,,Brașovul are Aeroport”? NU! Sibiul are AEROPORT!
Cei care conduc administrația brașoveană trădează!
Serialul ,,Tănăr și neliniștit” a depășit saga ,,Avem Aeroport”. Azi episodul Iohannis, Roxana Mânzatu, fondurile europene și proiectul… minor
Așa cum am anunțat deja ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, a anunţat că reprezentanţii Comisiei Europeane au agreat includerea Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav pe lista obiectivelor care sunt sprijinite de experţii Băncii Europene de Investiţii pentru accesarea de fonduri europene.
Aeroportul Brașov trebuie să rămână un proiect… minor!!!
Totuși, potrivit Roxanei Mînzatu, acordul luat miercuri, în urma consultărilor cu forurile europene, reprezintă un prim pas important făcut în direcţia realizării acestui obiectiv de importanţă locală şi regională, din bani europeni – dar așa cum am mai spus – aceasta a precizat că indiferent de varianta aleasă „va trebui să rămânem sub 75 de milioane de euro, pentru a nu fi considerat un proiect major. Discutăm de un proiect minor din punct de vedere al finanţării europene”. De ce am amintit acest fapt? Pentru că ne-am amintit de ceea ce scriam în septembrie 2017.
Respectiv articolul:
,,Cine are interesul blocării Aeroportului Brașov!?”
Fiind un promotor al orașului său de suflet, oraș care l-a propulsat în politică și care l-a catadicsit cu șase case, respectiv Sibiul, și l-a împins ca un sfânt serafim deasupra justiției, însuși președintele Klaus Iohannis nu dorește ca Brașovul să aibă un aeroport conform necesităților impuse de regulile pieței.
De ce? Păi…
Pentru cine nu își mai amintește, reamintim că nici în campania pentru prezidențiale din 2016, când, aflat la Brașov în campanie electorală și la o întâlnirile cu brașovenii, iar ulterior în mediul public sau la intâlnirile cu mass-media de aici nu a promis niciodată, nu a făcut nici măcar o referire că va sprijini în orice mod legal finalizarea proiectului privind Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, deși a fost adesea anunțat că brașovenii își doresc realizarea aeroportului.
În spatele acestei neimplicări stă dorința președintelui ca pe viitor Sibiul să devină centrul de interes al zonei, capitala Regiunii Centru, un proiect abandonat doar pe moment de politruci. Să nu fim naivi. Interesul determină politicianismul.
În viitoarea ,,împărțeală” (reorganizare teritorială n.r.) Iohannis pare-se că-și dorește ca Sibiul să devină capitală regională în detrimentul Brașovului sau a orașului Alba Iulia.
În campania sa electorală pentru prezidențiale pentru a nu pierde din voturile brașovenilor, mai exact din susținătorii săi de aici, la sugestiile copreședinților de atunci ai PNL Brașov, respectiv actualul președinte al Consiliului Județean Brașov și al batrânului combinator de la Primărie, tov, Ghe… zis și George între corporatiști – ambii coordonatori de instituții implicate direct, dar cu rezultate extrem de modeste în ultimul deceniu în realizarea Aeroportului Brașov– a tolerat ideea realizarii unui aeroport mai mic decât cel de la Sibiu.
Practic, Iohannis, pare-se, a acceptat un simulacru de inițiativă practică lăbărțată pe f.f. mulți ani.
Dovada stă și în faptele actuale.
Mai exact de câteva luni (chiar ani) bune de când există posibilitatea reală de a se finaliza acest proiect ce a consumat fonduri uriașe pentru aproape nimic – zeci de milioane de euro pentru o pistă în paragină și un gard găurit – ce s-a întins pe o perioadă ridicol de mare de timp, nu se face nimic.
Ei bine și acum, de exemplu, Veștea, „cu piciorul pe frână” insistă, ca din fondurile proprii ale instituției pe care o conduce, respectiv Consiliul Județean Brașov, să fie alocați alți mulți ani de aici încolo fonduri modeste pentru realizarea unui aeroport cu o capacitate extrem de modestă față de potențialitate – remintesc acest articol l-am scris în 2017.
