Spiritului șagunist a vibrat de Ziua numelui ctitorului Andrei Șaguna

Spiritului șagunist a vibrat de Ziua numelui ctitorului Andrei Șaguna

1 115

Premiul „Andrei Şaguna” decernat în premieră în cel mai prestigios colegiu braşovean. La festivitatea dedicată Zilelor Colegiului Andrei Şaguna, corul colegiului, care va cânta alături de Corul Madrigal la Ateneul Român, a oferit momente deosebite

Premiul „Andrei Şaguna” decernat în premieră în cel mai prestigios colegiu braşovean. La festivitatea dedicată Zilelor Colegiului Andrei Şaguna, corul colegiului, care va cânta alături de Corul Madrigal la Ateneul Român, a oferit momente deosebite.
Prestația corului nu este întâmplătoare, de când sagunistele din cor sunt pregătite de Andrada Mureşan, membră a Grupului Anatoly, care a descoperit cu uimire că poate face performanţă chiar și la un liceu teoretic.
În premieră, anul acesta a fost decernat şi premiul „Andrei Şaguna”, care i-a revenit lui Leonard Turică, câştigător a numeroase concursuri şi olimpiade de fizică în afara ţării. Tănărul visează la o carieră de cercetător, tehnician ori experimentator iar pentru asta va pleca cel mai probabil la Universitatea Oxford.
Festivităţile au fost ca de fiecare dată, emoţionante. Imnul colegiului a adus lacrimi pe obrajii multora din cei prezenţi, fie ei în prag de absolvire, fie plecaţi demult de la catedră.Performanţa şagunistă a fost profeţită, se pare chiar de ctitorul instituţiei de invăţământ, Mitropolitul Andrei Şaguna acum 166 de ani.
Șaguna ar fi spus atunci, potrivit preotului Dănuţ Gheorghe Benga, protopopul Braşovului: „locul acesta sfânt este şi preasfânt; literis et virtuti”. Iar ştiinţa şi excelenţa au fost de-a lungul anilor două dintre caracteristicile învățăturii la „Șaguna”.
În anul 1850, la initiaţiva protopopului Ioan Popazu, a omului politic si istoricului George Bariţiu, a cărturarului Iosif Barac, dar şi a locuitorilor români din Brasov, cu ajutorul material al Bisericilor Sf. Nicolae si Sf. Adormire din Cetate, au început cursurile Gimnaziului Mic Român de Religie Ortodoxă Orientală în Casa Băcanului.
În 17 septembrie 1851 episcopul devenit ulterior, mitropolit Andrei Saguna a pus piatra fundamentală a clădirii şcolii. Din anul 1922 gimnaziul poartă numele ctitorului său. În anul 1996 Liceul „Andrei Saguna” a devenit Colegiu Naţional.

Vifor Rotar

COMENTARII