Sandor Petofi, unul dintre cei mai periculoşi agitatori ai istoriei!

Sandor Petofi, unul dintre cei mai periculoşi agitatori ai istoriei!

9 674

Sándor Petőfi s-a nascut la  1 ianuarie 1823,la Kiskőrös, și a murit  probabil  la 31 iulie 1849 in localitatea  Albeşti. O fi existat un Dumnezeu al  dreptatii  Istoriei, in fostul comitat Târnava Mare? A fost un poet romantic maghiar, erou al revoluţiei de la 1848 dar din Ungaria, nu si din Transilvania. S-a născut într-o familie de oameni simpli, tatăl, Stefan Petrović fiind un măcelar de origine sârbă, iar mama  Maria Hrúz de origine slovacă. Când poetul a împlinit 15 ani, familia lui şi-a pierdut toată averea, ca urmare a inundaţiilor din 1838 şi a girării unei rude, astfel incat tanarul  Sándor a trebuit să părăsească şcoala şi să incerce diverse meserii, cum ar fi aceea de  învăţător, soldat în Sopron, sau actor la Pesta …

În 1846 face o călatorie în Ardeal, la Carei, unde îi cunoaște pe contele opoziționist Sándor Teleki și pe viitoarea sa soție, Júlia. Dupa casatorie, tanara pereche Petőfi locuiește în localitatea Colțău, între 8 septembrie 1847 și 20 octombrie 1847. In timpul acesta, poetul  a scris cele mai frumoase dintre poeziile sale de dragoste.
În 1848 participă  activ la revoluţie. La 16 septembrie scrie proclamaţia in care propovaduia idealurile… maghiare de egalitate si libertate, dupa care  se înrolează în armată.
Suparat, auzind de unele insinuari, cere să fie primit în armata comandata de generalul  Bem, în Ardeal. La 19 ianuarie 1849 pleacă prin Mediaş la Slimnic ,unde participa prima oara la lupta. Este distins cu „Medalia pentru merite în război”.
La 30 iulie 1849, armata  intervenționista ţarista  incercuieste trupele maghiare revolutionare în bătălia de la Albeşti, iar poetul Sándor Petőfi este dat dispărut. Unii susţin că şi-a aflat moartea în timpul retragerii, alţii că a fost dus prizonier de război în Rusia, unde o „expeditie” maghiara i-a cautat si mormantul… Rusii l-au socotit mai tarziu un Maiakovski al ungurilor!
Sándor Petőfi este unanim  considerat a fi poetul național al ungurilor si este pentru poporul maghiar,ceea ce reprezinta Eminescu pentru poporul roman.Doar că la fel de uriaş ca şi talentul său, a fost şovinismul  acestui mare poet, ura pe care a avut-o împotriva celor care nu împărtăşeau necondiţionat ideile dominatoare ale fruntașilor maghiari ai Revoluţiei ungare de la 1848, pentru că doreau să-şi păstreze identitatea naţională: germani, români, sârbi, croaţi ,cehi sau slovaci.

Cu toate ca  Petőfi  nu era deloc de origine maghiară, (el, fiul macelarului sârb Stefan Petrovici şi al slovacei Maria Hrúz), fiind asadar un asimilat, se simţea obligat să-şi afirme permanent şi ostentativ, maghiaritatea. Iar cel mai simplu mijloc ,era ultragierea permanentă a nemaghiarilor. Toate aceste consideraţii nu ne aparţin. Ele sunt extrase din cartea „Imaginea germanului în literatura ungară” scrisă de reputatul istoric literar Johann Weidlein ,care a trăit mulţi ani în Ungaria la jumătatea secolului trecut. Ea este accesibilă oricui, pentru că a apărut în urmă cu câţiva ani la Cluj Napoca în traducerea lui Petre Forna.
Ce mai putem citi în carte? Ne rezumăm strict la citate: „Petőfi a cântat cu entuziasm sfânta libertate a lumii („szent világszabadság”), asa cum o înţelegea el însă si asta  dovedesc poeziile sale despre „Războiul de eliberare” ungar din 1848-1849.
Maghiarii cereau pe atunci Libertate si  Egalitate si  pretindeau de la statul austriac unitar să le confere independenţă şi autonomie,insa  în cazul popoarelor nemaghiare din ţară ,au  urmat o politica  de dominare. Petőfi a instigat în poeziile sale împotriva tuturor nemaghiarilor” (…)

