Sistemul de arbitraj video (VAR) va fi implementat și în fotbalul românesc

Sistemul de arbitraj video (VAR) va fi implementat și în fotbalul românesc

0 66

Reprezentanții LPF și FRF s-au întâlnit luni, 14 octombrie, în cadrul unei ședințe legate de implementarea în viitorul apropiat a sistemului de arbitraj video (VAR) în competițiile interne. Cele două instituții vor împărți cheltuielile necesare pentru VAR, iar acesta va fi implementat inclusiv la meciurile de Cupa României. VAR (Video Assistent Referee): tehnologie care permite ca asistentul video (echipa e formată dintr-un arbitru asistent video şi trei adjuncţi) să-l alerteze pe arbitrul central, iar acesta, pe un monitor, poate observa exact ce s-a întâmplat într-o fază controversată.

Mai mult, cei de la LPF au decis ca sistemul VAR să fie bazat pe unități mobile, astfel încât să fie adaptat pe infrastructura existentă pe stadioanele din țară: ,,Luni, 14 octombrie 2019, în cadrul ședinței comune de cooperare cu FIFA și IFAB, s-au stabilit în detaliu pașii pe care fiecare autoritate, implicată în procesul de implementare a sistemului VAR în Liga 1, trebuie să îi urmeze.

Este vorba de Liga Profesionistă de Fotbal și de către Comisia Centrală a Arbitrilor, cărora FIFA și IFAB au hotărât să le ofere un sprijin substanțial în ducerea până la capăt a proiectului privind implementarea VAR.

Tuturor celor implicați direct, FIFA și IFAB le-au recomandat să informeze cu deplină corectitudine publicul iubitor de fotbal, mass-media, fanii și, mai ales, au ținut să se asigure că toată lumea fotbalului va fi familiarizată cu protocolul VAR înainte de intrarea lui în aplicare.

Sistemul ales de Liga Profesionistă de Fotbal pentru funcționarea VAR și agreat împreună cu partenerul media al LPF va fi unul adaptat infrastructurii existente pe stadioanele unde se dispută meciuri din Casa Liga 1, bazat pe unități mobile. Este, de altfel, singurul sistem fezabil care poate asigura implementarea VAR în cel mai scurt timp posibil.

Mai mult decăt atât, Federația Română de Fotbal și-a manifestat intenția de a introduce sistemul VAR și în meciurile din cadrul Cupei României, urmând să împartă costurile respective cu LPF”, se arată în comunicatul LPF, semnat de Robert Pongracz, managerul de proiect VAR.

D.D

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.