Se pregătește privatizarea RATBV? Alte 32 de autobuze elcetrice au fost achiziționate...

Se pregătește privatizarea RATBV? Alte 32 de autobuze elcetrice au fost achiziționate de Primăria Brașov!

5 1384

De când s-a transformat din regie în societate comercială Primăria Brașov lungește mai mult sau mai puțin legal rutele RATBv și face investiții grase în modernizarea parcului auto.
Cum nu am suspectat niciodată conducerea municipalității de grijă față de cetățeni ci doar de interese mercantile începem să credem zvonurile că RATBv trebuie privatizată pe șustache dar, de aceea, cât se poate, investițiile masive pentru îmbunătățirea parcului auto să fie efectuate din banii publici.
Dar pentru că suntem obiectivi vă vom prezenta mai jost faptele petrecute la Primărie. Vom reveni însă curând și cu părerea altor persoane publice legat de acest subiect.

Autobuze în valoare de 755 milioane de lei
Ieri primarul George Scripcaru a semnat contractul dintre Primaria Brasov și producatorul ceh de autobuze SOR Libchavy spol. s r.o. pentru livrarea a 32 de autobuze electric cu lungimea de 12 m, a nouă staţii de încărcare rapidă şi a 32 de staţii de încărcare lentă, care vor avea rampă pentru persoanele cu dizabilități locomotorii.
Autobuze similare au fost livrate la Turda.
Valoarea contractului este 755. 550.720 lei fără TVA, termenul de livrare este de nouă luni pentru prima tranșă, finalizarea contractului este după 18 luni.

Cele 32 de autobuze fac parte dintr-un  proiect mai amplu, ce presupune achiziţia a 52 de vehicule ecologice,  pentru care Primăria Braşov a obţinut și o finanţare prin Administraţia Fondului de Mediu în valoare de  109.600.000 de lei.

Practic, prin acest proiect, pe lângă cele 32 de autobuze electrice, municipalitatea braşoveană ar mai fi trebuit să achiziţioneze 20 de autobuze hybrid, însă la licitaţia lansată în acest scop nu a fost depusă nici o ofertă

Au fost testate în munții Tatra
Autobuzele vor fi dotate cu acumultori care sunt dotate cu softuri care să le mențină la o anumită temperatură, iar încărcarea lor se face la temperaturi ntre 5 si 35 de grade Celsius.
Garanția acumulatorilor este de 5 ani, iar durata de viață este de 7-8 ani, în funcție de modul de folosire – de exemplu încărcarea acestora să se facă sub 20% din capacitatea de încărcare.
Reprezentantul producătorului, Jindrich Chundy, a precizat că autobuzele electrice sunt mult mai complicate decât cele clasice, iar compania va fi la dispoziţia beneficiarului pentru a oferi suport şi training pentru exploatarea corectă a vehiculelor.
Totodată, el a precizat vehiculele nu vor avea probleme în timpul iernii, fiind proiectate să circule la temperaturi cuprinse între minus 30 de grade Celsius şi plus 40 de grade Celsius. „Aproximativ un an am testat un autobuz în Munţii Tatra, la temperaturi foarte scăzute şi nu a apărut nici o problemă”, a precizat reprezentantul producătorului.

Se știu liniile de circulație
Directorul RATBV SA, George Cornea, a precizat că la garaj s-au făcut lucrări în ceeea ce privește asigurarea puterii electrice necesare stațiilor de încărcare.
El a mai precizat că pentru ca transportul în comun cu cele 32 de autobuze să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, cele nouă staţii de încărcare rapidă vor fi instalate la Gara Braşov, pe strada Independenţei (la capătul liniei 36), pe strada Panselelor (la DAS Braşov), la Terminalul Rulmentul, la Terminalul Saturn, la  Stadionul Municipal, în zona Timiş-Triaj, în Triaj şi la garajul RATBV de pe strada Hărmanului.
Astfel, mijloacele de transport în comun vor circula pe liniile  9, 15, 22, 23B, 29, 32, 34, 36 şi 53.
Potrivit acestuia reprezentanţii firmei din Cehia au mers deja pe teren, pentru a verifica cele nouă amplasamente, astfel încât instalarea staţiilor să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.

Iulian Rinder

COMENTARII

  1. […] Reamintim că pentru achiziţia a 52 de autobuze – dintre care 32 vor fi livrate de compania SOR Libchavy s.r.o. din Cehia – dar  şi a staţiilor de încărcare aferente, Primăria Braşov a obţinut o finanţare nerambursabilă de la fostul Guvern demis prin Administraţia Fondului de Mediu, în valoare de 109.600.000 de lei, contribuţia municipalităţii fiind de doar  27.550.000 lei, din bugetul local.Vedeţi şi articolul: Se pregătește privatizarea RATBV? Alte 32 de autobuze elctrice au fost achiziționate de Primăria… […]

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.