S-a schimbat ceva? n.n. Reamintim preș. CJ Adrian Veștea a refuzat mai multe finanțări externe, unele din ele extrem de serioase.
Scripcaru nu prea are timp de așa ceva, căci stă mai mult la DNA când nu merge la Viena. Medicii știu de ce (este vorba de anul 2017 n.r.).
În favoarea acestui plan intim al președintelui Klaus Iohanis – și pus în practică de subordonații săi de la Brașov – stă faptul că presedintele tuturor românilor – !? – susține proiectul Autostrăzii București – Sibiu (dar nu pe la Brașov ci pe Valea Oltului). Fostul primar, acum președinte, vrea dezvoltarea aeroportului, dar din orașul care l-a făcut primar (Sibiu) timp de patru mandate, respectiv din anul 2000 până în 2016, an când printr-o conjuncură favorabilă a ,,eșuat” la Cotroceni. Să ne reamintim, guvernanții prin premierii Adrian Nastase și Călin Popescu Tăriceanu au bagat zeci de milioane de euro în Sibiu, după unele surse peste 100.000 milioane de euro, inclusiv pentru aeroport.
Astfel, în opinia lui Klaus Iohannis brașovenii – dar mai ales potențialii turiști – ar trebui să se folosească de serviciile aeroportului din… Sibiu, sau în cel mai rău caz, să aibă acces la un aeroport mic și asta cât mai târziu cu putință.
Spun de turiști pentru că Brașovul și Constanța continuă să atragă cei mai mulți turiști.
În contrapondere se tot susține fără succes politic și nici măcar mediatic relizarea unui aeroport mare la Brașov, ceea ce ar putea determina o explozie a dezvoltării turistice dar și a măririi ponderei investițiilor și implicit o revigorare economică exponențială a Brașovului, oraș cu o solidă pregătire a speciliștilor în domenii ce țin de domeniul tehnic, fapt cu certe repercursiuni pozitive asupra vieții cotidiane pentru locuitorii din orașul de sub Tâmpa.
Soluția este una și simplă precum un calcul elementar: mai avem interesul de a dezvolta comunitatea, noi cei ce locuim în Brașov și nu de a o trăda?
Prin și pentru interese politicianiste? Ale tuvă-n mama lor?
Precum cele anterior amintite ale jupânașilor de anvergură județeană sau municipală?
Pentru că dacă tot acesta este nivelul lor de țepari manelizați închipitori de arogață și închinători la supt de șpagă ar trebui să le reamintim – constant și cu eleganța votului – că ei ar trebui să reprezinte interesele tuturor brașovenilor și nu – doar pe ale lor sau pe ale lui Iohannis și ale sibienilor.
Cu tot respectul față de Sibiu și sibienii (re)amintesc că trăim într-o țară și într-o lume concurențială. Nu de puțini ori liderii politici și administrativi ai Brașovului uitș asta! Iar arbitrul – Iohannis – ne faulteză, pe noi locuitorii Brașovului, clar-vizibil- intenționat și evident, extrem de interesat.
Mai ales că acești oamenii de paie, fezandați în parfumuri scumpe și whiskey-uri de seară, cu acces nu la cultură si bun simț, ci la dame de consumație și carduri alimentate din banul public, știu că acest Aeroport poate fi realizat rapid.
Dar nu au chef pentru a-și conserva funcțiile și campaniile electorale. De unde halesc și ei câte ceva. Ceva milioane. Lei sau chiar euro. Milioane, repet.
Căci că au existat și există potențiali investitori și implicit finanțarea necesară pentru Aeroportul Brașov- Ghimbav. Dar de la căpitanul de județ-președintele-pârnăiaș Căncescu (reamintim articolul este scris în 2017) încoace interesul acestora a fost legat doar de imagine și foloase probabil proprii. Câte vile au plătit canadienii în urmă cu vreo 11 ani? Întreb în glumă, evident.
Intelcan-ul mai are ceva de zis? Constat, nu dau cu parul.
Revenind.
Nici o instituție (Consiliul Județean sau Primăria Brașov) plătită de noi, dar păstorită în detrimentul brașovenilor, nu dorește faptic organizarea unei licitații publice internaționale pentru realizarea unei concesiuni pentru construirirea și ulterior operarea Aeroportului .
