Tiparniţă nouă pentru Muzeul Primei Şcoli Româneşti

Tiparniţă nouă pentru Muzeul Primei Şcoli Româneşti

Clubul Rotary a reuşit să strângă 14.700 de lei în urma unui bal de caritate. O parte din aceşti bani a fost utilizată pentru achiziţionarea tiparniţei iar restul pentru digitalizarea unor cărţi vechi, tipărite de Diaconu Coresi. Pentru că numărul cărţilor de la Muzeul Primei Şcoli Româneşti este mult mai mare, oricine poate intra pe site şi face o donaţie pentru ca şi alte cărţi să fie digitalizate

Numeroase muzee ale lumii le oferă turiştilor atracţii interactive. Există muzee unde poţi învăţa diverse meşteşuguri sau unde poţi picta. De acum, Muzeul Primei Şcoli Româneşti din Braşov se înscrie şi el în această categorie, chiar cu un meşteşug mai puţin întâlnit: cei care vor veni aici vor putea tipări texte cu ajutorul unei tiparniţe donate de clubul Rotary.
Muzeul Primei Şcoli Româneşti adăposteşte tiparniţa cu care Diaconu Coresi a tipărit 39 de cărţi, cât a reuşit cu o tehnică atât de rudimentară. Totuşi, tehnica acestuia a fost atât de bine pusă la punct, încât cărţile care au văzut lumina zilei aici rezistă şi acum.
Preotul Vasile Oltean, directorul Muzeului Primei Şcoli Româneşti, este fascinat de faptul că Diaconu Coresi a avut răbdarea şi determinarea să sculpteze în lemn fiecare literă pentru fiecare pagină în parte din cele 39 de cărţi pe care le-a tipărit în sute şi poate mii de exemplare.
Diaconu Coresi a depus o muncă titanică pentru că aşa erau condiţiile în acele timpuri. Cei care vor însă astăzi să vadă cum era partea mai uşoară a muncii de acum 5 secole, pot tipări o pagină cu ajutorul unei tiparniţe dăruite muzeului de către Rotary Club Braşov.
Clubul Rotary a reuşit să strângă 14.700 de lei în urma unui bal de caritate. O parte din aceşti bani a fost utilizată pentru achiziţionarea tiparniţei iar restul pentru digitalizarea unor cărţi vechi, tipărite de Diaconu Coresi. Pentru că numărul cărţilor de la Muzeul Primei Şcoli Româneşti este mult mai mare, oricine poate intra pe site şi face o donaţie pentru ca şi alte cărţi să fie digitalizate.
În al doilea rând, fiecare utilizator poate salva o carte de la A la Z. Când aceasta este cumpărată pe site, specialiştii o vor scana, o vor tipări iar cumpărătorul va primi primul exemplar. Alfabetul folosit pe vremea lui Coresi era cel chirilic, însă limba utilizată încă din acele timpuri este limba vorbită şi astăzi, fapt extrem de rar chiar printre ţările europene cu o cultură impresionantă.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.