Strategia energetică a României, discutată la Braşov

Strategia energetică a României, discutată la Braşov

Cea de-a 10-a ediţie a Zilei Energiei Viitorului a discutat la Braşov strategia viitoare a energiei în România pentru următorii 12 ani. Măsurile trebuie armonizate cu strategia energetică 2030/2050 la nivelul Uniunii Europene, care se dezbate în prezent la Bruxelles

Cea de-a 10-a ediţie a Zilei Energiei Viitorului s-a derulează (16 și 17 martie 2018 la Hotel Kronwell) la Braşov. S-a discutat si se va dezbate strategia viitoare a energiei în România pentru următorii 12 ani. Măsurile trebuie armonizate cu strategia energetică 2030/2050 la nivelul Uniunii Europene, care se dezbate în prezent la Bruxelles. Investitorii acuză instabilitatea legislativă şi piedicile de pe piaţa energetică românească.

Viitorul energetic în România depinde de pachetul legislativ discutat la Bruxelles, care vizează o strategie regională balcanică. Este nevoie de o strategie, care, spun cei prezenţi, ar trebui finalizată în trei luni.
Potrivit lui Jurgen Ludwig, unul dintre organizatori, ar trebui fixat un termen mai mare de trei luni pentru finalizarea strategiei energetice, care trebuie să asigure stabilitate pentru viitorii investitori.
De altfel, instabilitatea pentru investitori a fost un alt punct abordat de cei prezenţi la Braşov. Una dintre probleme a fost şi faptul că legea 220/2008 a avut 13 modificări şi revizuiri, care au afectat masiv producătorii de energie regenerabilă şi au cauzat insolvenţe în acest sector.

De asemenea, construirea unor noi centrale eoliene şi fotovoltaice a încetat; un potenţial investitor care vrea să construiască o centrală în România trebuie să încheie un contract pe termen lung în care el să garanteze că va produce energie electrică, dar momentan nu are şi posibilitatea să încheie un asemenea contract.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.