Licitația se putea si se mai poate organiza în termenul legal de aproximativ două luni, iar printre clauzele ce pot fi impuse poate exista și acela că termenul de finalizare să fie de maximum doi ani de zile.
Mai mult, ultimul investitor ce s-a prezintat a dorit ca la licitație să depună o garanție bancară de doar…70 de milioane de euro, iar dacă termenul limită de construcție nu era respectat acești bani urmau să intre în conturile Consiliului Județean.
Li s-a transmis un sincer ,,hai sictir”. Că tot erau din Turcia. Faptul că aceștia au construit al treilea aeroport ca mărime din Europa, respectiv cel de la Frankfurt, a contat prea puțin.
Mai putea fi stipulat faptul că faptul că redevența pe care viitorii parteneri să o plătească către instituția Consiliului Județean să fie de minim 20%, dar totodată CJ nu trebuia să suporte nici o posibilă pierdere financiară în operarea aeroportului.
Și aspect foarte important, categoria aeroportului să fie B cu o capacitate de 1200 de persoane pe oră.
Pentru că…
Un aeroport de categoria B se justifică la Brașov. Prin comparație, cel de la Sibiu are posibilitatea realizării unui trafic de 300 de persoane pe oră, cel de la Târgul Mureș are o capacitate de 520 de persoane care să ciurcule într-o oră, cel din Iași de 1.000 de persoane, cel din Timișoarade 1.200 de persoane care să călătorească în același interval de timp, iar aeroportul Henri Coandă are o capacitate maximă de 2.300 de persoane în același interval orar.
Prin comparație CJ Brașov – la sugestia președintelui Klaus Iohannis? – dorește realizarea unui aeroport cu o capacitate de trafic de sub 200 de persoane pe oră, respectiv cel mai mic trafic din Romania în cea ce privește operarea unui aeroport actualmente potențial și al cărui termen de finalizare se întinde – iarăși -pe alți mulți ani de aici încolo.
S-a propus în repetate rânduri în plenul Consiliului Județean fezabilitatea și oportunitate unui aeroport relativ mare pentru o țară din Est, cu o capacitate cel puțin comparabilă cu cel din Iași, dar conducerea subiectivă a acestei instituții a ignorat constant propunerile preferând continuarea realizări în numeroase și minuscule etape, din fondurile Consiliului Județean și ale altor instituții implicate doar vocal-public, a unui aeroport mic și -aporoape – inutil.
Minuscul spre deloc, dacă se poate, așa cum își doresc cei mi mulți dintre aleșii noștrii.
Mai mult instituția anterior amintită plătește în continuare bani grei, în raport cu fondurile proprii, către pompos intitulate studii de fezabilitate care au mai fost facute de aceleași firme când președintele CJ Brașov era Aristotel Căncescu. Precum eternele studii despre curenții de aer, stoluri de vrăbii sau protecția urșilor. Nu glumesc. Doar în această toamnă s-au dat jumăte de milon de euro, banii jos, ochii la vârtejurile aeriene rapid stimați cotizanți.
Una dintre aceste firme este, de exemplu, SC IPTANA SA, firma in spatele căreia se afă Berceanu.
Cum că care Berceanu?
Ăla, pedistul de vază, care zicea, când era ministru că Brașovul nu are nevoie de Aeroport!!!
Reamintim că în 2009 Ministrul Transporturilor de atunci, Radu Berceanu, a declarat la Mediaş, într-o conferinţă de presă, că Aeroportul Braşov „este, probabil, o afacere imobiliară”. Cum suntem în 2017 cu regret spunem că probabil că Berceanu avea dreptate. Căncescu postr confirma!
