Șapte decenii de relații neîntrerupte Israel-România !

Șapte decenii de relații neîntrerupte Israel-România !

1 120
„Israel va fi întotdeauna, înainte de toate, acasă!“. Cei 70 de ani de la independența Israelului înseamnă și 70 de ani de relații neîntrerupte cu România, iar sărbătoarea de 70 de ani a Israelului, va fi completată cu ce100 de ani ai desăvârșirii României Maridouă momente pe care evreii români le sărbătoresc împreună, a transmis premierul Benjamin Netanyahu.
Recunosc, a declarat premierul, că am o mare simpatie și dragoste față de poporul român și consider că România este o țară importantă, de care Israelul are nevoie dar, în aceeași măsură, și România are nevoie de Israel. Relațiile de prietenie dintre cele două țări se dezvoltă și se perfecționează în permanență, a apreciat premierul Statului Israel, BENJAMIN NETANYAHU.
Dragi prieteni, îmi face o deosebită plăcere să împărtășesc cu voi bucuria aniversării a 70 de ani de Independență a Statului Israel. Deși marcată,de-a lungul secolelor, de nenumărate suferințe și încercări de distrugere, resimțite și în prezent, istoria poporului evreu reflectă – pe lângă puterea noastră de a supraviețui – o lecție de demnitate, perseverență și progres.
Pentru unii, Israel reprezintă Pământul Sfânt, un loc încărcat de spiritualitate și de istorie. Pentru alții, o țară de inventatori, de minți creatoare și idei strălucite.
Și mai sunt aceia pentru care Statul Israel este un dușman de neclintit, care, din nefericire pentru ei, nu renunță niciodată. Însă pentru mine și pentru alți 8 milioane de cetățeni (evrei, creștini, musulmani, druzi, Baha`i și alții) Israel va fi întotdeauna, înainte de toate, acasă!
În urmă cu 70 de ani, pășind pe urmele strămoșilor, ne-am reîntors în patria noastră și, uniți de un crez milenar, am construit un stat democratic, am readus la viață vechea noastră limbă ebraică, am transformat un pământ arid într-unul roditor, învingând barierele geografice și biruind în fața ostilităților vecinilor noștri. Călătoria aceasta a fost și continuă să fie presărată cu provocări, atât cu povești de succes, cât și cu oportunități de schimbare, de îmbunătățire. Astăzi, suntem mândri că descoperirile științifice israeliene contribuie în mod real la dezvoltarea altor societăți. Ne bucurăm că inovațiile noastre salvează vieți, ori că tehnologiile din Israel ameliorează traiul a milioane de oameni din întreaga lume.
Statul nostru modern celebrează acești minunați 70 de ani într-un context special. Ne
numărate prilejuri de sărbătoare încununează anul 2018, iar aniversarea Centenarului Marii Uniri de către români este un astfel de moment deosebit. De asemenea, relația dintre Israel șiRomânia – o poveste despre prietenie, cooperare și încredere între doi parteneri apropiați – serbează 7 decenii.
Suntem convinși că această frumoasă legătură va dăinui și că parteneriatele noastre bilaterale se vor consolida considerabil.
Comunitățile Evreiești din Romania rezintă o punte importantă între cele două state. Doresc
să mulțumesc tuturor membrilor comunităților pentru prietenia și solidaritatea manifestate de-a lungul anilor față de Statul Israel. Fiecare dintre dumneavoastră trebuie să știe cât de valoroase sunt aceste sentimente pentru noi și cât de mult le prețuim!
Privind către viitor, avem certitudinea că pașii noștri vor continua să fie ghidați de o pu-
ternică dorință pentru o zi de mâine cu pace, prosperitate și progres, precum și de o mai bună înțelegere între noi și semenii noștri.
TAMAR SAMASH
Ambasadoarea Statului Israel în România
Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

 1. Numai sa nu dam inapoi, pentru ca Germania nu prea ne-a vrut binele.
  Nici Olanda , nici Anglia, nici Austria,nici chiar Frantza de azi ;
  fiecare din marile puteri europene au jupuit cat au putut de la noi…
  Iar dupa Revolutie, cateva „afaceri ” de privatizare dubioase, ne-au rupt in doua !
  In privintza Israelului , sa nu confundam cozile de topor venite de la Moskova ,
  cu radacini si educatie stalinista, cu… adevaratul stat Israel! Care si-acrescut
  si educat cetatenii lor ,ca anticomunisti convinsi !
  Prof,V.Pascu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.