Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) le stă-n gât...

Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) le stă-n gât ciocoilor!

0 165

„E hazliu că Predoiu întreabă instanțele dacă vor desființarea Secției speciale. E ca şi cum ai întreba şoferii dacă doresc să desfiinţeze Poliţia Rutieră” zice Varujan Vosganian, armenul parlamentar ajuns la ALDE.

Peste 200 de instanțe și parchete din țară în care în ultimele trei zile s-au întrunit Adunările generale ale magistraților s-au pronunțat pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Magistrații instanței supreme și ai Curții de Apel București au optat pentru amendarea legislației privind SIIJ, iar la Parchetul Curții de Apel Brașov, Curtea Militară de Apel, Curtea de Apel Oradea și Judecătoria Hunedoara s-a votat pentru menținerea acestei structuri. La solicitarea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, conducerile instanțelor s-au întrunit pentru a decide asupra altor trei teme – schimbarea ciclului de școlarizare la Institutul Național al Magistraturii, renunțarea la pensionarea anticipată și trecerea la completurile de 3 judecători în apel.


Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis magistraților din România o scrisoare în care îi invită să-și exprime punctele de vedere asupra a patru chestiuni:

  • 1 Schema de pensionare anticipată a magistraților. S-ar impune sau nu prorogarea intrării în vigoare a acesteia? S-ar impune sau nu abrogarea acesteia?
  • 2. Trecerea la complete de 3 judecători în apel. (Considerăm pertinente aceleași întrebări menționate la pct 1)
  • 3. Noul ciclu temporar de școlarizare la INM (4 ani). (Considerăm pertinente aceleași întrebări menționate la pct 1)
  • 4. Secția pentru Investigarea Infracțiunilor Speciale din Justiție. Se impune desființarea acesteia prin abrogarea prevederilor legale prin care s-a înființat și revenirea la status quo ante? Se impune amendarea prevederilor legale prin care s-a înființat și în ce sens anume?

Începând de miercuri, la instanțele și parchetele din țară au avut loc adunări generale în care se votează asupra acestor patru teme. Au votat judecători și procurori din peste 200 de instanțe și parchete din țară.
Din date neoficiale, pentru menținerea Secției speciale au votat în adunările generale doar câteva instanțe – Curtea Militară de Apel, Curtea de Apel Oradea, Judecătoria Hunedoara, precum și Parchetul Curții de Apel Brașov. Restul s-au exprimat, în unanimitate sau în majoritate, pentru desființarea acestei structuri de parchet.
La Înalta Curte de Casație și Justiție judecătorii au fost consultați prin președinții de secții. Potrivit reprezentanților instanței supreme, în urma centralizării, majoritatea opiniilor exprimate au fost: menținerea dispozitiilor privind pensionarea anticipată, abrogare pentru trecerea la complete de 3 în apel, abrogare pentru noul ciclu de școlarizare la INM și amendarea prevederilor legale care reglementează activitatea SIIJ.
Tot pentru modificarea legislației în privința Secției speciale au votat și magistrații de la Curtea de Apel București.
Vineri, în ultima zi în care au loc adunări generale, s-au exprimat în unanimitate sau majoritate pentru desființarea Secției speciale mai multe instanțe și parchete.
Nu dăm lista. Este oribil ce se întâmplă. Cum dracu „au uitat” de un Portocală, că DNA le-a făcut dosare la cateva mii de judecători, că Stan Mustață, unul dintre cei mai buni judecători ai țării, a murit (omorât) în închisoare pentru că a refuzat executare ordinelor celor care au întocmit și semnat PROTOCOALELE ?

Ce comentează Vosganian, încă la ALDE
Varujan Vosganian a ținut să îi prevină pe cei care doresc să desfiinţeze Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie pe alte căi decât cea a unei dezbateri în Parlament că nu vor avea în ALDE un partener.
Faptul că domnul Predoiu a solicitat punctul de vedere curţilor de apel are, în opinia mea, o notă hazlie. E ca şi cum ai întreba şoferii dacă doresc să desfiinţeze Poliţia Rutieră. Nu procurorii şi judecătorii trebuie întrebaţi dacă doresc să se desfiinţeze Secţia. Ar trebui ca preşedintele, care proclamă această intenţie ca pe o soluţie salvatoare în Justiţie, (…) primul-ministru şi ministrul Justiţiei să ne explice cum văd ei responsabilizarea magistraţilor în lipsa unei astfel de secţii. Dacă ne reîntoarcem la situaţia de dinainte, în care procurorii nici nu se sinchiseau şi niciunul dintre abuzurile lor nu era sancţionat în niciun fel, nu cred că este soluţia cea mai bună”, a spus Vosganian, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, ALDE nu și-a schimbat atitudinea față de reforma în Justiție, iar colaborarea cu PSD a făcut ca în ultimii ani „să nu mai vedem la televizor arestări și conflicte între procurori”.
„În privinţa asta, ALDE nu va accepta nicio formulă care să fie alta decât a dezbaterii parlamentare. Vreau să fie foarte clar şi o repet de fiecare dată: ALDE nu şi-a schimbat atitudinea în ceea ce priveşte reforma în justiţie. Noi nu regretăm că am avut un protocol de colaborare cu PSD.
Regretăm faptul că el a evoluat cum a evoluat, dar faptul că ALDE a avut cu PSD o colaborare politică cu PSD a făcut ca acea <Cântare a României> a cătuşelor din 2014, 2015 şi 2016, cu intimidarea judecătorilor, să se încheie. Aţi văzut că de cel puţin 2 ani la televizor nu mai vedem oameni în cătuşe, nu mai vedem capii procuraturii care se vânează unii pe alţii, iar judecătorii deja judecă după capul lor fără să se uite îndărăt cu teamă că cineva poate să îi şantajeze. Ăsta este unul dintre marile câştiguri pe care l-a avut coaliţia dintre ALDE şi PSD”, a adăugat Vosganian, într-o conferință de presă la Iași.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.