Tot el (Berceanu) spunea că ,,Din partea mea, dacă există nişte privaţi care să arunce cu bani, pot să facă şi o pistă de 46 km, să aterizeze navă spaţială. Este o problemă a afacerilor imobiliare aici. Dacă îmi demostrează cineva cu cifre, cu argumente, sunt gata să spun că am greşit”. Nu eu sunt chiar așa agramat. El a spus ,,să aterizeze navă spațială”. Nu ,,o navă spațială” futurologul futil a lui pește. Dar să trecem peste…
Futilul decrepit zicea, după aceea, tot ca un ticălos ministru, că aeroportul va fi finalizat după Autostrada Bucureşti-Braşov, a cărei contract de execuție (semnat și parafat de fostul ministru Miron Mitrea) tocmai el l-a anulat în 2005/2006. ,,Şi nu este aşa departe de Sibiu, Târgu Mureş şi Cluj. Mai trebuie să vă gândiţi că aeroporturile funcţionează ca şi haburi. Dacă vin cu ceva, trebuie să şi plece cu altceva”, Hai bre priceputule? Câta dreptate ai matale când nu prinzi ciolanul din prima. Aport. Sezi cuminte. Acu l-ai prins? Ministrul uita cu buna stiinta ca în lumea modernă/occidentală, o localitate se consideră izolată dacă este la mai mult de 50 de km de un aeroport!
Ceva bale ideologice ai nu-ți curg pe bărbia aia de arogant, mister Berceanu? Dar firmele lui mama lui de golan nesimțit aveau și au nevoie de bani publici (ăstai motivul pentru care s-au schimbat stâlpii de la iluminatul public sau bordurile și din Brașov). Precum firmele tuturor atârnicilor bugetofaci.
Și fonduri sunt și în Brașov, căci banii nu au miros politic. Transced bunului simț, încadrându-se congruent intereselor.
Și mă refer, da, la Berceanu, ăla, rudă de card, de partid cu ex-ministrul Transporturilor, ex-parlamentarul, ex- primarul, ex-președintele, ex-matelolotul T. Băsescu care zicea și el că România nu are nevoie de autostrăzi. Îl mai țineți minte?
Asta susțin deorece nimeni din staff-ul liderilor liberali locali nu dorește o rezolvare rapidă și în favoarea intereselor comunității brașovene și chiar a celor din Covasna, ei bucurându-se de încrederea și sprijinul fățiș a lui Klaus Iohannis doar dacă nu se realizează acest aeroport.
Apropo, această opinie nu este favorabilă PSD. Când nu sunt la golănii și ăștiai dorm în front. Ca să nu spun în chiloți. Dacă aeroportul s-ar realiza rapid – greu, dacă nu imposibil de crezut în condițiile actuale – vor spune că au sprijinit aceasta inițiativă necesară. Dacă nu – mult mai ca sigur – va fi pentru nenumiții de la puterea guvernamentală și aburitori locali motiv de burzuluială și agresivitate propagandistică în viitoarele campanii electorale.
Din păcate pentru politicienii – dar ar putea fi un lucru bun pentru cetățeni, categorie din care cu onor fac parte – trebuie amintit și faptul că relizarea unei licitații internaționale – legea permite și chiar promovează acest fapt- ar determina blocarea accesului firmelor de casă ale politrucilor la banii publici, constructorul licitației decizând ulterior asupra firmelor ce vor fi implicate în proiect și nu factorii decizionali politici din fruntea CJ Brașov sau de la Primăria ,,SC Scripcaru SA” Brașov ce-și urmăresc strict, frenetic si abuziv interesele pecuniare. Q.E.D.
Iulian Rinder
[…] Aeroportul – visul etern al lui Căncescu „Tot ce s-a făcut la aeroport este făcut de mine”, a spus acesta şi, în plus, susţine că problemele sale cu Justiţia au apărut din cauza aeroportului. „Și problemele mele au plecat de la Cluj, pentru că Clujul nu vrea aeroport la Braşov, Sibiul nu vrea aeroport, Bucureştiul nu vrea aeroport. (…) sunt imagini cu Berceanu şi Băsescu care spun că la Braşov nu se justifică un aeroport. ”, a declarat fostul şef CJ. Cam ceea ce spuneam – dar îl includeam și pe Căncescu în articolul: ,,Brașovul are Aeroport”? NU! Sibiul are AEROPORT! Cei care conduc administrația brașoveană tr… […]
Blocajele intentionate de pe Brasov – Bran (Bran are cel mai vizitat obiectiv turistic din Romania) si Ploiesti – Brasov pot fi rezolvate simplu. Pentru rezolvarea traficului Ploiesti – Brasov nici nu ar fi nevoie de bani, ci doar de desfintarea unor treceri de pietoni si a unor parcari (ex. in fata magazinului central din Busteni).
