Săptămânii prevenirii criminalităţii la Brașov – Generaţia cu telefonul în mână este...

Săptămânii prevenirii criminalităţii la Brașov – Generaţia cu telefonul în mână este pândită de pericole online

Pot fi glume proaste, tachinări, jigniri dar şi insulte dureroase şi ameninţări, pe scurt cyberbullying sau hărţuirea online. Elevii Liceului „Andrei Mureşanu” au aflat cum se pot feri să ajungă victime online de la politişti şi psihologi într-un proiect derulat cu ocazia Săptămânii prevenirii criminalităţii

Pot fi glume proaste, tachinări, jigniri dar şi insulte dureroase şi ameninţări, pe scurt cyberbullying sau hărţuirea online. Elevii Liceului „Andrei Mureşanu” au aflat cum se pot feri să ajungă victime online de la politişti şi psihologi într-un proiect derulat cu ocazia Săptămânii prevenirii criminalităţii.
Zeci de tineri de 15-16 ani toţi activi pe cel puţin o reţea de socializare, mulţi cu conturi publice şi aproape toţi siguri că nu pot ajunge victime ale hărţuirii online au participat la expunerea destinată preîntâmpinării victimizării minorilor în mediul virtual.

Specialişti în infracţiuni informatice şi în prevenirea criminalităţii le-au povestit copiilor cum să se ferească spentru a nu ajunge victime pe internet. S-au folosit jocuri şi filmuleţe astfel încât aceştia să cunoască riscurile la care se expun, spune cms şef, Mihaela Hermeneanu, şef Birou de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, IPJ Braşov.
Pentru a-i conştientiza asupra riscurilor la care se expun, un psiholog de la organizaţia Salvaţi Copiii le-a oferit elevilor exemple trăite de alţi adolescenţi.
Potrivit psihologului Carmen Clinci de la Asociaţia „Salvaţi Copiii”, cyberbullying-ul sau sexting-ul exercită presiune psihiologică asupra copiilor care, pe termen lung, duce la anxietate, depresie şi, în cazuri extreme, la sinucidere.
Sspecialiştii recomandă ca informaţiile personale precum adresa şi numărul de telefon să nu fie împărtăşite unor persoane necunoscute.

În plus, parolele ar trebui să rămână doar la utilizator. Poliţiştii le recomandă minorilor să blocheze persoanele care le deranjează şi, cel mai important, de fiecare dată când ceva simt că ceva nu e în regulă să se adreseze părinţilor, cadrelor didactice sau unui adult de încredere. De asemenea, pot solicita sprijin pe site-ul oradenet.salvaticopiii.ro, acolo unde psihologii, sub protecţia anonimatului, îi pot ajuta şi sfătui.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.