Scornicestiul din Ungaria, satul tinereții lui Orban Viktor, a revoltat Bruxelles-ul !

Scornicestiul din Ungaria, satul tinereții lui Orban Viktor, a revoltat Bruxelles-ul !

0 95

Criticat de multe ori pentru apropierea sa de Vladimir Putin  si tendintza de a-l imita,  premierul Ungariei a atras atenţia UE şi prin ce a construit pe bani europeni … în satul său natal. Se stie, lui Viktor Orban îi place fotbalul, sport pe care l-a jucat în copilărie pe maidan, sau in echipa satului, ca orice băiat crescut în comunism. Apoi a incercat si ca  jucător profesionist pentru echipa locală FC Felcsút. Pasiunea nu s-a stins odată cu vârsta. A devenit mai scumpă…
Doar fotbalul ungar n-a progresat de loc, desi Orban – porecllit… Micul Hidegkuti !. – a promis aiurea ca dupa 63 de ani, Ungaria va juca din nou o Finala de Campionat Mondial ! Din funcţia de premier, Orban şi-a făcut din clubul tinereţii o…tortza , dar nu o forţă de dezvoltare a fotbalului maghiar…. are nu-i prea iese. Desi a construit în satul copilăriei sale un stadion de fotbal extravagant, o „operă” costisitoare şi scumpa de întreţinut , inclusiv o echipa la care a adus si vreo doi-trei jucatori din zona Odorheiului….Dar pentru o copie model „Viiorul Navodari-Constanta”,era nevoie de un Hagi! Ori machedonul este unic !! A vrut şi o linie de tren care să lege satul copilăriei de un alt sat apropiat şi a construit-o, tot cu bani europeni. 

Stadionul ”sătesc“ are o capacitate… dublă în comparaţie cu intreaga populaţie a localitatii cu satele inconjuratoare…Nici cu trenul local nu i-a iesit…În prima lună de funcţionare, linia de tren a atras turişti cât să-i numeri pe degete…Ca doar la Felcsút nu s-a nascut nici Lenin si nici macar Kadar Janos…

Unii compară proiectele de dezvoltare din satul copilăriei lui Orban cu ambiţiile lui Ceauşescu de a face din Scorniceşti un monument al dezvoltării socialiste. Şi Scorniceştiul avea un stadion de fotbal  care, acum 30 de ani rivaliza cu cea mai mare arenă a ţării. Acum construcţia este o ruină… Ambiţiile lui Orban, şi banii europeni cheltuiţi pentru ele, au atras atenţia Parlamentului European şi a biroului antifraudă al Uniunii Europene. Revista Politico povesteşte un episod din ancheta europarlamentarilor. O excursie de rutină în Ungaria a unor europarlamentari responsabili cu supravegherea cheltuirii fondurile UE a devenit o sursă de tensiune între Budapesta şi Bruxelles, ne spune Mediafax.

Orban și Putin

Membrii Comisiei de control bugetar a Parlamentului European, organism însărcinat cu asigurarea că banii contribuabililor UE sunt folosiţi în spiritul principiilor UE, s-au dus luna trecută în Ungaria pentru a vizita mai multe proiecte finanţate de blocul comunitar. Însă decizia lor de a vizita o cale ferată care leagă două sate cu o importanţă aparte pentru premierul Viktor Orban – care şi-a petrecut primii 14 ani din viaţă acolo – a înfuriat guvernul, care i-a acuzat pe eurodeputaţi că încearcă să se amestece în politica maghiară înainte de alegerile din primăvară.
Mi se pare deosebit de scandalos că dintre mii de investiţii cofinanţate se întâmplă să alegeţi să examinaţi un proiect implementat în satul primului-ministru al Ungariei“, i-a scris lui Ingeborg Grässle, eurodeputatul care conduce comisia parlamentară, János Lázár, şeful de personal al lui Orbán.
Lázár
 este unul dintre cei mai de încredere locotenenţi ai premierului. El a criticat faptul că delegaţia şi-a ales propriile obiective pentru vizită în loc să urmeze lista sugerată de guvern. I-a dat ordin şi ambasadorului Ungariei la UE să intervină pentru a o convinge pe Grässle să-şi schimbe obiectivele.
Pentru cine nu stie, Lázár este responsabilul autoritar si cam abuziv cu distribuirea fondurilor UE, inca din 2014 !(d.d.r.)

COMENTARII