Si pe vremea romanilor se fura mireasa la nuntă

Si pe vremea romanilor se fura mireasa la nuntă

0 84

S-au convins de asta turiştii care au vizitat in weekend Cetatea Râşnov, unde au avut surpriza de a vedea daci si romani traind si luptând ca in Antichitate

S-au convins de asta turiştii care au vizitat in weekend Cetatea Râşnov, unde au avut surpriza de a vedea daci si romani traind si luptând ca in Antichitate.
Timp de două zile, curtea Cetăţii Râşnov a fost populata cu corturi in care câteva zeci de daci si romani si-au instalat ateliere de lucru, paturi de odihna si mese pentru servit mâncarea. Fierarii au demonstrat cum se prelucrau armele, un dulgher a arătat cum se folosea un strămoş al strungului de azi iar bijutierii au pus în valoare tehnica de prelucrare a podoabelor.
In Antichitate tesatoarele se foloseau de in si cinepa, dar cel mai mult de lina, pentru a crea materiale textile. Ţesătoarea Adelina Cioran, tesatoare spune că în acele vremuri se confecţiona absolut orice, de la hainele de imbrăcat la hainele cu care se acopereau sau care le trebuiau prin casa, traiste, trăistuţe.
Luptele intre gladiatori erau apreciate de romanii din antichitate.
La fel de gustate au fost si de vizitatorii Cetăţii Râşnov, care au invatat repede cum puteau sa participe la un astfel de spectacol.
Un moment interesant a fost ritualul de casatorie roman, care a fost reconstituit in cele mai mici detalii cunoscute.
Daca drepturile si obligatiile sotilor difereau mult in antichitate fata de cele din prezent, ceremonialul nuntii avea destul de multe puncte comune.
Toti cei care au reconstituit atmosfera antica la cetatea Rasnov sunt membri ai Asociatiei „Terra Dacica Aeterna”, din toata tara.

Vifor Rotar

 

COMENTARII