Statistica confirmă pe ce au cheltuit românii 28 de miliarde de lei...

Statistica confirmă pe ce au cheltuit românii 28 de miliarde de lei in primele două luni din 2018

0 131

Pe scurt: în primele două luni românii au cheltuit prin magazine și la benzinării aproape 28 de miliarde de lei, din care 11 miliarde s-au dus doar pe mâncare, băuturi și tutun, arată datele transmise la solicitarea HotNews de către oficialii Institutului Național de Statistică.
Peste 3 miliarde de lei s-au evaporat în ianuarie și februarie pe parfumuri, produse cosmetice și în farmacii și peste 6 miliarde pe combustibili (cu o inluența mizarabilă a cursului de schimb stabilit de catre BNR). Consumul privat a contribuit cu 70% la producția economică, măsurată prin intermediul Produsul Intern Brut.

E drept că ponderea cheltuielilor făcute în ianuarie și februarie în totalul cheltuielilor de consum anuale este de puțin peste 6% și respectiv aproape de 7%.
Va reamintim că lunile cu cele mai mari cheltuieli de consum sunt august (perioada de concedii) și decembrie (tradiționala lună a cadourilor).


Cheltuielile de consum sunt măsurate prin intermediul vânzărilor cu amănuntul, care ne mai arată și cât de mult consumăm pentru consumul imediat față de economiile pe care le-am putea face pentru viitor.
Un nivel mai mare al consumului se traduc printr-o creștere mai mare a PIB-ului pe termen scurt. Se consumă mai mult, se produce mai mult, se transporta sau se comercilizează mai mult.
Pe de altă parte, o rată mai mare a economisirii este bună pentru sănătatea economiei pe termen lung. Asta și pentru că băncile folosesc economiile populației pentru a finanța firmele și populația prin canalul creditelor. Iar de aici se pot vedea implicațiile pozitive sau nu a sistemului bancar (cu politicile BNR) care pot actiona parghiile specifice în a bloca sau stimula o economie.

Analiștii folosesc acest indicator (vânzările cu amănuntul) pentru a înțelege obiceiurile de cumpărare ale populației. De exemplu, el arată și cum se schimbă comportamentul la cumpărare ca răspuns la modificarea prețurilor.

”Vânzările din comerțul cu amănuntul s-au ajustat cu 2.3% lună/lună în februarie, dinamica  anuală  decelerând  la  5%”, arată un raport transmis marți de economistul șef al Băncii Transilvania, Andrei Radulescu.
Potrivit documentului citat, evoluția confirmă  schimbarea  de tendință în sfera consumului privat (principala componentă a PIB), la care au contribuit mai mulți factori, printre care accelerarea inflației, incertitudinile din sfera politicii economice (cu impact asupra încrederii consumatorilor) și faza de maturitate din piața forței de muncă, piața creditului și piața imobiliară.
Datele INS indică creșterea veniturilor populației cu 4.2% trimestru/trimestru și cu 15.7% an/an la 3,569  RON în T4 2017.
Cheltuielile au urcat cu un ritm  trimestrial de 6.1% (și  cu 13.7% an/an) la 3,061 RON. ”Rata de economisire a scăzut la 14.2% (minimul din T4 2016), ceea ce exprimă premise de decelerare pentru consum pe termen scurt”, mai arată raportul BT.

De notat că între consumul privat și PIB există o corelație directă, în sensul că o creștere cu un milion de lei a consumului privat duce la o creștere a PIB cu aproximativ 1,250675 milioane lei, potrivit unei cercetări publicate în Revista de Statistică

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.