de Federația Rusă, Statele Unite au reacționat, au transmis numeroase avertismente Berlinului iar în ultimă instanță au amenințat că vor sancționa toate firmele germane care participă la proiectul Nord Stream 2. Iată însă că nu sunt numai firme germane”, scrie Sori Roșca Stănescu, subliniind că „România este prinsă la mijoc în acest debut al unui război energetic, care riscă să se transforme într-un război economic între Statele Unite și Uniunea Europeană”.

Jurnalistul consideră că ultimele declarații ale celor de la OMV reprezintă „mai mult decât un șantaj”, statul român fiind silit să se implice într-un război murdar.
„Practic, perimetrul offshore cedat la Neptun Deep de către România în beneficul OMV Petrom urmează să fie înghețat, în mod intenționat neexpoatat, în scopul de a susține interesele germano-ruse vizând Nord Stream 2, interese în care Austria este parte. Este un război murdar, în care statul român, vrea nu vrea, este silit să se implice. Dar cum? În termeni legali, economici și politici, soluția nu este prea complicată. Ne-o oferă pe tavă chiar OMV, în al cărui acționariat, după cum se știe, au intrat și rușii, prin Gazprom. Când peștele cel mai a îngițit peștele cel mare, când OMV a achiziționat Petrom, în contractul de privatizare, semnat atât de patea română cât și de partea austriacă, au fost prevăzute o sere de clauze obligatorii, extrem de importante pentru protejarea statului român.
Între aceste clauze, două sunt cele mai relevante, pentru că ele vizau menținerea în funcțiune de către OMV a două rafinării, care, la rândul lor, garantau securitatea financiară și buna funcționare a Oltchim. Această clauză a fost încălcată flagrant de către OMV, aducând uriașe prejudicii statului român.
A doua clauză vizează reabilitarea mediului. Statul român a vândut ieftin Petromul în beneficiul OMV, dar, la schimb, OMV s-a angajat să facă investiții masive pentru reabilitarea terenurilor din proximitatea rafinăriilor. OMV nu și-a respectat aceste obligații. Ca atare, statul român are nu numai dreptul, ci și obligația de a lua măsuri.

Cea mai simplă și cea mai corectă măsură este rezilierea contractului de privatizare, stabilirea penalităților care urmează să fie plătite de către OMV, scăderea acestora din investițile făcute de partenerul austriac, punerea în balanță, pentru obținerea unui rezultat final a ceea ce s-a investit în acești ani cu veniturile reale – nu și cele ascunse – realizate de OMV pe seama Petrom.
Preluarea tuturor acțiunilor deținute de OMV de către statul român ne poate asigura, pe termen mediu și lung, o mai mare independență energetică. Putem exploata bine merci singuri sau în cooperare cu alte companii perimetrul offshore de la Neptun Deep, devenind exportatori de gaze pentru întreaga Europă și putem exploata tot bine merci, așa cum am făcut și înaintea privatizării, uriașele zăcăminte de petrol din România și din străinătate deținute de statul român, cele mai multe aflându-se în subsolul României, precum și întreaga producție de gaze de sondă. De care în prezent beneficiază exclusiv OMV. Este bine ca Guvernul Austriei să știe că, dacă a scos sabia, declanșând un conflict economic și politic cu România, de sabie va pieri”, conchide jurnalistul. https://www.activenews.ro

NOTA REDACȚIEI
Franța susține modificarea legislației UE, fapt care va complica construcția gazoductului rusesc Nord Stream-2, scrie Süddeutsche Zeitung, citând surse din cercurile guvernului francez.
Parisul intenționează să sprijine reexainarea așa-numitei directive privind gazele care urmeaza sa fie votata în UE, programată pentru această vineri, se spune în articol.
„Nu vrem să mărim dependența de Rusia și să dăunăm în acest fel intereselor unor țări din UE, cum ar fi Polonia și Slovacia”, potrivit oficialilor de la Paris.
Până în prezent, germanii au considerat ca aliate Olanda, Belgia, Austria, Grecia și Cipru, dar nu este de ajuns. Fără Paris, guvernul federal german nu va reusi sa asigure impunerea punctelor sale de vedere, comenteaza publicatia.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.