Să vedem dacă va deveni lege – directorii SRI, SIE, STS și...

Să vedem dacă va deveni lege – directorii SRI, SIE, STS și SPP – un singur mandat care să nu depășească 4 ani

0 87

​Deputatul PSD Liviu Pleșoianu a depus patru proiecte de lege prin care directorii și adjuncții serviciilor secrete – SRI, SIE, SPP și STS – să nu poată ocupa funcția decât pentru un mandat de maximum 4 ani. În plus, Pleșoianu propune ca eliberarea din funcție a directorulu Serviciului Român de Informații să poată fi făcută atât la propunerea Președintelui României, cât și la propunerea a o treime din parlamentarii români. 

În cele patru proiecte, președintele României este păstrat în procedurile de numire a celor patru directori.

Vezi aici proiectul privind SRILiviu PlesoianuVezi aici proiectul privind SIE
Vezi aici proiectul privind SPP
Vezi aici proiectul privind STS

În expunerea de motive, Pleşoianu arată că „dincolo de cadrul instituţional mai larg, este limpede că una dintre principalele probleme în România post-revoluţionară a constituit-o beţia de putere în rândul şefilor serviciilor secrete”.

„Oricât de bun ar fi cadrul legal se vor găsi mereu căi de ocolire (de tipul protocoalelor care adaugă, ilegal, la lege), atâta vreme cât în fruntea serviciilor de informaţii rămân prea multă vreme aceleaşi persoane. Puterea îndelungată corupe! Pe cale de consecinţă, primul şi cel mai important pas este acela al limitării în timp a mandatului şefilor de servicii”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Cele patru proiecte de lege se află în dezbatere publică, la Camera Deputaților, până pe 14 mai. Senatul este forul decizional. Liviu Pleșoianu este singurul semnatar al proiectelor.

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.