Super proiect turcesc la marea Neagră – „Canal Istanbul“ paralel cu Bosforul!!

Super proiect turcesc la marea Neagră – „Canal Istanbul“ paralel cu Bosforul!!

0 364

Iată cum un mega-proiectul turc poate schimbă jocurile economico-comerciale și de securitate la Marea Neagră. Turcii au în plan realizarea unui proiect Coridorul Kucukcekmece-Sazlidere-Durusu, cunoscut și ca Proiect „Canal Istanbul“.
Acesta este o investiţie strategică enormă, un canal artificial larg de 400 m şi cu o lungime de de 45 kilometri a cărui construcţie va fi finalizată până în 2023, cu un traseu paralel cu Bosforul şi care va permite circulaţia a cel puţin 160 de nave pe zi, în majoritate tancuri petroliere.
Este un proiect faraonic de importanţă strategică pentru Turcia şi nu numai. Pentru Turcia, decizia privind o astfel de investiţie nu poate însemna decât faptul că are deja asigurările că i s-a confirmat statutul de „hub energetic“.
În paralel cu prezentarea oficială a proiectului construcţiei Canalului, rușii au anunțat că în acest an, GAZPROM va investi 3,28 miliarde $ în proiectul TurkStream, conducta de transport de gaz natural, adică dublul investiţiilor ruseşti de anul trecut în TurkStream. Proiectul are in vedere dezvoltarea a doua conducte, una pentru gaze si alta pentru petrol.
Prima parete a conductei va fi inaugurată în luna mai a acestui an şi va fi pe deplin operaţională la finele lui 2019. Conducta este gândită pentru a asigura aprovizionarea Turciei, iar a doua pentru transport de gaze înspre Europa. Importanţa proiectului noului Canal trebuie înţeleasă în acest context.
Căci face parte dintr-o viziune mai largă, cea permisă de acordul de parteneriat strategic extins între Federaţia Rusă şi Turcia, dar şi al deschiderii de ultimă oră, din ce în ce mai structurate, a Turciei către ţările din Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, mai ales către China cu ale sale noi ambiţii comerciale care o aduc, prin „centura maritimă“ parte a Noului Drum al Mătăsii, exact în acest punct al Mediteranei…

Componenta strategica a mega proiecului turc
Navigația prin Bosfor a fost reglementata şi supusă tuturor condiţionărilor înscrise într-o înțelegere internațională. Turcia, supranumită și „Gardianul Strâmtorilor“ (Bosfor și Dardanele), conform Convenţiei de la Montreux, era obligată să permită trecerea navelor comerciale si de razboi în anumite condiții (nave de razboi, tonaj, timp de staționare etc.).
În convenție se prevedea ca pe timp de război, Turcia poate decide închiderea Strâmtorilor în cazul în care este putere beligerantă sau se simte ameninţată.
„Canal Instambul” este în totalitate pe teritoriul turc, suveranitatea absolută şi necondiţionată asupra sa aparţine Turciei. Practic turecii sunt singurii care pot decide ce alte nave în afara celor comerciale pot naviga pe acolo, poate sau nu impune condiţionări privind pavilioanele admise sau oprite de la navigaţie, poate sau nu decide dacă permite trecerea unor nave militare sau a submarinelor dotate şi cu armament nuclear.

 

 

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.