Bogdan Triff, ministru al transporturilor, nascut la Sibiu (coincidenta, fireste), a vorbit despre aglomeratia de pe Valea Prahovei spunand ca ‘sunt si alte destinatii turistice in Romania’. Nici macar nu se mai chinuie sa pastreze aparantele.
Corect.
Blocajele intentionate de pe Brasov – Bran (Bran are cel mai vizitat obiectiv turistic din Romania) si Ploiesti – Brasov pot fi rezolvate simplu. Pentru rezolvarea traficului Ploiesti – Brasov nici nu ar fi nevoie de bani, ci doar de desfintarea unor treceri de pietoni si a unor parcari (ex. in fata magazinului central din Busteni).
Bogdan Triff, ministru al transporturilor, nascut la Sibiu (in mod intamplator, fireste), a vorbit despre aglomeratia de pe Valea Prahovei spunand ca ‘sunt si alte destinatii turistice in Romania’. Nici macar nu se mai chinuie sa pastreze aparantele.
Blocajele intentionate de pe Brasov – Bran (Bran are cel mai vizitat obiectiv turistic din Romania) si Ploiesti – Brasov pot fi rezolvate simplu. Pentru rezolvarea traficului Ploiesti – Brasov nici nu ar fi nevoie de bani, ci doar de desfintarea unor treceri de pietoni si a unor parcari (ex. in fata magazinului central din Busteni). Bogdan Triff, ministru al transporturilor, nascut la Sibiu (coincidenta, fireste), a vorbit despre aglomeratia de pe Valea Prahovei spunand ca ‘sunt si alte destinatii turistice in Romania’. Nici macar nu se mai chinuie sa pastreze aparantele.
Blocajele de pe Brasov – Bran, blocajele de pe Ploiesti – Brasov ar putea fi rezolvate destul de usor. Blocajele Ploiesti – Brasov nici nu ar avea nevoie de bani pentru rezolvare, ci doar de restrictionarea unor treceri de pietoni sau desfintarea unor parcari (in fata magazinului central din Busteni). Se doreste sugrumarea Brasovului si redirectionarea turistilor spre vecinii de la Sibiu. Bogdan Triff, ministrul turismului, nascut la Sibiu, a declarat de mai multe ori (intrebat despre „aglomeratia de pe Valea Prahovei”) ca ‘sunt si alte destinatii turistice in Romania’. Jenant.
Domnule Victor A.I. Vă mulțumesc de apreciere. Cu simpatie și fără ironie vă spun că dați dovadă de un optimism incurabil. Vă felicit. Eu la cei 47 de ani pe care-i port în cârcă am devenit pesimist profesionist. Sper sincer să aveți dumneavoastră dreptate.
Adevarat sunt un optimist. Dar si realist. Am discutat cu cineva care a vazut studiul initial de fezabilitate. Aeroportul se va face si chiar este mare nevoie de aceasta investitie in aceasta zona. Un aeroport nu se face cu bani publici (care sunt jefuiti) ci cu atragerea unor investitori (bani privati – nu prea pot fi furati, la fel ca si banii europeni). Investitori sunt si vin la Brasov. Bani sunt, dar nu pentru a fi furati de nemernicii care conduc administratia publica.
Veszprem să nu uităm. Cincinalul în două săptămâni și jumătate, pe rit nou. Cu simpatie.
De ce ne trebuie aeroport ? Autostrăzi Bv – SB, Bv – B și trenuri ultrarapide pe rutele anterior menționate.Mai mult decât suficient.Restul este o mare minciună pentru un proiect bun de sifonat bani.
Raspunsul la intrebare ta este in text:„ Ministrul uita cu buna stiinta ca în lumea modernă/occidentală, o localitate se consideră izolată dacă este la mai mult de 50 de km de un aeroport!”. Legat de autostrazi, ANONIMULE iti spun ca sunt mult mai periculoase decat zborul cu avionul (statistic cel mai mic numar de accidente dintre toate formele de transport). Iar legat de costuri, poti face socoteala singur, este mai ieftin și mai rapid, un zbor Brasov-Cluj Napoca decat parcurgerea pe autostrada a distantei. Mai mult, te invit sa mai citesti.
