Se recunoaste oficial strarea jalnica a economiei romanesti – 219.000 de firme...

Se recunoaste oficial strarea jalnica a economiei romanesti –
219.000 de firme au înregistrat pierderi de 8,5 miliarde de euro, in 2015!

0 398
Nu mai este pentru nimeni un secret ca Romania se afla intr-un dezastru economic fara precedent, in ultima suta de ani. Nici cel de al doilea razboi mondial, cu toata ocupatia germana, bombardamentele americane sau ruse, efortul de participa pe fronturile de lupta nu a produs atatea pierderi ca aceasta clasa politica care ne jefuieste sistematic sau ne izgoneste din propria tara. In peste doua decenii si jumatate cei care ne-au condus nu au facut altceva decat sa distruga bucata cu bucata industria, agricultura, comertul, sistemul bancar romanesc si cam tot ce producea plus valoare.
Un oficial de prim rang din Bănca Naționala a României, prim-viceguvernatorul  Florin Georgescu, dezvaluie situația financiară precara a societăților comerciale care raportează pierderi financiare de mulți ani la rând, se arata intr-o stire AGERPRES.
El a prezentat și datele aferente anului 2015 cu privire la rezultatele financiare ale companiilor românești.
Astfel, din 700.000 societăți, au depus bilanț doar 608.000, adică 85%. Din acestea, 14%, respectiv 84.000, au raportat că au înregistrat un rezultat nul.
„Din cele 524.000 de firme care au înregistrat rezultat negativ sau pozitiv, cele cu profit sunt preponderente, 58%, respectiv 306.000 agenți economici, care au totalizat un profit de 17 miliarde de euro. Din acestea, statul deține numai 720 de firme cu un profit total de două miliarde de euro”, a subliniat reprezentantul BNR.florin-georgescu-c
În opinia acestuia, este îngrijorător faptul că 219.000 de firme, restul de 42%, au înregistrat pierderi de 8,5 miliarde de euro, din care 390 sunt societăți de stat, cu 0,9 miliarde de euro pierdere, și 218.610 sunt companii private, cu un total al pierderilor de 7,6 miliarde de euro.
„Cauzele acestor situații negative sunt multiple și conțin, pe lângă factori obiectivi specifici economiei de piață, numeroși factori subiectivi, care pornesc cu reglementări incomplete din Legea 31 privind societățile comerciale, continuă cu multe breșe în legislația fiscală și includ comportamentele inadecvate ale unor antreprenori”, a mai spus prim-viceguvernatorul BNR.Cine a permis decapitalizarea firmelor din piata romaneasca?
„Dincolo de blocajul pe care îl produce în economie, decapitalizarea cronică diminuează produsul intern brut, din cauză că pierderea anihilează o parte din valoarea adăugată brută creată de societate în fiecare an
„, a subliniat Georgescu.
Necesarul de recapitalizare al firmelor care activează în România se ridică la aproximativ 11 miliarde de euro, din care șase miliarde de euro la companiile private cu capital străin, 4,5 miliarde de euro la societățile private cu capital românesc și 0,5 miliarde de euro la companiile de stat, susține Florin Georgescu.
„La nivelul economiei reale, necesarul actual de recapitalizare, pentru a se atinge 50% din capitalul social așa cum prevede legea, este de 11 miliarde de euro, din care șase miliarde la firmele cu capital străin, 4,5 miliarde la firmele private cu capital autohton și 0,5 miliarde de euro la companiile de stat”, mai declara vineri Georgescu în cadrul unei conferințe pe teme de contabilitate.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.