„Căci doar maghiarul este stăpân în ţară”,
declară el în poezia „Magyar Nép” (Poporul maghiar) din iunie 1848:
Doar maghiarul are aici drepturi de stăpân,
 Iar cei care vor să ni se urce în cap
Vor simţi pe capetele lor paşii noştri,
Înfingându-le pintenii în adâncul inimii…

Accente şi mai „poetice”,scrie Weidlein, răzbat din poezia „A nemzethez” (Către naţiune). Pe atunci, în august 1848, sârbii, românii şi croaţii ,se ridicaseră deja împotriva intenţiilor de hegemonie ale maghiarilor si  cele mai mari nenorociri ameninţau ţara şi popoarele sale. Doar el (Petőfi – n.t.) cânta:

Acolo stau fraţii nesinceri, răufăcătorii…
De i-ar ajunge sentinţa la moarte!
Chiar de-ar curge înmiit sângele,
Astfel ca pârâul însângerat din stradă
Să se reverse prin ferestre.
Căci ne scăpăm ușor de duşmani din afară
Dacă pe butucul călăului le stă capul” (…)

Despre libertatea lumii în legătură cu nemaghiarii, Petőfi nu suflă nici un cuvânt, căci aceştia n-au vrut să-şi plece grumazul sub jugul maghiar…În septembrie 1848 se desfăşura deja lupta…
„Pe viaţă şi pe moarte” (Élet vagy halál):
Croaţi, germani, sârbi şi români,
Ce vă repeziţi cu toţii la Ungaria? (…)
Căci nu sunteţi decât corbi, nişte corbi scârboşi,
 Dar maghiarul încă nici vorbă să moară,
Doamne fereşte! Ba chiar cu sângele vostru
Va zugrăvi pe cer Dumnezeu purpuriul zorilor…
N-o să mai fie duşmani, când ultimul strop
De sânge va curge din blestematele voastre inimi…”
Să trecem însă la concluzia lui Johann Weidlein: „Printre apostolii urii, Petőfi, care este unul dintre cei mai periculoşi agitatori ai istoriei, merită cea mai mare atenţie, căci sămânţa răspândită de el într-un popor care se lasă uşor instigat a dat roade, ducând la lucruri rele şi, în cele din urmă, la fapte oribile.

Petőfi revolutionarul ultranationalist si sovin, nu ar trebui sa umbreasca imaginea luminoasa a romanticului si a poetului de geniu.Cred ca tocmai geniul sau romantic si frumusetea dragostei care razbate din multe dintre poeziile sale, acopera partea din creatie depașita de timp ,cea care ar trebui sa fie obiect de studiu critic pentru istoricii literari si nu un  manifest ale urii , de care sa se serveasca  sovinii unguri din zilele noastre.

Dorin Szocs

COMENTARII

 1. Jigodiile maghiare, cu ajutorul guvernului din tara noastra (nu e guv. rominilor ) vor sa puna laba lor jegoasa pe tot ce-i romanesc ! Nu mai avem voie sa ne ingropam eroii intr-un cimitir international _valea Uzului, pentru ca=i ”al lor ”, al eroilor care au omorit romani !!!, nu mai avem acces la gazul din Marea Neagra , pt ca il vor ei, il cer acum si de la Tramp, nu mai avem voie sa ne bucuram de venirea Inaltului Pontif , pt ca vin ei puhoaie din ungaria sa arate ce de ungurime e aici etc etc etc …….Ce credeti va deveni Romania o colonie a ungariei !!!? Ne-an saturat de linsul in….pardon, plecaciunile guvernului cu capu mai jos de pubisul maghiarului. Ne-am saturat. Reveniti cu picioarele pe pamint si capul ridicat numai asa veti fi cineva in Europa.

 2. Ia cititi poezia lui Eminescu intitulata La arme:

  Auzi departe strigă slabii
  Și asupriții către noi,
  E glasul blândei Basarabii
  Ajunsă-n ziua de apoi.
  Și sora noastră cea mezină
  Gemând sub cnutul de calmuc
  Legată-n lanțuri a ei mână,
  De ștreang târând-o ei o duc.
  Murit-au… poate numai doarme
  Ș-așteaptă moartea de la câni
  La arme,
  La arme, dar români!

