Strategia Guvenului de cofinanțare a proiectelor dă roade – CJ Braşov investeşte...

Strategia Guvenului de cofinanțare a proiectelor dă roade – CJ Braşov investeşte și el 3,4 milioane de lei în Sănătate

0 205

Ieri în plenul Consiliul Judeţean (CJ) Braşov au fost votate două acte normative prin care se majorează cofinanţările din partea administraţie judeţene pentru achiziţionarea aparaturii medicale pentru spitalele braşovene, prin programul derulat de Ministerul Sănătăţii.
Astfel s-a suplimentat contribuţia Consiliului Judeţean Braşov cu suma de 573.460 lei pentru dispozitivul „maşina cord pulmon” iar pentru Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov contribuţia Consiliului Judeţean Braşov a fost majorată cu suma de 2.863.000 lei.

Pentru a nu pierde cofinanţarea guvernamentală CJ face un efort financiar
Conform stafului instituţiei amintite prin acest program, în versiunea sa iniţială, ministerul contribuia cu 90% din valoarea aparaturii, iar diferenţa de 10% revenea Consiliului Judeţean Braşov.
Însă, spune preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, în momentul în care au fost începute procedurile de achiziţie „am constatat că sumele alocate de către Ministerul Sănătăţii sunt mai mici decât valoarea echipamentelor respective. Pentru a nu pierde fondurile de la minister, am decis să cofinanţăm şi până la 50% din valoarea aparaturii.
Sunt mai multe situaţii de acest gen, chiar la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. Înţeleg că acolo va trebui să completăm contribuţia noastră, pentru că procentul iniţial de 10% nu este suficient şi va trebui să alocăm spre 40% – 50%”. Adică, fără această „trezire” se pierdeau o groză de bani absolut necesari pentru dotările din cele două spitale. Astfel banii pentru diferite „pomeni” sunt mai bine direcționați și investiți chiar cu folos pentru cetățean.

573.460 lei pentru Spitalul Judeţean
În hotărârea referitoare la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, unitatea sanitară a solicitat suplimentarea contribuţiei Consiliului Judeţean Braşov cu suma de 573.460 lei pentru dispozitivul „maşina cord pulmon”. Astfel, În prezent, pentru realizarea unui RMN, pacienţii de la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie sunt transportaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov sau la firma privată RMN Diagostica.
Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, PNL-istul Adrian Veştea, cofinanţările amintite au fost votate acum, pentru că este ultima perioadă în care se mai pot aproba listele de investiţii pentru anul în curs. „Intrăm imediat la închiderea bugetului şi, ca măsură de precauţie, am făcut astfel încât toate procedurile în derulare la fiecare dintre spitale să nu fie afectate de faptul că nu au o cofinanţare suficienţă”, a argumentat şeful administraţiei judeţene.  „Unitatea sanitară motivează această solicitare prin faptul că echipamentul nu a fost regăsit în SICAP – catalogul electronic al produselor şi astfel preţul estimat de personalul de specialitate din secţia TI coronarieni a fost mai mic decât cel din singura ofertă depusă în urma iniţierii procedurii de achiziţie.  Valoarea finală estimată  a maşinii cord pulmon este de 1.137.460 lei faţă de 564.000 lei (cât a fost estimat iniţial), diferenţa de 573.460 lei reprezentând suma cu care se majorează contribuţia Consiliului Judeţean Braşov”, au explicat presei reprezentanţii administraţiei judeţene.

Un plus de 2.863.000 lei  pentru Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie
Tot ieri a fost votată o cofinanţare suplimentară şi pentru Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, având în vedere că prin Programul Ministerului Sănătăţii, pentru această unitate medicală nu se va mai cumpăra un Computer tomograf, ci un aparat RMN.
În aceste condiţii, contribuţia Consiliului Judeţean Braşov a fost majorată cu suma de 2.863.000 lei, cea a Ministerului Sănătăţii rămânând neschimbată, respectiv 2.511.000 lei. Stabilirea contribuţiei Consiliului Judeţean Braşov a avut la bază o valoarea estimată de 5.653.000 lei pentru un aparatul RMN şi una de 2.790.000 lei pentru un Computer tomograf.
În prezent, pentru realizarea unui RMN, pacienţii de la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie sunt transportaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov sau la firma privată RMN Diagostica.
Cu oarecare întârziere, cofinanţările amintite au fost votate abia acum, pentru că este ultima „strigare” în care se mai pot aproba listele de investiţii pentru anul în curs. „Intrăm imediat la închiderea bugetului şi, ca măsură de precauţie, am făcut astfel încât toate procedurile în derulare la fiecare dintre spitale să nu fie afectate de faptul că nu au o cofinanţare suficienţă”, preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea,

În hotărârea de Consiliu Judeţean se arată că includerea în lista de investiţii a aparatului RMN a fost făcută după ce Computerul tomograf a fost cuprins în contractul pentru un proiect european finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014- 2020, semnat de Consiliul Judeţean în luna august 2019.
La momentul solicitării cofinanţării pentru programul Ministerului Sănătăţii, respectiv luna octombrie a anului 2018, nu se cunoştea faptul că urma să se cumpere un Computerul tomograf din bani europeni.

I.Rinder & Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.