Split TVA, obligatoriu doar pentru firmele in insolventa si cu intarzieri la...

Split TVA, obligatoriu doar pentru firmele in insolventa si cu intarzieri la plata TVA

0 188

Plenul Senatului a adoptat marti, cu 54 de voturi „pentru” si 45 de voturi „impotriva” legea de aprobare a ordonantei privind split TVA, care in noua forma prevede ca masura de plata defalcata a TVA va fi obligatorie exclusiv pentru companiile aflate in insolventa sau care inregistreaza intrazieri la plata acestei taxe, relateaza News.ro. De asemenea, companiile care vor opta benevol pentru aceasta masura, vor primi o scutire de 5% din impozitul pe profit.

Potrivit noilor reglementari adoptate plenul Senatuluii, „au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA (…) pentru incasarea si plata TVA si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA (…) pentru incasarea TVA, care se afla in cel putin una din urmatoarele situatii:
a) la 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale restante reprezentand TVA, cu exceptia celor pentru care s-a obtinut esalonarea la plata, in cuantum mai mare de: 1500 lei in cazul contribuabililor mari, 1000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei in cazul contribuabililor mici si 100 de lei in cazul contribuabililor persoane fizice;
b) incepand cu 1 ianuarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale restante reprezentand TVA  mai vechi de 30 de zile de la scadenta, cu exceptia celor pentru care s-a obtinut esalonarea la plata, in cuantum mai mare de: 1500 lei in cazul contribuabililor mari, 1000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei in cazul contribuabililor mici si 100 de lei in cazul contribuabililor persoane fizice;
c) se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
Cei care opteaza benevol pentru sistemul defalcat de plata a TVA pot renunta la acest mecanism la sfarsitul anului fiscal, dar nu mai devreme de un an de la data la care a inceput sa li se aplice masura.
In schimb, companiile care intra sub incidenta legii privind plata defalcata a TVA, adica cele care au inregistrat intarzieri la plata taxei sau care au fost in insolventa, pot renunta la masura in termen de sase luni de la data in care nu se mai afla in situatia respectiva.
De asemenea, companiile care opteaza benevol pentru sistemul de plata deflacata a TVA beneficiaza de doua facilitati. In primul rand, vor primi o reducere de 5% la plata impozitului pe profitul aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017. In al doilea rand, le vor fi anulate penalitatile de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017.
Raportul de admitere a actului normativ a fost adoptat luni seara in comisia de buget-finante a Senatului cu 5 voturi „pentru”, 2 voturi „impotriva” (PNL si USR) si o abtinere (UDMR).
Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca forul decizional sa fie Camera Deputatilor.
In cadrul dezbaterilor generale din plenul Senatului, opozitia a criticat in bloc masura de plata defacata a TVA.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.