  Pierit-au oare toți vultanii
  Și șoimii munților Carpați,
  Voi, fii ai vechei Transilvanii
  Sunteți cu totul enervați
  Și suferiți în înjosire
  De la Brașov pân-la Abrud,
  Ca să vă ție în robire
  Fino-târtanul orb și crud.
  Și nimeni lanțul n-o să farme,
  N-aveți inime, n-aveți mâni?
  La arme, la arme,
  La arme, frați români.

  Maghiar, tatar cu cap de câne
  De noi și azi îți bați tu joc…
  Sub pumnul nostru vii tu mâne
  Strămutăm falcile din loc,
  Și limba ta muiată-n ură
  Ți-om smulge-o, câne tu, din gât,
  Ți-om băga pumnul nostru-n gură
  Căci, câne, te iubim atât.
  Și brațul nostru-o să vă farme
  Și robi veți fi, măriți stăpâni,
  La arme, la arme,
  La arme, frați români!

  Iar tu, iubită Bucovină
  Diamant din steaua lui Ștefan
  Ajuns-ai roabă și cadână
  Pe mâni murdare de jidan,
  Rușinea ta nu are samăn
  Pământul sfânt e pângărit…
  Mișel, și idiot, și famăn,
  Ce ai mai sta la suferit,
  De-acuma trâmbiți de alarme,
  Nălțați stindardul sfânt în mâni
  La arme,
  La arme, dar români.

  Pierduți sunteți pe Criș și Mureș,
  E moarte, e leșin, e somn?
  Au Dragoș nu-i din Maramureș,
  Au n-a fost la Moldova Domn?
  N-ai frânt a dușmanilor nouri,
  N-ai frânt pe leși și pe tătari,
  Au Dragoș, vânător de bouri,
  N-ai să vânezi și pe maghiari?
  Rușine pentru cel ce doarme,
  Sculați ca să nu muriți mâni
  La arme,
  La arme, dar români.

  Din laur nemuritorii ramuri
  O, țară pune-n frunte azi
  Și-n tricolorul mândrei flamuri
  Să-nfășuri pieptul tău viteaz.
  Și smulge spada ta din teacă
  Și-ți cheamă toți vitejii tăi.
  Și la război ea demnă pleacă
  Cu pui de șoimi și fii de zmei
  În rânduri, rânduri ea să farme
  Calmuci, tătari, dușmani, stăpâni,
  La arme, la arme,
  La arme, frații mei români.

  Legat de poezia lui Petőfi incriminata de dv. in care ii aminteste pe romani (care este singura astfel de poezie), a scris-o in 1848, cand sute de sate din Transilvania erau atacate de hoardele lui Avram Iancu, peste 10 000 de copii, batrani, femei si barbati neinarmati fiind macelariti in cel mai barbar mod. De exemplu sora si fiul marelui scriitor maghiar Imre Madách a fost aruncat in fata porcilor flamanzi de catre romani, care i-au mancat de vii. La fel faceau si sarbii si ceilalti. E de mirare ca Petőfi a scris aceasta poezie?

  In timpul lui Eminescu maghiarii nu ii macelareau pe romani, si cu toate acestea el a scris aceasta poezie plina de ura contra maghiarilor si evreilor.
  Aa ca maghiarii ii „asupreau” pe romani in Transilvania? Si romanii nu ii asupreau pe maghiarii din Moldova (ceangaii)? Pe cand romanii aveau scolile, ziarele, teatrele lor in Transilvania, maghiarii moldoveni nu aveau nimic dintre acestea, fiind fortati sa invete in scoli romanesti, mai mult nici in biserica nu aveau dreptul ső se roage in limba lor.
  Deci daca comparam, nu Eminescu ar fi trebuit sa scrie astfel de poezii…

    • Esti un sovin precum Petofi Sandor care nu era maghiar așa cum nici tu ceangaule , nu esti,poetul si tu v_ai născut cu niste complexe de inferioritate fara margini , v__ati născut cu o ură viscerala împotriva românilor care n_au omorât oameni , n_au vrut teritorii, n_au închis scoli si biserici, nu mai mințiți ca sunteti plini de ură!

 3. Exista o diferenta .Eminescu a folosit pana.Petofi a folosit pana si arma.Arma creaza situatii ireversibile .pana nu.

  • Eminescu nu a luptat cu arma in mana.Nu a considerat ca neamul lui este singurul moral.Este o mare diferenta de atitudine.Are ceva in legatura cu a fi sau a nu fi intelept.Intelepciunea ,o combinatie unica de inteligenta si experienta va duce intotdeauna la iubire.In sensul lui Dumnezeu.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.