Scandal – politic!? – între Fundația Hera și conducerea Spitalului Clinic Județean...

Scandal – politic!? – între Fundația Hera și conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov

1 23

Scandal între Fundația Hera și conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov pe tema construirii spitalului modular. Fundația Hera a pus cu titlu gratuit la dispoziția Consiliului Județean Brașov și Spitalului Județean proiectul spitalului modular, însă lucrările de construire a unității medicale nu au fost demarate până pe 23 iunie.
Fundația a cerut explicații conducerii Spitalului Județean, dar nu a primit niciun răspuns, deși datele solicitate erau publice. În replică, reprezentanții Hera au amenințat cu procese conducerea Spitalului Județean, intenție anunțată printr-un comunicat de presă de reprezentanții fundației.
În condițiile în care Grupul de Comunicare Strategică anunță creșterea galopantă a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus și dat fiind faptul că numărul de paturi pentru tratarea pacienților infectați este deja insuficient, Fundația HERA a cerut în repetate rânduri conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov detalii privind motivele întârzierii demarării lucrărilor de execuție a spitalului modular secție exterioară ATI pentru tratarea pacienților cu Covid19, precum și informații despre termenele de execuție.
Astfel, Fundația HERA a formulat astăzi, 28.07.2020, o reclamație administrativă adresată Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, întrucât la cererea trimisă prin e-mail la data de 23 iunie 2020, precum și la cea depusă personal la 14 iulie 2020, nu s-a primit niciun răspuns. Documentele de interes public pe care le-am solicitat în baza legii nr 544/2001, privind liberul acces la informații de interes public, sunt următoarele:
Contractul de atribuire privind construirea spitalului modular Covid, în integralitatea sa,
Motivele pentru care, până la data de 23 iunie 2020, lucrările nu au fost demarate, ținând cont de faptul că la data de 27 aprilie a fost emisă autorizația de construire, iar procesul verbal de deschidere a ofertelor a fost încheiat cu data de 13 mai 2020.
În cazul în care soluționarea amiabilă pe care extrajudiciară a prezentei dispute nu va fi posibilă, vom fi puși în situația de a efectua toate demersurile necesare pentru apărarea drepturilor și intereselor fundației, folosindu-ne de toate mijloacele legale de care dispunem, inclusiv de concursul instanțelor judecătorești competente.Reamintim că Fundația HERA împreună cu Asociația Dăruiește Viață au pus la dispoziția CJ Brașov și Spitalului Clinic Județean de Urgență, cu titlu gratuit, proiectul spitalului modular, înțelegând urgența situației și necesitatea contribuției la lupta pentru combaterea Covid19”.
În plină criză de paturi ATI la Brașov, conducerea Spitalului Județean amâna construirea spitalului modular încurcându-se în hârtii

Explicații tehnice de la Spitalul Județean Brașov
Conducerea Spitalului Județean Brașov a răspuns tot printr-un comunicat de presă, justificând întârzierea demarării lucrărilor de construire prin birocrație. Construcția spitalului modular a întârziat pentru că „trebuiesc respectați anumiți pași legislativi, fiecare etapă în definitivarea proiectului având nevoie de aprobările legale necesare: avize, autorizații, etc”.
În continuare conducerea Spitalului enumeră pașii care au dus la tergiversarea începerii lucrărilor: „s-a demarat procedura și s-a încheiat Contractul de Dirigenție de șantier, fiind necesar un studiu de piață”, „s-au stabilit următoarele etape respectiv pregătirea terenului, fiind negesară prezența tuturor operatorilor de utilități publice, a operatorului de iluminat public, deoarece în curtea spitalului de alfă 7 stâlpi, fiind necesară decuplarea acestora de la instalația electrică, tăierea a 7 arbori, pentru care s-a primit aproare de la Regia Pădurilor Kronstadt pe 22 iunie”.

Fundaţiei Hera a avut observator la toată procedura
Totodată, conducerea spitalului a prezentat istoricul acestui proiect, precizând că în data de 6 mai a fost finalizată documentaţia aferentă procedurii de achiziţie (negocierea fără publicarea prealabilă) şi a fost transmisă invitaţia de participare către patru firme ce aveau în portofoliu construcţii similare. „După efectuarea acestor etape premergătoare obligatorii, s-a primit solicitarea expresă, de reprezentanta Fundaţiei Hera – dna. C.C. – de a participa în calitate de observator la şedinţa de deschidere a ofertelor depuse, lucru care a fost aprobat de către conducerea SCJU Braşov. De menţionat că, depunerea ofertelor s-a putut face până în data de 13 mai, ora 10.00, orice ofertă depusă după acest termen neputând fiind luată în considerare conform Fişei de date. Una dintre firmele invitate nu a depus oferta în termenul legal, fiind astfel descalificata. În data de 13 mai, la ora 11.00, a avut loc şedinţa de deschidere a ofertelor, în prezenţa observatorului din partea Fundaţiei Hera, dna C.C. Pe parcursul şedinţei au fost analizate toate dosarele depuse în termenul legal, încheindu-se procesul-verbal de deschidere a ofertelor, semnat şi de dna C.C., reprezentanta Fundaţiei Hera, fără a formula vreo obiecţiune cu privire la desfăşurarea procedurii, atât din punct de vedere legal cât şi procedural”, a comunicat conducerea spitalului pentru BZB.

Cunoştea Camelia Clem valoarea ofertei care nu a mai fost deschisă??
Conform aceleiaşi surse, „după finalul şedinţei de deschidere a ofertei, au apărut nemulţumiri ale reprezentantei acestei Fundaţii, referitoare la neprimirea în cadrul acestei licitaţii, a documentaţiei depuse după data limită, menţionând chiar că «preţul pe care îl ofertau era mult mai mic». Acest lucru ne era necunoscut, deoarece secretariatul instituţiei,  a înregistrat primirea documentaţiei, după termenul limită, comisia constatând depăşirea termenului de depunere şi considerând oferta neacceptabilă, aceasta rămânând nedeschisă. La data de 14 mai a avut loc şedinţa de negociere a ofertei cu societatea clasată pe primul loc, iar în data de 15 mai s-a redactat Raportul procedurii”.
Amintim că fundaţia este condusă Camelia Clem, partenera de viaţă senatorului USR Braşov, Allen Coliban, care este şi candidat pentru funcţia de primar al municipiului Braşov. 

Victimile scandalului: copacii!!
Ulterior, au comunicat reprezentanţii spitalului braşovean, s-a demarat procedura şi s-a încheiat Contractul de dirigenţie de şantier, în data de 15 mai. În data de 22 mai a fost transmisă documentaţia tehnică la Inspectoratul de Stat în Construcţii în vederea aprobării demarării construcţiei la data de 22 iunie, când s-au transferat taxele percepute de această instituţie.
A urmat etapa de pregătire a terenului, fiind necesară prezenţa tuturor operatorilor de utilităţi, inclusiv a operatorului de iluminat public, deoarece în curtea spitalului se află şapte stâlpi şi era necesară decuplarea acestora de la instalaţia electrică. De altfel, doi au fost înlăturaţi. De asemenea, spune conducerea Spitalului, au fost tăiaţi iniţial 25 de arbori, apoi încă şapte. În 22 iunie 2020  au început lucrările de decopertarea şi de pregătire a terenului, apoi au început şi lucrările propriu-zise.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.