De ce ne trebuie aeroport ? Autostrăzi Bv – SB, Bv – B…și trenuri ultrarapide….
Raspunsul la intrebare ta este in text:„ Ministrul uita cu buna stiinta ca în lumea modernă/occidentală, o localitate se consideră izolată dacă este la mai mult de 50 de km de un aeroport!”. Legat de autostrazi, ANONIMULE iti spun ca sunt mult mai periculoase decat zborul cu avionul (statistic cel mai mic numar de accidente dintre toate formele de transport). Iar legat de costuri, poti face socoteala singur, este mai ieftin și mai rapid, un zbor Brasov-Cluj Napoca decat parcurgerea pe autostrada a distantei. Mai mult, te invit sa mai citesti.
Dle colonel Georgescu (poate ca intre timp v-au dat gradul de general) va stiu din relatarile unora care au colaborat cu dvs (asta daca cel care semnaeza cu acest nume este fostul director de la IAR). Din respect pentru unele aspecte din cariera dvs va rog depasiti faza de pupincurist fata de Cancescu. Stiu ce poazitie ati avut fata de aceasta investitie, nu am sa o fac publica. Aristotel Cancescu a fost intotdeauna impotriva AEROPORTULUI. A schimbat pozitia cand un incapatanat a impins proiectul intr-o zona imposibil de blocat. Stau marturie atat spusele unor apropiati cat si articole din presa cand in zeflemea vorbea de cosmodrom. Asa ca dle Georgescu terminati cu mizeria asta de manipulare, ce se intampla cu individul tine doar de apucaturile cel caracterizeaza. Dosarele penale sunt pentru jaf si ilegalitati nu pentru… patriotism local.
Felicitari dle Rinder. Acesta este adevarul, cei care conduc administratia brasoveana si/sau partidele politice tradeaza interesele locuitorilor. Tradarea este veche. Amintesc una, dupa Revolutia din 1989, s-a tradat (prin vot) amplasarea sediului Regiunii 7 Centru nu la Brasov (asa cum era previzionat) ci la… Alba Iulia. Sirul tradarilor a continuat an de an find o trasatura permanenta a zilelor noastre. Trebuie scapat de aceasta generatie de tradatori! Poate ca vom scapa de o parte din ei în iunie 2020. Toti care ne conduc trebuie sa realizeze că Sibiul este concurentul de langa noi. In mai putin de un deceniu Sibiul a primit peste 100 de milioane de euro. Cei mai multi bani au fost dati de premierii Nastase si Tariceanu (cca 50 mil. de euro doar pentru aeroport). Vom avea aeroport in cateva luni daca vom concesiona/vinde/PPP rapid investitia. Altfel vom asista la acelas jaf inceput de Cancescu. Vestea stie ca din bani privati nu se poate fura!
Cu noi stăpâni ai tarii poate în „cincinalul” 2024-2030
Căncescu a făcut poate și lucruri bune. Dar nu a dorit să împartă cu nimeni ,,gloria” relizării AIBG. De la primărie, datorită rivalităților dintre A.C și G.S nu s-a primiu un euro în 15 ani deși bugetul Primăriei este undeva peste 400 milioane de euro pe an. Așa că Aristotel a rămas cu ,,gloria” intactă, libertatea praf și noi tot de la firul ierbii privim acum aeroportul. Nu cred că am greșit prea tare în 2017. Cu respect.
Corect articol. Dupa plecarea(????) lui Cancescu AIBG a ramas fara sustinatorul sau cel mai important. Ceva imi spune ca necazurile acestuia se datoresc incapatinarii cu care a luptat pentru acest proiect.
Domnul Cancescu a spus cu subiect si predicat ca a fost rugat de dl Klaus I. sa nu faca aeroport – la scurt timp au inceput investigatiile. Articolul este, evident, corect. Brasoveanul Ludovic O. sustine ca autostrada Sb-Pitesti este prioritara. Iarasi, articolul este, evident, corect.