Sărbători şi obiceiuri culinare din Şcheii Braşovului

Sărbători şi obiceiuri culinare din Şcheii Braşovului

0 397

Cremşnit, plăcinte cu mere şi alte bucate specifice, alături de rachiul tradiţional al şcheienilor. Reprezentanţi ai vechilor familii din Şchei au vorbit despre toate la Muzeul de Etnografie, care găzduieşte expoziţia „Amintiri din Şcheii Braşovului. Sărbători şi obiceiuri culinare”

Cremşnit, plăcinte cu mere şi alte bucate specifice, alături de rachiul tradiţional al şcheienilor. Reprezentanţi ai vechilor familii din Şchei au vorbit despre toate la Muzeul de Etnografie, care găzduieşte expoziţia „Amintiri din Şcheii Braşovului. Sărbători şi obiceiuri culinare”. Bucatele şcheienilor însemnau, dincolo de funcţia lor nutritivă, un ritual de socializare, iar mesele de sărbătoare erau momentele care adunau familia şi prietenii şi erau respectate cu sfinţenie.
Unul din împrumuturile făcute de şcheieni din mediul urban este celebra băutură crampapuli – obţinută din stingerea cu alcool într-un ibric a zahărului, până când acesta devine caramel. Băutura are chiar şi un cântec al ei, compus de Dan Despan, iar linia melodică a fost preluată de la Vasile Căpăţână.
În Şchei, toată hrana era pregătită în casă sau în comunitate. Se mânca tradiţional şi nu se cumpăra nimic de la prăvălie pentru masa de sărbătoare, la care şi copiii aveau rolul lor.
Masa de sărbătoare aduna în jur toată familia, de la bunici sau străbunici, la nepoţi, îşi aminteşte şcheianul Eugen Moga.
Expoziţia „Amintiri din Şcheii Braşovului. Sărbători şi obiceiuri culinare” poate fi vizitată până în iunie.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.