Se confirmă dezastrul din sănătate – lipsă cronică de infirmiere şi îngrijitoare,...

Se confirmă dezastrul din sănătate – lipsă cronică de infirmiere şi îngrijitoare, în centrele DSS Braşov

Direcţia de Servicii Sociale caută, de asemenea, asistenţi medicali, asistenţi sociali şi medici. DSS Braşov scoate periodic la concurs posturi pe care nu se înghesuie nimeni, din pricina salariului demotivant

Direcţia de Servicii Sociale caută, de asemenea, asistenţi medicali, asistenţi sociali şi medici. DSS Braşov scoate periodic la concurs posturi pe care nu se înghesuie nimeni, din pricina salariului demotivant.
Doamna Marilena este infirmieră de 2 ani şi jumătate la Căminul pentru Persoane Vârstnice, după ce a lucrat 25 de ani în comerţ. Face naveta de la Întorsura Buzăului şi lucrează la Cămin în ture, pentru un salariu ceva mai mare faţă de minimul pe economie. Totuşi, este foarte mulţumită de munca sa şi nu s-ar vedea făcând altceva.
La Căminul pentru Persoane Vârstnice în 4 ianuarie au fost scoase la concurs 4 posturi de infirmiere, pentru care s-a înscris un singur candidat. Se caută, de asemenea, 1 medic, 8 infirmiere, 4 asistenţi medicali, 4 îngrijitoare şi 1 asistent social. Posturile sunt pentru Căminul din Noua, Centrul de tip Respiro, la Unitatea de îngrijiri la domiciliu, Serviciul Asistenţă Medicală în Unităţi Şcolare.

Criză la cocursurile pentru angajare 
Pentru a atrage candidaţi, DSS a eliminat şi criteriul vechimii şi angajează şi absolvenţi abia ieşiţi de pe băncile şcolii. Chiar şi aşa, foarte puţini ajung să devină angajaţi. La concursul din 4 ianuarie, doar 5 candidaţi au intrat în proba scrisă.DSS scoate periodic la concurs posturi, pe care nu le vrea nimeni, iar cel mai mare deficit este la Căminul de Vârstnici din Noua şi la Unitatea de Îngrijiri la Domiciliu. Aici, de exemplu, în 2004, erau 27 de persoane angajate. Acum mai sunt doar 9, iar o parte se pregătesc de pensionare.
Potrivit Marianei Topoliceanu, director DSS Braşov, este o muncă foarte solicitantă; îngrijitorul la domiciliu are în medie de vizitat între 3 şi 5 beneficiari se ocupă de igiena personală, de igiena locuinţei, de cumpărături, prepararea hranei, este o muncă complexă, grea, foarte solicitantă pentru angajaţi, iar salariul este cel minim pe economie.
Cât priveşte asistenţii medicali, grila de salarizare între serviciile sociale şi spital este diferită. Într-un spital, un asistent medical poate lua dublu faţă de cât primeşte la DSS. Instituţia va mai organiza un concurs în 19 ianuarie, când va scoate la concurs 22 de posturi.

Vifor Rotar

COMENTARII